Avel
Publicerad: 2018-03-13
Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
De senaste åren har intresset för embryotransfer ökat markant i Sverige, och fler och fler kliniker erbjuder metoden. Det finns fördelar men också nackdelar med den. Veterinär Fredric Spång berättar mer.
Text: Ida Röök
Foto: Gårdsveterinärerna (mikroskopbilden) och Adobe Stock
Med embryotransfer menas att ett sto semineras på vanligt vis, men att embryot sedan flyttas över till ett så kallat mottagarsto. Detta för att det blivande fölets ”riktiga” mamma av olika anledningar inte själv kan bära det. I första hand har det handlat om presterande ston som är verksamma i toppsporten, men på senare tid har även andra, mer hobbyinriktade uppfödare fått upp ögonen för metoden.
Fredric Spång, som driver Gårdsveterinärerna i Falkenberg, kommer från och med i år att erbjuda ett ”paket” för dem som vill använda sig av embryotransfer. Flera kliniker i Sverige har tidigare gjort det och allt fler ansluter.
Kan leasa ett mottagarsto
Fredric har själv jobbat mycket utomlands som veterinär, det är i första hand där han har skaffat sig kunskaperna om metoden med embryotransfer.
– I Sverige har vi generellt legat efter när det gäller det här, men nu verkar det som att vi är på väg att komma ikapp. Vilket kan vara till fördel för aveln i stort, säger han.
Genom sitt yrke har han sysslat med embryotransfer de senaste fem åren, men det är först nu han ser att intresset ökar markant. Även från dem som inte äger ett toppresterande sto. Från och med i år kommer Fredric alltså att erbjuda ett helhetskoncept på sin klinik dit man kan komma med sitt sto och få embryot överfört. Man kan också leasa ett mottagarsto om så behövs.
– Vi kommer att ha ett samarbete med en gård där det finns lösdrift för de dräktiga stona och där de kan vara under hela tiden fram till fölning. Man kan också seminera sitt sto på valfri seminstation, och komma till oss när det är dags för sköljning och överföring av embryo.
Omdebatterad metod
Utomlands ligger man långt före Sverige när det gäller hästens reproduktion. Just embryotransfer har varit omdiskuterat, inte minst ur det etiska och moraliska perspektivet.
– Många har varit kritiska till att det är en typ av manipulering av reproduktionen. Det finns kanske ston som inte hade kunnat bära ett föl själva av naturliga orsaker, då kan det ses som att man stör evolutionen. Samtidigt är det ett sätt att föra aveln framåt, det är en avvägning, säger Fredric.
I och med att efterfrågan på embryotransfer har ökat har också priserna för metoden gått ner. Det kostar nu 30 000 till 50 000 kronor att genomföra en embryotransfer – då är inga kringkostnader såsom hingst, uppstallning och annat inräknade.
– Det är inte längre enbart avelsproffsen som vill göra detta. Det kan exempelvis vara en hobbyuppfödare som inte vill att hans eller hennes sto ska vara borta så lång tid det ändå tar att få fram ett föl, menar Fredric.
Få in ston tidigare i aveln
Från Swedish Warmblood Associations (SWB:s) håll välkomnar man att fler nu har fått upp ögonen för embryotransfer. Avelsförbundet har jobbat i flera år för att få till den här utvecklingen.
– Genom att använda embryotransfer i sitt avelsarbete är det möjligt att göra snabbare avelsframsteg, då ston som har presterat bra på tävling och därmed visat hållbarhet används. Aveln gynnas både genom att man får in stona tidigare och genom att de riktigt bra stona kan få fler föl, konstaterar Elisabeth Olsson som är utbildningsansvarig på SWB och fortsätter:
– Riktigt bra tävlingsston är svårare att få dräktiga när de blir äldre än 15 år och efter en lång tävlingskarriär. Dessutom finns möjligheten att avtala om att få ta ett embryo när man som uppfödare säljer sin unghäst som tävlingshäst, fast man egentligen hade velat ha kvar det fina stoet som avelssto.
Elisabeth tar med oss på en liten återblick i hur historien kring det här med embryotransfer ser ut.
– Det första lyckade försöket med embryotransfer på häst genomfördes 1973 i Japan. Därefter genomförde Colorado State University i USA flera försök under 1980-talet, från 1984 genomfördes embryotransfer kommersiellt i USA. Under 1990-talet började embryotransfer att användas i Europa och i Sydamerika.
Välj lämpliga ston och hingstar
Elisabeth förklarar att man i Sverige har använt embryotransfer i mycket begränsad omfattning.
– Kerstin Darenius började genomföra embryotransfer på Rodga semin i Norrköping i slutet av 1980-talet. Sedan har Ann och Anders Gånheim fortsatt med embryotransfer på Flyinge och Bollerup.
Från 1998 till 2004 användes embryotransfer på 30 ston på Flyinge och därefter två till fem ston per år på Bollerup fram till 2016.
– De senaste åren genomför också Görel Nyman embryotransfer på Lövsta stuteri. Väljer man lämpliga ston och hingstar för embryotransfern så är dräktigheten runt 75 procent.
Hon har själv varit projektledare för ett arbete om att metoden embryotransfer borde användas mer frekvent, för att fler toppresterande ston ska komma till användning i aveln tidigare. Det har anordnats föreläsningar, workshops och annat i ämnet.
– SWB ser gärna att embryotransfer används som en del i avelsarbetet för att få in toppston i aveln. Vår roll har varit att vara som en katalysator i det arbetet, berättar Elisabeth.
Från avelsorganisationens håll ser man inga nackdelar med metoden.
– Embryotransfer är en beprövad reproduktionsteknik och i Sverige har vi sträng djurskyddslagstiftning. Så vi ser inga etiska problem med att använda tekniken.
Embryotransfer innebär att man sköljer ut det befruktade ägget från stoet man vill avla på, därefter sätter man in det i ett annat sto – ett surrogatsto.
Processen är tidskrävande och kostsam. För varje givarsto behövs flera mottagarston, eftersom brunst och ägglossning ska synkroniseras med givarstoets brunstcykel.
Läs mer om embryotransfer
Liknande webbartiklar
- Idag har vi sett hjärtat slå!
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Över 25 år gammal sperma gav uppfödaren Gustaf Johansson två Chapman-föl
- OSIRA ÄR DRÄKTIG !!!
- Hemma en kortis!
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
- Första filmen på blivande fölis!
relaterade artiklar

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!