Frågor och svar med Team UDS

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

30 träff(ar)

Hur sätta i gång efter långvarig vila på grund av skada?

Hej!
  
Jag har ett trettonårigt sto, hon har haft en spricka i benet som läkte ut i augusti. Efter det hittades artros i ett framben, det sitter vid en led som inte är i så stor rörelse, så nu är inflammationen nere. Hon är inte längre halt och min veterinär har bett mig sätta igång henne fullt ut. Hon har sammanlagt "vilat" i nio månader, varav fyra på box.
  
Jag har skrittat och gått med henne i tio veckor och vi har nu kommit så pass långt att jag har börjat rida henne och har travat flertalet långsidor. Hur ska jag fortsätta igångsättningen? Min veterinär har i nuläget sagt att jag får rida på böjt spår och börja galoppera.
  
Jag skulle behöva hjälp med en veckoplanering och när jag kan börja trappa upp arbetet och kräva mer av henne. Hon har tappat alla sina muskler, hur ska jag lägga upp träningen för att hon inte ska ta skada? Hur ska jag börja bygga upp hennes muskler på bästa sätt igen? Hon är en energisk tävlingshäst som före skadan var i fulll kondition. Om hon håller är målet att så småningom komma ut på tävlingsbanorna igen. Men jag är osäker på hur jag ska börja vår resa. Jag vill ge henne de bästa förutsättningar och all den tid hon behöver!
  
/Tack på förhand Läs svaret

Kommentarer

Hur undviker man att hästen får strålröta?

Hej! Min häst har fått strålröta på ena framhoven. Jag sköljer rent och målar på tjära, men det verkar inte hjälpa speciellt bra. Vill inte att det ska bli värre. Finns det något annat jag kan göra? Kan man på något sätt linda/packa in hela hoven från leran? Han verkar lite öm och kan rycka till när man håller på. //Anna Läs svaret

Kommentarer

Ovanligt med kotledsinflammation bak?

Min häst har för andra gången fått en kotledsinflammation på vänster bak. Veterinären sa första gången att det var ovanligt med det på ett bakben. Stämmer det? Kan det bero på fel ridning eller något annat? Hästen är åtta år, 176 centimeter och högt utbildad. Läs svaret

Kommentarer

Kan det vara urinvägsinfektion?

Hej! Jag har en 17-årig valack. Nu det senaste har det börjat lukta oerhört mycket ammoniak i hans box. Kan han ha fått urinvägsinfektion? Det är alltid rent och fint spån i boxen. Han är frisk och pigg för övrigt.
 
Mvh Caroline Läs svaret

Kommentarer

Hur sätta i gång efter vila?

Hej!
 
Nu är det många hästar som har varit på bete och vilat i några veckor och jag har länge funderat över hur man på bästa sätt sätter i gång en häst efter några veckors vila – för att minska risken för skador. Hur gör man på bästa sätt?
  
Tacksam för svar!  
MVH Martina

Läs svaret

Kommentarer

Såren vill inte läka – kan det vara ringorm?

Hej!
 
Min häst har fått två sår i ansiktet, ett mittemellan öronen (bredvid luggen) och ett under ganaschen. Det som är vid ganaschen var först som en enkrona och det såg ut som ett insektsbett, inget speciellt så jag tvättade det med oparfymerad tvål, tog jodopax på och tog Helosan runt för det ska hållas mjukt (som jag brukar göra med sår). Detta har jag gjort nu i tre dagar men det blir bara värre, nu ser det ut som ett riktigt skrubbsår! Så nu är såret (har även fallit av päls) kanske 3x5 centimeter och han har även fått ett sår vid örat.
Han kliar på det ute i hagen och även inne i boxen (på den man stänger med) och jag vet inte vad jag ska göra eller vad det är.
 
Med tanke på att jag har en unghäst på ett år som kom för cirka två veckor sedan var min tanke nu att det var ringorm, kan det kanske vara det?
 
Tacksam för snabbt svar då jag har en tävlingshäst till!
 
Mvh Amanda G

Läs svaret

Kommentarer

Kan hälta på vänster bak göra att hästen inte vill fatta vänster galopp?

Hej,
 
Min häst har börjat med att inte vilja gå i vänster galopp. Jag har haft honom i fem månader och detta problem fanns inte när jag fick hem honom (gick upp i både höger och vänster utan problem) utan har kommit succesivt nu. Han går upp några gånger och håller kvar en till två gånger i ett dressyrpass på cirka en timme, resterande försök att få upp honom i galopp misslyckas oftast.
 
Första gången jag red honom för tränare sa min tränare att hon såg att han nog hade lättare för höger varv än vänster varv, men problemet att fatta vänster galopp fanns inte då. Kan det vara jag som är bättre i höger varv än i vänster, eftersom förra hästen jag red också gick bättre med mig i höger varv än i vänster varv? För någon vecka sedan upptäckte jag även att mina stigbyglar var olika långa. Höger var längre än vänster. Men jag hade konstigt nog inte känt detta.
 
Häromdagen när jag longerade honom i vänster varv tyckte jag att det såg ut som att han haltade på vänster bakben i traven. Inte mycket men lite - är dock inte säker. Kan hälta på vänster bak hänga ihop med att han inte vill fatta galopp? Jag har inte sett någon antydan till hälta innan. Vet inte om jag är nojjig, vill ju inte träna vänster galopp om han har ont...

Läs svaret

Kommentarer

Hur undviker man fång?

Hej! Jag är så orolig för fång. Man läser att antalet fall ökar. Vad ska man göra för att undvika fång? När är det vanligast, i början av sommaren eller? Varför ökar fång? Och hur ser man om hästen fått sjukdomen, har hört att det inte blir den där ställningen med "benen ut" meddetsamma? Hoppas på snart svar! Läs svaret

Kommentarer

Vilka konsekvenser har spatt?

Hejsan!
Jag undrar vilka konsekvenser spatt har på hästen. Kan man träna och tävla som vanligt med en häst som har spatt? Vad beror spatt på? Kan man behandla?
MVH Anisette Läs svaret

Kommentarer

Hur sätter jag igång hästen efter boxvilan?

Min häst har nu haft boxvila i snart en månad (på grund av hovskada). Han har inte ens fått komma ut på promenader. Hur tycker ni att man bäst sätter igång honom igen? Vill höra en andra åsikt =). Han är åtta år, är utbildad till medelsvår dressyr och tävlades i 1,30-hoppning. Innan boxvilan har han stått i cirka två månader på grund av att jag är nybliven mamma.
 
Tack på förhand.
Frida
Läs svaret

Kommentarer
30 träffar Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Team UDS


Teamet från Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala svarar på frågor var tredje månad. Veterinärerna på hästkliniken har specialiserat sig inom olika områden och den som svarar har därmed fördjupad kunskap.
Läs mer om UDS här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.