Unghästar och avel
Publicerad: 2018-12-19
Eamon Hickeys strategi vid inridning – ge massage och var en bra lärare
Eamon Hickey är vad många skulle kalla en inridningsguru. Under en kväll i Halmstad visade han vilka steg han tar när han arbetar med unghästar – och vad som är viktigt att tänka på.
Text och foto: Julia Brente
På Niklas och Jenny Arvidssons gård i Halmstad anordnades under senhösten en kunskapskväll, där Eamon Hickey delade med sig av sitt system. På läktaren var det nästan fullsatt och under unghästclinicen bjöd Eamon på mängder av tips, samt visade – steg för steg – hur han tog sig an ett treårigt sto. Detta för att ge publiken verktyg de kunde ta med sig hem.
Vänja sig vid beröring
Innan Eamon börjar lägga på utrustning går han runt med hästen och masserar stoet över hela kroppen.
– Jag masserar den överallt och tar speciellt på ställen som jag märker att många hästar har problem med. Man ser ofta hästar som har vad man kallar för sadelgjordstvång, att de inte tycker om sadelgjorden. Detta på grund av att de tycker att det är obehagligt att ha någonting där gjorden ligger. Därför masserar jag mycket där, så att hästen vänjer sig.
Den ultimata läraren
Precis som vilken lärare som helst slutar du aldrig själv att vara elev.
– Jag lär mig nya saker varje dag och kommer alltid att fortsätta utvecklas, jag kommer aldrig att bli klar med mitt lärande. Det är det här jag brinner för och det här jag funderar på innan jag ska sova, säger Hickey.
För många unghästar är Eamon den första ryttaren, därför är det viktigt för honom att vara en bra lärare och att ge dem en bra upplevelse.
– De bästa lärarna i skolan var de som var bestämda, men samtidigt snälla och roliga. Jag försöker anamma samma sak när jag arbetar med hästar. Jag vill vara en rolig lärare som de tycker om att vara med, samtidigt som jag har mina regler.
På vilket sätt klappar du din häst?
Att ge beröm till sin häst borde egentligen inte kunna gå fel, men enligt Eamon kan det faktiskt göra det. Han berättar att han har reflekterat över hur olika hästar reagerar när man närmar sig dem.
– Förr brukade jag alltid klappa mina hästar som de flesta ryttare gör, säger han och demonstrerar den vanliga "klappen som låter".
Det han märkte när han gjorde detta var dock att hans hästar till slut började rycka till när han närmade sig med handen mot dem. De sköt upp huvudet och reagerade starkt.
– Då förstod jag att det hade att göra med hur jag klappade dem, de reagerade på ljudet och tyckte inte att det var trevligt. Då började jag i stället att massera dem som beröm och har märkt att de inte längre reagerar när jag närmar mig.
Vikten av att ta pauser
Eamon tycker att det är väldigt viktigt att man tar många pauser under tiden man arbetar med hästen – dels för att den ska kunna andas ut, dels för att du själva ska kunna ta några djupa andetag. Under hela kvällen tar han många korta pauser oavsett vad han gör med hästen.
Det är även A och O för Hickey att hanteringen av hästen ska få ta sin tid.
– Man ska inte skynda sig igenom inridningen eller någon annan hantering. Det behöver inte gå fort!
Eamon klappar hästen mellan öronen på marken och gör även samma sak när han sitter på.
1. Promenerar runt med hästen
Det Eamon Hickey börjar med är att gå runt med hästen inne i ridhuset, för att se hur hon reagerar på miljön. Stoet är lite tittigt på läktaren och han väljer därför att gå fram dit direkt.
– Jag vill inte gå runt det hästen tycker är läskigt utan jag vill visa det direkt. För jag vill att hästen litar på mig och vågar gå rakt fram till det som känns obehagligt.
När man gör på det här sättet är det viktigt att hålla sig på rätt sida om hästen.
– Det viktigaste är att du står på den sida den inte kommer att hoppa mot om den blir rädd. Vilket innebär att jag ska gå nära läktaren om det är den hästen är rädd för. Annars riskerar jag att hamna precis där den kommer att kasta sig, vilket kan bli livsfarligt.
Säkerheten är A och O
Eamon är noga med att poängtera att man alltid lär sig, även proffsen kan råka ut för olyckor. Ha alltid kontakt med hästen och försökt att läsa av situationen. Även de snällaste individer kan bli rädda och då är olyckan lätt framme.
När han går runt med hästen i ridhuset ser Eamon till att hon verkligen lyssnar på honom. Han ser även till att hon tar hans fysiska hjälper, till exempel att hon flyttar åt sidan om han använder sin hand som en skänkel på hennes sida. Hickey berömmer stoet med en hel del massage, medan han lär känna henne på marken.

2. Hästen känns redo, dags att sitta upp
När Eamon har gått runt med stoet en stund, och har känt av hur hon hanterar situationen, är det dags för nästa steg. Med bara grimma och grimskaft sitter han upp på treåringen. Precis som från marken börjar han massera henne när han sitter på, bland annat får hon massage mellan öronen. Hästen som aldrig har haft en människa på ryggen tidigare står blickstilla och ser oberörd ut av situationen.

3. Sadling + schabraket
När han ska vänja hästen vid sadeln fortsätter Eamon att massera stoet där den ska ligga. Han försöker även vänja henne vid schabraket genom att stryka det över hela hennes kropp. Tränaren tar det över ryggen, benen och ansiktet.
– Eftersom jag har masserat henne och förberett henne på sadeln kommer hon troligen inte att reagera speciellt mycket, säger Eamon när han sadlar hästen.
Precis som han förutspådde verkar inte stoet tycka att sadeln är konstig, det går snabbt för henne att vänja sig vid den. Hickey drar ner stiglädren med plaststigbyglar på och försöker vänja henne vid dem. Detta gör han genom att slänga runt med stigbyglarna en del och genom att flytta stoet i en framdelsvändning, med stigbygeln som hjälpmedel.
På sadeln har Eamon en rem precis vid framvalvet, tanken är att han ska kunna ta tag i den om någonting skulle hända.

4. Tränsning
När Eamon ska tränsa hästen väljer han att använda sig av ett mjukt träns med bett, men utan nosgrimma. Han har inga tyglar när han ska rida med tränset på, i stället använder han sig fortfarande av grimskaftet som hästen är van vid. Hickey vill på alla vis undvika att dra hästen i munnen.

5. Vattenmattan och bommen
I mitten av banan har Eamon placerat ut en bom och en vattenmatta inom en liten inhägnad.
– Det är smart att börja träna hästarna på att gå över bommar redan när de är unga, som den här hästen. Om man får dem att vänja sig med detta nu så kommer det inte att vara en så stor grej senare när de ska göra det i träningen. Samma sak med vattenmattor.
Det är inte alltför ovanligt att man hör om ryttare som har problem med att deras hästar inte vågar hoppa vatten – eller att de blir tittiga. Eamon menar att det egentligen inte behöver vara ett problem. Hade fler börjat vänja sina hästar vid att gå över vattenmattor i ung ålder hade hästarna troligen inte tyckt att det är lika läskigt.
Eamon tränar hästen på att gå över vattenmattan några gånger från marken. Mot slutet av clinicen kan han även sitta upp och rida över den utan problem. Hästen tittar knappt.

6. Traven
När Eamon under kvällen sitter på hästen gör han det i väldigt korta omgångar. Han sitter upp i någon minut och hoppar sedan av, för att gå runt med stoet igen. Mot slutet av passet vill han pröva att trava. Innan har han använt sig av sitt grimskaft, sin röst och sitt spö för att kommunicera med hästen. När han ska få henne i trav när han sitter på ryggen använder han sig därför av samma hjälper. Då hästen förstår vad Eamon menar, och travar, berömmer han mycket.
– Man ska vara glad för alla framsteg och se till att hästen förstår att den har gjort någonting rätt.
Detta var en clinic med syftet att demonstrera hur Eamon Hickey går till väga steg för steg. Det han gjorde under kvällen ska egentligen utföras under en längre period, varje steg ska ta minst en vecka. Inridning ska alltid ske på ett avslappnat sätt som ger hästen en bra upplevelse. Om du känner dig osäker, ta hjälp av någon/några som har mycket kunskap inom området.
Liknande webbartiklar
- Eamon Hickeys system – steg för steg
- Bildspel: Från ”rå” unghäst till ryttare på ryggen – på 90 minuter
- Inridning med Eamon Hickey
- Så introducerar Eamon bommar för unghästen
- Eamon: Dags för sadling och uppsittning
- Fredag!
- Året 2018, januari till augusti!
- Ghassan Al Housen flydde kriget i Syrien – utbildar hästar i Sverige
- Inridning och utbildning av hästar och ponnyer!
- Uteritt i snö och unghästar!

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.

Känslorna svallar när Henke närmar sig guld
Wincent är kanske en av de yngsta i von Eckermanns hejarklack. Han följde VM från soffan och när guldet är nära är det supersvårt att sitta still.

En hyllning till Jens Fredricson
Hoppryttaren Daniéla Almqvist upplever att tiden står stilla när Jens pratar om hästar. Han har alltid inspirerat henne och här förklarar hon varför.
"Undrar inte längre varför du är så inspirerande, du har visat mig"

Se Henriks och King Edwards guldrunda
Har ni hunnit smälta att Sverige tagit två VM-guld? Se Henriks makalösa guldritt – en runda värd att se hur många gånger som helst.

Forssells hästar rymde ut på motorvägen
Vännerna kom körandes på motorvägen mitt i natten efter en festkväll. Då fick de plötsligt syn på tre lösa hästar som galopperade på vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Veterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är avgörande för framgången. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till flera av de svenska hästarna.
Berättar om sitt jobb vid mästerskap: "Hjälper till där det behövs"

Från uthållighetsprov till bruksprov
Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Det första testet för de 3,5-åriga hingstarna var på galoppbanan

"Halva" snett igenom ger kontroll
Här är en enkel ridövning går att variera samt ger ett kvitto på om hästen svarar för ytterhjälperna. En perfekt övning för ryttare på alla nivåer!

VM-medaljörer fick förstklassig flygeskort
Mästerskapsmedaljer ska givetvis firas! När tre av guldhjältarna landade på Arlanda eskorterades de av Flygvapnet med två Jas-plan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!