Hur är det att föda upp hästar i ett område där björnar bokstavligt talat stryker runt husknuten och du stöter på varg ute på ridturen? För Sigrid Bergåkra är det vardag och hon ser det som sitt ansvar att bygga säkra staket som skyddar hästarna.
Text & foto: Natalie Lindholm
När Sigrid Bergåkra flyttade tillbaka till föräldragården i Hälsingland visste hon precis vad hon gav sig in på. Det var med öppna ögon hon bytte blankpolerade ridstövlar i det internationella försäljningsstallet mot öppna vidder och stora skogar. Runt gården finns det flockar på sammanlagt fem björnar och alla i stallet, utom Sigrid, har stött på björn i skogen.
– Jag babblar nog för mycket för det, skojar hon, och säger att hon tycker att det är häftigt med en rik flora och fauna.
Sigrid hävdar bestämt att rovdjuren är en naturlig del av livet och inget att vara rädd för. I stället är det upp till henne att skydda sina hästar ordentligt.
– Vi får se till att bygga elstängsel som verkligen håller, det tjänar ingenting till att oroa sig. Då slösar du bara med energi, konstaterar hon enkelt.
Blir hållbara av att gå i flock
Genom åren har Sigrid fött upp ett hundratal hästar, varav 20 uppe i Hälsingland, och hon vägrar som sagt att låta sig skrämmas av naturen. För henne är det alltför viktigt att alla hästar får leva så naturligt som möjligt.
Som yngre studerade hon på universitetet Larenstein i Holland. Där tog hon del av forskning som pekade på att hästar mår bra av långsam tillväxt. Det hon lärde sig där har hon tagit med sig i form av att alla hennes unghästar växer upp med ett bra grovfoder som grund, inget eller en liten mängd kraftfoder, samt mycket rörelse i kuperad terräng i flock.
Sigrid är övertygad om att den naturliga hästhållningen är en av anledningarna till att avkommorna blir hållbara.
– Av 48 röntgade avkommor är alla helt rena på OCD, säger hon och fortsätter:
– Mitt mål är att få fram friska, sunda djur. Om de sedan vinner SM eller NM är det så klart en häftig grej, men hästen blir inte lyckligare för att den går Grand Prix, säger hon med glimten i ögat.
Bergåkra tillägger:
– Däremot blir hästen lycklig av att vara sund och av att få ridas på ett bra sätt.
Vargar känner blodlukten
De flesta av familjens hästar går ute dygnet runt i flock. När det är dags för stona att föla flyttas de dock närmare gården, efterbörd och blodlukt lockar nämligen till sig vargarna.
– För mig är det solklart att hästar mår bra av att gå ute! Hästen är ett flockdjur och dess naturliga behov behöver tillgodoses, säger Sigrid bestämt och fortsätter:
– Trots att vi människor klär på våra hästar rosa nosludd, silverfärgade täcken och boots så behöver de fortsätta få vara hästar.
Bergåkras unghästar är inte bortskämda med hantering, men när de hanteras görs det med en konsekvens hon menar ger viktig tillit till människor.
– Vi uppskattar att våra hästar kan ridas rakt ut i skogen redan som unga. Tack vare all träning utomhus har vi fått till individer som är väl framme för skänkeln och som blir inte bara modiga utan också respekterar sin ryttare på ett naturligt sätt, förklarar hon.
Blommar upp lite senare
Den enda nackdelen hon ser med sin naturliga hästhållning är att hästarna ofta är små och lite outvecklade som unga. Sigrid menar att återhållsamheten med kraftfoder och den långvariga kylan i norr gör att de inte kommer ikapp jämnåriga i utvecklingen förrän i fyraårsåldern. För henne är det dock inget problem.
– Jag räknar dem inte som ridhästar förrän de är fyra år och vi behöver inte visa på unghästtävlingar längre för att få bekräftat att vi har fina uppfödningar. Nu ser jag hellre att hästarna blir som bäst mellan 8 och 18, då de helst ska gå svår klass.
Sigrid har alltid avlat fram både hopp- och dressyrhästar och menar att målet är att få till individer med gott temperament, som många kan ha glädje av.
– Jag har aldrig imponerats av färg eller flashiga modeller, däremot insåg jag tidigt vikten av god karaktär på stoet och att ha kloka ston som är höga i rang. Då är de också intelligenta nog att hålla sig friska, säger hon, och tillägger att många av hennes hästar har haft långa karriärer.
Både Sigrid och döttrarna rider ofta på egna uppfödningar. De hästar som kommer utifrån har man bytt till sig eller har fått ta över av olika anledningar.
– Vi har dessutom några delägare som stöttar oss, men vi har aldrig köpt en häst för över 35 000, konstaterar Sigrid.
Hon förklarar att delägarskap har varit en framgångssaga för familjen mer än en gång.
– Hästar förenar vänner är min tes. Hästarna kommer och går, vännerna består.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!