Unghästar och avel
Publicerad: 2022-06-23
Fölet med bläs heter Céfiro Ösby, medan det helbruna har fått namnet Mercurius Ösby.
Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
I ett avelsprojekt på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. Under våren har de två första fölen fötts på skolan.
– Vi vill ge eleverna en heltäckande kunskapsbild, säger lärare Marie Karlsson.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium i Sala startade för ungefär ett och ett halvt år sedan när två SWB-ston köptes in. Marie Karlsson, lärare i hästhållning, hade då haft en idé om konceptet under några år. Skolans hästutbildning inriktar sig förutom på ridning på hästsjukvård – och genom avelsprojektet kan flera olika moment i processen spegla kunskapsinnehållet som ingår i de kurser eleverna läser.
– Tanken är att kunna erbjuda eleverna en bredare kunskap på plats i skolmiljön. På skolan har vi sedan tidigare fyra varmblod vi kör, medan ridundervisningen sker på Salaortens ryttarförening samt Heby ryttarförening. Många andra färdigheter får eleverna med sig genom praktik, men även om vi erbjuder bra praktikplatser är det svårt att veta att alla få till sig exakt samma kunskap. Det kan vi lättare stämma av på skolan nu, säger Marie.
Eleverna valde hingstar
Stona som köpts in är Veronique (född 2006, e. Niklas – Cortez) och Stina (född 2005, e. Quite Easy – Calypso Ask). De båda föll in under kraven att de haft föl tidigare, är bra mammor, fanns att köpa i närområdet samt var inom en rimlig budget.
– Egentligen ville vi ha ett hopp- och ett dressyrsto, men det hittade vi inte. De här stona har kanske inte de modernaste stammarna, men det är ändå bra ston som lämnat fina avkommor tidigare. Vi är väldigt nöjda med dem.
Förra året fick eleverna i årskurs tre vara med under processen att få stona dräktiga, från att välja hingst till inseminering och dräktighetskontroller. Marie hade på förhand valt ut ungefär fem hingstar per sto som eleverna fick välja mellan.
– Vi hade diskussioner kring vad vi behövde komplettera och ville förstärka hos stona. Utifrån det tittade vi närmre på hingstarnas bedömningar och egenskaper, sedan fick eleverna motivera sina val. Den ekonomiska aspekten fanns också med, vår budget var inte jättestor men vi ville använda godkända SWB-hingstar.
"Många veckor med vak"
Båda stona blev dräktiga och under våren födde de varsitt föl. På den resan har eleverna i samtliga årskurser varit delaktiga genom fölvak.
– Det blev många veckor med vak, men eleverna har varit jätteduktiga i det här och skött skolan även om de vakat enligt ett schema nattetid. Vid själva fölningarna var jag och en kollega med, vi lärare hade så klart jour under hela vakperioden, säger Marie och fortsätter:
– Och resultatet blev två levande föl i slutänden, vilket inte är självklart. Den sista fölningen hade lite komplikationer med en efterbörd som satt kvar så veterinär fick komma ut. Fölet blev sedan sjuk och behövde en veckas vård på Ultuna, så eleverna har även fått en bild av att det inte alltid flyter på problemfritt med föl.
Fölen har döpts på mytologiskt tema till Mercurius Ösby (e. Magic Park u. Veronique) samt Céfiro Ösby (e. Contant Q u. Stina). Nu väntar ett välförtjänt sommarlov för såväl elever som hästar.
– Eleverna har tyckt det varit så roligt, vem tycker inte om ett föl? Fölen har blivit två sociala individer som är vana vid hantering under våren. De har varit en del av undervisningen, samtidigt ser vi till att det blir på en lagom nivå. Fölen ska ju heller inte överhanteras.
Framtidsmålet är treårstest
Planen framöver är att hästinriktningens elever ska få fortsätta följa Mercurius och Céfiros resa fram tills de är tre år gamla. Allt ifrån vardaglig hantering och inridning till veterinärbesök. Det långsiktiga målet är att hästarna ska visas vid treårstestet.
– Är det lämpligt att eleverna är med vid inridning får de vara det, men det är också en säkerhetsfråga. Förhoppningen är att någon elev kan visa gångarterna vid treårstestet, medan andra tar löshoppningen och visningen vid hand. Vi vill att eleverna ska få vara delaktiga så mycket det bara går i resan, säger Marie och fortsätter:
– Sedan säljs nog hästarna som treåringar till lämpliga hem. Kanske kan vi få till ett samarbetsprojekt med en ridskola som behöver hästar, vilket på lång sikt kan bli en win-win för båda parter. Förhoppningen är ju att vi ska få fler föl i framtiden.
Just nu finns en tanke om att betäcka om Veronique och Stina nästa år.
– Det är resurskrävande med föl, så vartannat år är lite lagom tänker vi. Dessutom är det en ekonomisk fråga, men vi hoppas att det ska gå ihop. Då blir det nya elever som får vara med i processen med att välja hingst, inseminering och så vidare.
Liknande webbartiklar
- Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
- Sigrid Bergåkra om sin uppfödning: ”Hästar måste få vara hästar”
- Lyckad stöttning från stuteriet till Ung SWB
- Efter dramatiken vid motorvägen – fölet har fått en amma: "Fantastiskt"
- Dramatisk resa med lösa hästar vid motorvägen – föl söker amma
- Omtumlande tid hos Stuteri Nådhammar: "Många ups and downs med uppfödning"
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- SWB godkänner Tysklands kortprov
- God morgon – har du sovit gott?
- Överraskning hos Mariestads RK – ett ponnyföl: "Hoppas det ska bli en lektionshäst i framtiden"

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!