Hippson-tv

Hippson-TV

Här samlas hästiga videoklipp, både från Hippson-redaktionen och som har laddats upp på andra sajter. Tipsa gärna redaktion@hippson.se om du hittar en rolig eller intressant nätfilm.


Nysningen får fölet på fall

Det är inte lätt att bara vara några timmar gammal och att plötsligt drabbas av sitt livs första nysning. Fölet har inte en chans utan faller som en fura av den plötsliga kraften som kommer ur näsan.
Ägaren Sammi Hill lyckades fånga både händelsen och stoets snabba tröstinsats på film.


Sett 24806 ggr

Malin Baryard Johnsson och Cue Channa in action

Ett av Sveriges nyaste ekipage på hoppbanorna är Malin Baryard Johnsson och Cue Channa.
Malin Baryard Johnsson fick mästerskapshästen till stallet i början på januari. Det tioåriga stoet Cue Channa (e. Cardento – Robin Z och uppfödd av Susanne Persson) har tidigare ridits av finländaren Sebastian Numminen, som har startat stoet såväl i EM som i världscupen. Om det nya ekipaget är något för OS är för tidigt att sia om, men omöjligt är det inte.
Här kan du se Malin och Cue Channa i en klass i spanska Oliva, där många svenskar just nu tävlar. Visst ser det riktigt lovande ut?

Källa


Sett 11526 ggr

Ryttaren som alltid lyckas vara i vägen på framhoppningen

Vi har nog alla stött på den – eller i en stund av hjärnsläpp kanske till och med varit den själv – ryttaren som ständigt rider i vägen för andra på framhoppningen. Känner ni igen er i det här klippet från Horses Collaborative?


Sett 8198 ggr

En hyllning till en trogen arbetskamrat

Ryttaren Cattis Hjärpe och stoet Cerina har tagit sig långt inom dressyren. Målet är Grand Prix, just nu tävlar de på Medelsvår nivå.


Sett 8401 ggr

Kika in i toppryttarens tävlingsskåp – modell större

Edwina Tops Alexander är en av världens bästa ryttare – och hon tävlar mycket. Nästan varje helg, året runt, befinner hon sig på tävlingsplatser runt om i världen. Då krävs det ju en hel del grejer, inte bara till sig själv utan även till hästarna som är med.
I klippet ovan får vi, genom
Noelle Floyd Magazine, titta in i Edwinas tävlingsskåp. Kanske kan du inspireras till vad du behöver packa din egen tävlingsväska eller ditt eget sadelskåp med?

 

 

 


Sett 14610 ggr

Autistiske Jack har ett speciellt band med ponnyn Beauty

Klippet på när treåriga Jack travar på ponnyn Beauty har blivit en viral succé. För Horse and Hound berättar hans mamma Kristy att Jack har diagnosen autism och i klippet är det andra gången han sitter på en ponny. Kristy har aldrig sett sin son så glad och hon hoppas att klippet kan göra andra föräldrar till barn med autism medvetna om hur mycket djur kan bidra till en ökad livskvalitet. 

Underbart klipp!

Till hela artikeln


Sett 7537 ggr

Kärlek på distans för Hamo och Poppy

Minns ni Poppy och Hamo som Hippson skrev om nyligen? Alltså Sveriges äldsta shettisar, som sökt kontakt via sociala medier. Nu har de fått besök av SVT Blekinge som har gjort ett reportage om deras långdistansförhållande.


Sett 4106 ggr

Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen

Efter videon på Ailsa som hjälpte till vid uppsittningen blev vi tipsade om detta klipp med Lina Zacha och hennes quartersto Tiger. Imponerande, eller hur? Vi blev nyfikna på hur man lär hästen att komma till pallen – och kontaktade därför Lina.

Text: Cajsa Ekström

Hej Lina! Berätta lite om dig själv och vad det är vi ser i klippet?
– Jag är tränare på heltid och utgår i all träning från kommunikation och relation. Att hästen går i väg vid uppsittning är både en säkerhetsrisk och en dålig start på ridpasset. Jag vill inte börja ett pass där det är tänkt att vi ska samarbeta med att tvångshålla hästen eller hoppa på i farten. Vad är det för vits med att rida en häst som inte vill bli riden?
– Jag börjar varje pass med att be hästen att komma intill pallen och han får ta tid på sig om han behöver det. Kanske är det jag som behöver stå och andas en stund innan det faktiskt är trevligt att vara i min närhet?
– Många människor tar med sig stress upp i ridningen, det är aldrig bra. Jag vill inte att hästen gör det för att han inte har något val, utan för att han vill ge mig sadeln. Så det handlar om en kombination mellan att relationen häst och människa är bra, och träning med positiv förstärkning.
  
Hur gör du konkret för att få hästen att förstå att den själv ska vända upp och ställa sig vid pallen? 
– En häst vill alltid stå rakt med halsen. Så om vi ställer hästen lite åt höger och smackar kommer han att vilja svänga till höger, det vill säga flytta bogen i den riktningen för att därigenom kunna bli rak i kroppen igen. Om vi då bromsar upp mjukt i handen och ber honom att försöka igen, då kommer han i stället att flytta bakdelen till vänster eftersom det också leder till en rak position. 
– Enklast är att börja enligt detta system, med hästen stående längs med en vägg. Om du står snett framför hästen till vänster och ställer hans huvud mot väggen till höger, kommer han att lösa uppgiften genom att flytta bakdelen från väggen och mot dig. Belöna med eftergift, beröm och positiv förstärkning i form av godis eller en kli-stund.
– Detta kan man sedan bygga vidare på genom att lägga till röstkommando eller handtecken, samt träna på att genom kroppsspråket – åt vilket håll jag tittar, vrider min egen kropp och var jag lägger vikten – även kunna dela upp förflyttningen i tre olika; bakdel, framdel eller sidvärts.
– Förutom att flytta intill människan på en pall kan detta användas i frihetsdressyren för att utveckla skänkelvikning, öppna, sluta, framdelsvändning och bakdelsvändning. Det går även att guida med tygeln direkt vid pallen och det är en bra övning i sig att genom olika tygeltag få hästen att flytta ett steg i alla olika riktningar; från dig och mot dig, med både bakdel och framdel, samt framåt och bakåt.


Tidigare Hippson-TV:
Hästen hjälper till vid uppsittningen


Sett 14861 ggr

Titta på häst – ett klipp med hög igenkänningsfaktor

Jojjo och Mackan är en filmduo som tillsammans gör roliga sketcher med hög igenkänningsfaktor. Detta klipp handlar om hur "farligt" det kan vara att släppa i väg hästtjejer med en tom transport. För det är väldigt sällan den är tom när den kommer tillbaka...
  
Vad säger ni, känner ni igen er? 


Sett 17623 ggr

Ryttarens bön: ”Låt mig alltid le av känslan av en varm mule i handen”

Uppdatering, 2018-12-31: Vi uppmärksammar "Ryttarens bön" och avrundar häståret med att lyfta den igen, som en "favorit i repris". 


Medarbetarna på videobyrån Diggin Larry bestämde sig för att försöka beskriva en ryttares kärlek till sin häst. Resultatet blev ”Ryttarens bön” som ni kan se här. Vi kontaktar Mathilda Brorström, produktionsledare på företaget, för att få veta mer.    
  
Hej Mathilda, berätta, vad är det vi ser?
– Hej Hippson! Här ser vi en känsloladdad film om ryttarens oändliga kärlek till hästen. Kan man ens sätta ord på ridsportens betydelse och inverkan på ens liv? Ja – genom film, musik och poesi! Produktionen är inspelad vid Ekeby RS söder om Stockholm en kall januaridag i år, och stjärnan i filmen är PRE-stoet Baturra. Hon var helt otrolig under inspelningen, brydde sig inte ett dugg om kameran och gjorde allt jag bad henne om.   
  
Vad är bakgrunden till filmen, hur fick ni idén?
– När vi inom en snar framtid har ett hästrelaterat projekt på gång ville vi lära oss om alla problem och vilka knep som finns när man filmar med hästar. Vi bestämde oss då för att skapa denna lilla film.
– Vi behandlade den som ett skarpt projekt där vi själva var kunden. Det var viktigt för mig att så många som möjligt skulle känna igen sig i filmen, därför har vi bland annat fokuserat nästan helt på Baturra i bildväg och inte på ryttaren. 
  
Texten, är det du som har skrivit den? Är den månne inspirerad av ”Hästens bön”?
– Vad roligt att du frågar. ”Hästens bön” har faktiskt varit en kandidat till den här filmen ett bra tag fram tills jag hittade ”Ryttarens bön”, som ursprungligen heter ”Rider´s prayer”. Så tyvärr, jag önskar att jag hade skrivit den. Men nu hoppas jag att den här okända författarens fina dikt kommer att sprida sig likt ”Hästens bön” har gjort.
  
Sist men inte minst, vem är du och vad är det för en byrå du jobbar på?
– Mathilda Brorström heter jag, är född och uppväxt i Kullavik söder om Göteborg men har sedan några år tillbaka bott i Stockholm. Jag arbetar som produktionsledare på videobyrån Diggin Larry. Vi sysslar med innehållsmarknadsföring, med film i fokus. Så klart är jag även en hästtokig tjej sedan tidiga barnsben.


Sett 26805 ggr

Sida: « första « föregående 1 ... 370 371 372 373 374 ... 516 nästa » sista » 
Prenumerera på Hippson-TV

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.