Frågor och svar med KG Svensson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

131 träff(ar)

Min ponny är rädd för att hoppa

Hej,

Min ponny är rädd för att hoppa. Han är född sent 1993, och är importerad från Holland.

Enligt förra ägaren hoppade han jättefint tills han blev skrämd av en tränare. Tränaren höjde hela tiden hindren för ponnyn och han vägrade när han tyckte att det blivit för högt. Då tar tränaren en bom och SLÅR honom på rumpan, och då var han UNG, bara 5 år. Detta har gjort honnom rädd för hinder och bommar, han hoppar i skogen om det är ett litet hinder.

Vad kan jag göra för att få honom att förstå att det inte är farligt och att jag inte kommer att slå honom!?

Hälsningar,
Josefine Läs svaret

Kommentarer

Begåvad häst som inte gillar vattenmattor

Hej!

Jag har en sjuårig hopphäst e. Robin Z (mamman fullblod). Det är en mycket trevlig häst som jag för tillfället rider upp till 130 på. Problemet är att han är så tittig på vattenmattor. Så fort jag tar fram en matta så står han och blåser upp sig och vill inte gå i närheten av den.

Nu har jag tänkt att jag ska träna bort detta men frågan är vad som är bästa metoden... Jag står på en anläggning där jag har möjlighet till många typer av mattor, gravar och liknande. Har till exempel hoppat lång vattengrav på honom och det är inga problem, inte heller pullvermangrav, men så snart det kommer fram en matta så är han tittig och vill inte gärna hoppa trots att han gjort det så många gånger tidigare. Det är som att han varje gång han ser mattan inte fattar att han har hoppat den förut. Om jag till exempel byter varv är han lika "fjantig" som första gången jag styrde på.

Jag har de senaste dagarna jobbat honom över mattor när jag står på marken och har honom i grimskaft. Om jag då låter mattan ligga en bit innanför spåret och kan gå med honom mellan mattan och ridhusvägen för att sedan "lura honom" genom att flytta mattan längre och längre ut tills den ligger vid väggen och han måste gå på den för att komma förbi - då går det bra. Han är till exempel inte ett dugg rädd för ljudet som blir när han trampar på den. Men vill jag att han ska vara på mitten och inte där det tidigare inte var någon matta - då tar det hus i helvete igen! Samma sak om jag byter varv.

Suck, jag vet inte vad jag ska göra, men skulle gärna få tips och råd om tillvägagångssätt!

Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

18-årigt sto som landar i fel galopp

Hej!

Jag har ett 18-årigt sto som är MYCKET hoppglad. Hon är pigg och hoppar både med vilja och god teknik. Vi har dock ett problem när det gäller galoppen efter hindret.

Om man hoppar på rakt spår i höger varv landar hon nästan alltid i vänster eller i korsgalopp, jag har provat allt jag kan komma på och ingenting fungerar. Det är enbart på rakt spår, på volt rullar hon på som hon aldrig har gjort annat. På tävling rullar hon oftast på eller byter utan problem.

/Pernilla Läs svaret

Kommentarer

Nyinköpt d-ponny som drar efter hindren

Hej,

Jag har köpt ett sjuårigt sto. Hon är en D-ponny som är väldigt het och jättestark. När jag var och provred henne inför köpet upplevde jag inte henne på detta sätt. Hon drar efter hindret och om man försöker att ta fast henne för att få en lugnare galopp brukar hon sakta av till trav. Över hindren så hoppar hon lätt böjd åt höger så att man måste dra i vänster tygel för att få henne att vara rakställd.

Vi köpte henne i slutet av juni, hon skadade sig i hagen och kunde inte ridas på fem veckor efter det. Så de är alltså efter skadan som hon blivit så här. Jag hann bara rida henne cirka fem pass före hon skadades, så jag hann bara känna att hon var stark i galoppen. Det är inte så att hon inte gillar att hoppa utan snarare att hon tycker att det är så kul att hon bara blir helt till sig.

Förra ägarna säger nu att de red på en pelhamstång och att det funkade jättebra. Deras tränare rekommenderar absolut att rida på ett starkare bett. Hon har gått jättebra upp till LA med pelhamstången.

Vad ska jag göra?

//Carolina Läs svaret

Kommentarer

Liten ryttare på stor och stark hopphäst

Hej KG!

Jag har ridit en del olika typer av hästar och har en fundering kring en av de hästar jag hoppat. Den här hästen var en stor och ganska klumpig häst men med en enorm bjudning på hinder.

Jag själv är ganska liten vilket fick konsekvensen att hästen gärna tog bettet och kastade sig över hindren. Hästen var extremt trevlig i markarbetet och där hade jag bra koll på den, likaså över lägre hinder. När hindren blev lite högre blev den dock för stark och kunde ibland komma an lite tokigt eftersom jag inte fick tillbaka den.

Min tränare rekommenderade mig att ha hästen ställd i anridningen så att den inte skulle bli så stark. Är detta ett bra sätt att hantera problemet på? Finns det bättre knep för oss små ryttare att hantera detta för att inte förlora rakriktningen?

Mvh
Jenni Läs svaret

Kommentarer

Stör hoppsadlar hästens bogblad?

Hej!

Jag undrar över en sak. När vi i stallet pratar om sadlar så ska sadeln inte störa bogbladen, men hur ska det gå till då de flesta hoppsadlars kåpor går framåt?

Jag har just nu en Wintec Air till min unghäst och ska köpa en "riktig" sadel. Vill utgå från en som jag sitter skönt i men om den inte får gå fram något då är det ju en helrak dressyrsadel som borde vara det enda.

Kan du reda ut hur man ska tänka? Läs svaret

Kommentarer

Hopphäst som sparkar bakut över och mellan hinder

Hej,

Jag har ett 10-årigt sto som jag tävlar 130- till 140-hoppning med. Hon hoppar bra och har bra bjudning, men problemet är att hon slår mycket efter skänkeln och även sparkar bakut över hindret. Vid vanligt markarbete när jag sitter ner så tål hon mycket skänkel utan att bli sur och det är även ok vid galopp i lätt sits utan hinder. Men så snart vi börjar hoppa börjar hon hetsa upp sig, sparka och hon byter även galopp bak. Svansen går som en propeller.

Det är till exempel ofta jättesvårt att få henne runt skänkeln och ut på båge, hon går emot istället. Jag har provat korta och långa sporrar och även helt utan, men det är ingen större skillnad. Jag är ganska kort och hon är stor, kan det bero på att min skänkel kommer för högt upp på magen? Jag har hoppat många olika hästar men inte haft det här problemet på någon annan.

Det är så synd för det tar bort koncentrationen och blir svårt att få en bra rytm på stora hinder. Hon sparkade inte med sin förra ryttare och inte första året med mig heller. Då var hon däremot istadig i markarbetet, men nu är hon lydig och fin. Läs svaret

Kommentarer

Häst som håller ihop bakhovarna vid hoppning

Hej!

När min 5-åring hoppar håller han ihop bakhovarna. Han drar inte in bakbenen under sig men över hindret håller han ihop bakhovarna. Är det bra eller dåligt? Om det är dåligt, hur jobbar jag bort det? Mycket tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hur högt kan man hoppa med unghästar i olika åldrar?

Hej!

Jag undrar hur ung en häst får vara för att starta i en unghästklass i hoppning. Det finns ju hästar som är 6 år och som tävlar upp till 130-140 centimeter i alla fall. Ska man gå efter den principen jag lärt mig att öka 10 centimeter varje tävlingstermin så betyder det att en 4-åring tävlas i 90 centimeter. Är det rimligt? Vi har en 3-åring som är nyligen inriden och löshoppad en del, när kan vi börja tävla den på låga höjder?

Mvh,
Nina Läs svaret

Kommentarer

Min häst vägrar alltid när det är tävling

Hjälp!

Jag har en 14-årig valack som fungerar väldigt bra på träning, jag tränar för A-tränare en gång i veckan. Han bjuder på alla hinder och är väldigt samarbetsvillig och tycker att det är roligt.

Men problemet är att när det blir tävling så har han "lärt sig" att om man stannar så får man gå ut. Mycket irriterande eftersom man just där inte kan göra något. Framhoppning funkar bra och även när man kommer ut från banan. Nu pratar vi inga högre hinder utan det är cirka en meter.

Han är van vid att åka och är lätt i alla miljöer, både på dressyrbanor och annat. Så miljötränad är han utan problem. Det blir lite tråkigt att åka flera mil för att vägra ut sig vid första eller andra hindret. Läs svaret

Kommentarer
131 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 10 11 12 13 14 nästa » sista » 

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.