Avel
Publicerad: 2022-06-23
Fölet med bläs heter Céfiro Ösby, medan det helbruna har fått namnet Mercurius Ösby.
Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
I ett avelsprojekt på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. Under våren har de två första fölen fötts på skolan.
– Vi vill ge eleverna en heltäckande kunskapsbild, säger lärare Marie Karlsson.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium i Sala startade för ungefär ett och ett halvt år sedan när två SWB-ston köptes in. Marie Karlsson, lärare i hästhållning, hade då haft en idé om konceptet under några år. Skolans hästutbildning inriktar sig förutom på ridning på hästsjukvård – och genom avelsprojektet kan flera olika moment i processen spegla kunskapsinnehållet som ingår i de kurser eleverna läser.
– Tanken är att kunna erbjuda eleverna en bredare kunskap på plats i skolmiljön. På skolan har vi sedan tidigare fyra varmblod vi kör, medan ridundervisningen sker på Salaortens ryttarförening samt Heby ryttarförening. Många andra färdigheter får eleverna med sig genom praktik, men även om vi erbjuder bra praktikplatser är det svårt att veta att alla få till sig exakt samma kunskap. Det kan vi lättare stämma av på skolan nu, säger Marie.
Eleverna valde hingstar
Stona som köpts in är Veronique (född 2006, e. Niklas – Cortez) och Stina (född 2005, e. Quite Easy – Calypso Ask). De båda föll in under kraven att de haft föl tidigare, är bra mammor, fanns att köpa i närområdet samt var inom en rimlig budget.
– Egentligen ville vi ha ett hopp- och ett dressyrsto, men det hittade vi inte. De här stona har kanske inte de modernaste stammarna, men det är ändå bra ston som lämnat fina avkommor tidigare. Vi är väldigt nöjda med dem.
Förra året fick eleverna i årskurs tre vara med under processen att få stona dräktiga, från att välja hingst till inseminering och dräktighetskontroller. Marie hade på förhand valt ut ungefär fem hingstar per sto som eleverna fick välja mellan.
– Vi hade diskussioner kring vad vi behövde komplettera och ville förstärka hos stona. Utifrån det tittade vi närmre på hingstarnas bedömningar och egenskaper, sedan fick eleverna motivera sina val. Den ekonomiska aspekten fanns också med, vår budget var inte jättestor men vi ville använda godkända SWB-hingstar.
"Många veckor med vak"
Båda stona blev dräktiga och under våren födde de varsitt föl. På den resan har eleverna i samtliga årskurser varit delaktiga genom fölvak.
– Det blev många veckor med vak, men eleverna har varit jätteduktiga i det här och skött skolan även om de vakat enligt ett schema nattetid. Vid själva fölningarna var jag och en kollega med, vi lärare hade så klart jour under hela vakperioden, säger Marie och fortsätter:
– Och resultatet blev två levande föl i slutänden, vilket inte är självklart. Den sista fölningen hade lite komplikationer med en efterbörd som satt kvar så veterinär fick komma ut. Fölet blev sedan sjuk och behövde en veckas vård på Ultuna, så eleverna har även fått en bild av att det inte alltid flyter på problemfritt med föl.
Fölen har döpts på mytologiskt tema till Mercurius Ösby (e. Magic Park u. Veronique) samt Céfiro Ösby (e. Contant Q u. Stina). Nu väntar ett välförtjänt sommarlov för såväl elever som hästar.
– Eleverna har tyckt det varit så roligt, vem tycker inte om ett föl? Fölen har blivit två sociala individer som är vana vid hantering under våren. De har varit en del av undervisningen, samtidigt ser vi till att det blir på en lagom nivå. Fölen ska ju heller inte överhanteras.
Framtidsmålet är treårstest
Planen framöver är att hästinriktningens elever ska få fortsätta följa Mercurius och Céfiros resa fram tills de är tre år gamla. Allt ifrån vardaglig hantering och inridning till veterinärbesök. Det långsiktiga målet är att hästarna ska visas vid treårstestet.
– Är det lämpligt att eleverna är med vid inridning får de vara det, men det är också en säkerhetsfråga. Förhoppningen är att någon elev kan visa gångarterna vid treårstestet, medan andra tar löshoppningen och visningen vid hand. Vi vill att eleverna ska få vara delaktiga så mycket det bara går i resan, säger Marie och fortsätter:
– Sedan säljs nog hästarna som treåringar till lämpliga hem. Kanske kan vi få till ett samarbetsprojekt med en ridskola som behöver hästar, vilket på lång sikt kan bli en win-win för båda parter. Förhoppningen är ju att vi ska få fler föl i framtiden.
Just nu finns en tanke om att betäcka om Veronique och Stina nästa år.
– Det är resurskrävande med föl, så vartannat år är lite lagom tänker vi. Dessutom är det en ekonomisk fråga, men vi hoppas att det ska gå ihop. Då blir det nya elever som får vara med i processen med att välja hingst, inseminering och så vidare.
Liknande webbartiklar
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
- Sigrid Bergåkra om sin uppfödning: ”Hästar måste få vara hästar”
- Lyckad stöttning från stuteriet till Ung SWB
- Nekades veterinärvård under jourtid: ”Sårbar och maktlös”
- Angelie ger hästarna möjlighet att blomma ut
- Oväntade nytillskottet på Nybro ridklubb inspirerar till ny satsning
- Fulla läktare när Lövsta bjöd in till hingstvisning
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.

Många timmar ridsport på tv i sommar
Det är en tävlings- och mästerskapstät sommar som väntar alla ridsportsintresserade. SVT kommer att sända från flera höjdpunkter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!