Avel
Publicerad: 2018-03-19
Sigrid Bergåkra om sin uppfödning: ”Hästar måste få vara hästar”
Hur är det att föda upp hästar i ett område där björnar bokstavligt talat stryker runt husknuten och du stöter på varg ute på ridturen? För Sigrid Bergåkra är det vardag och hon ser det som sitt ansvar att bygga säkra staket som skyddar hästarna.
Text & foto: Natalie Lindholm
När Sigrid Bergåkra flyttade tillbaka till föräldragården i Hälsingland visste hon precis vad hon gav sig in på. Det var med öppna ögon hon bytte blankpolerade ridstövlar i det internationella försäljningsstallet mot öppna vidder och stora skogar. Runt gården finns det flockar på sammanlagt fem björnar och alla i stallet, utom Sigrid, har stött på björn i skogen.
– Jag babblar nog för mycket för det, skojar hon, och säger att hon tycker att det är häftigt med en rik flora och fauna.
Sigrid hävdar bestämt att rovdjuren är en naturlig del av livet och inget att vara rädd för. I stället är det upp till henne att skydda sina hästar ordentligt.
– Vi får se till att bygga elstängsel som verkligen håller, det tjänar ingenting till att oroa sig. Då slösar du bara med energi, konstaterar hon enkelt.
Blir hållbara av att gå i flock
Genom åren har Sigrid fött upp ett hundratal hästar, varav 20 uppe i Hälsingland, och hon vägrar som sagt att låta sig skrämmas av naturen. För henne är det alltför viktigt att alla hästar får leva så naturligt som möjligt.
Som yngre studerade hon på universitetet Larenstein i Holland. Där tog hon del av forskning som pekade på att hästar mår bra av långsam tillväxt. Det hon lärde sig där har hon tagit med sig i form av att alla hennes unghästar växer upp med ett bra grovfoder som grund, inget eller en liten mängd kraftfoder, samt mycket rörelse i kuperad terräng i flock.
Sigrid är övertygad om att den naturliga hästhållningen är en av anledningarna till att avkommorna blir hållbara.
– Av 48 röntgade avkommor är alla helt rena på OCD, säger hon och fortsätter:
– Mitt mål är att få fram friska, sunda djur. Om de sedan vinner SM eller NM är det så klart en häftig grej, men hästen blir inte lyckligare för att den går Grand Prix, säger hon med glimten i ögat.
Bergåkra tillägger:
– Däremot blir hästen lycklig av att vara sund och av att få ridas på ett bra sätt.
Vargar känner blodlukten
De flesta av familjens hästar går ute dygnet runt i flock. När det är dags för stona att föla flyttas de dock närmare gården, efterbörd och blodlukt lockar nämligen till sig vargarna.
– För mig är det solklart att hästar mår bra av att gå ute! Hästen är ett flockdjur och dess naturliga behov behöver tillgodoses, säger Sigrid bestämt och fortsätter:
– Trots att vi människor klär på våra hästar rosa nosludd, silverfärgade täcken och boots så behöver de fortsätta få vara hästar.
Bergåkras unghästar är inte bortskämda med hantering, men när de hanteras görs det med en konsekvens hon menar ger viktig tillit till människor.
– Vi uppskattar att våra hästar kan ridas rakt ut i skogen redan som unga. Tack vare all träning utomhus har vi fått till individer som är väl framme för skänkeln och som blir inte bara modiga utan också respekterar sin ryttare på ett naturligt sätt, förklarar hon.
Blommar upp lite senare
Den enda nackdelen hon ser med sin naturliga hästhållning är att hästarna ofta är små och lite outvecklade som unga. Sigrid menar att återhållsamheten med kraftfoder och den långvariga kylan i norr gör att de inte kommer ikapp jämnåriga i utvecklingen förrän i fyraårsåldern. För henne är det dock inget problem.
– Jag räknar dem inte som ridhästar förrän de är fyra år och vi behöver inte visa på unghästtävlingar längre för att få bekräftat att vi har fina uppfödningar. Nu ser jag hellre att hästarna blir som bäst mellan 8 och 18, då de helst ska gå svår klass.
Sigrid har alltid avlat fram både hopp- och dressyrhästar och menar att målet är att få till individer med gott temperament, som många kan ha glädje av.
– Jag har aldrig imponerats av färg eller flashiga modeller, däremot insåg jag tidigt vikten av god karaktär på stoet och att ha kloka ston som är höga i rang. Då är de också intelligenta nog att hålla sig friska, säger hon, och tillägger att många av hennes hästar har haft långa karriärer.
Både Sigrid och döttrarna rider ofta på egna uppfödningar. De hästar som kommer utifrån har man bytt till sig eller har fått ta över av olika anledningar.
– Vi har dessutom några delägare som stöttar oss, men vi har aldrig köpt en häst för över 35 000, konstaterar Sigrid.
Hon förklarar att delägarskap har varit en framgångssaga för familjen mer än en gång.
– Hästar förenar vänner är min tes. Hästarna kommer och går, vännerna består.
Den mest meriterade egna uppfödningen är Bergåkras Amaranth som vann sitt treårstest och blev godkänd hingst som fyraåring. Amaranth gick Breeders Trophy och Scandinavian Open med Sigrid i sadeln och efter en tid i Tyskland såldes han till Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard.
Fler framgångsrika dressyrhästar:
Bergåkras Ballerina (e. Briar), Bergåkras Flarn (e. Firenze) och Moraahl (e. Marwin 942) som alla gick Breeders Trophy och Scandinavian Open.
Special Edition (e. Sandreo) blev Rikssto, Bergåkras Flour (e. Floricello) blev Riksföl, Double Madonna (e. Double Diamond) har vinster i medelsvår klass samt var i topp på Strömsholm och i unghäst-VM.
Hoppstammade:
Makkelijke med dubbeldiplom samt resultat i 1,30-hoppning, Mikkaela och Miss Nice Girl, som båda gick Sunshine Tour. Alla tre är syskon och efter Marwin 942 – Lagano – Ladykiller xx.
… och i fälttävlan:
Macaroni (e. Marwin 942 – Magritte – Urbino) fick dubbeldiplom, gick Breeders och vann Nordiska i fälttävlan.
Från och med måndagen den 19 mars klockan 20.00 är Sigrid Bergåkra åter tv-aktuell (hon blev ju känd för hela svenska folket i ”Bonde söker fru”). Denna gång i Farmen VIP som sänds i TV4. Några av de andra deltagarna är Samir Badran, Glenn Hysén, Yvonne Ryding, Patrik Sjöberg och Camilla Henemark.
Läs mer här

Foto: TV4
Liknande webbartiklar
- Lyckad stöttning från stuteriet till Ung SWB
- SWB: Antalet betäckta ston är det högsta på över tio år
- Specialiserad avel delar svenska varmblodsrasen
- Gamla SWB-gruppen gör succé på Facebook: "Jag både skrattar och gråter"
- Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
- Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt: "Rörelse främjar god hållbarhet"
- Så påverkar coronaviruset aveln: ”Tror vi kommer se nedgång i antalet betäckningar”
- Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Bröderna Hansson är ”Årets uppfödare”
relaterade artiklar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!