Unghästar och avel
Publicerad: 2018-03-13
Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
De senaste åren har intresset för embryotransfer ökat markant i Sverige, och fler och fler kliniker erbjuder metoden. Det finns fördelar men också nackdelar med den. Veterinär Fredric Spång berättar mer.
Text: Ida Röök
Foto: Gårdsveterinärerna (mikroskopbilden) och Adobe Stock
Med embryotransfer menas att ett sto semineras på vanligt vis, men att embryot sedan flyttas över till ett så kallat mottagarsto. Detta för att det blivande fölets ”riktiga” mamma av olika anledningar inte själv kan bära det. I första hand har det handlat om presterande ston som är verksamma i toppsporten, men på senare tid har även andra, mer hobbyinriktade uppfödare fått upp ögonen för metoden.
Fredric Spång, som driver Gårdsveterinärerna i Falkenberg, kommer från och med i år att erbjuda ett ”paket” för dem som vill använda sig av embryotransfer. Flera kliniker i Sverige har tidigare gjort det och allt fler ansluter.
Kan leasa ett mottagarsto
Fredric har själv jobbat mycket utomlands som veterinär, det är i första hand där han har skaffat sig kunskaperna om metoden med embryotransfer.
– I Sverige har vi generellt legat efter när det gäller det här, men nu verkar det som att vi är på väg att komma ikapp. Vilket kan vara till fördel för aveln i stort, säger han.
Genom sitt yrke har han sysslat med embryotransfer de senaste fem åren, men det är först nu han ser att intresset ökar markant. Även från dem som inte äger ett toppresterande sto. Från och med i år kommer Fredric alltså att erbjuda ett helhetskoncept på sin klinik dit man kan komma med sitt sto och få embryot överfört. Man kan också leasa ett mottagarsto om så behövs.
– Vi kommer att ha ett samarbete med en gård där det finns lösdrift för de dräktiga stona och där de kan vara under hela tiden fram till fölning. Man kan också seminera sitt sto på valfri seminstation, och komma till oss när det är dags för sköljning och överföring av embryo.
Omdebatterad metod
Utomlands ligger man långt före Sverige när det gäller hästens reproduktion. Just embryotransfer har varit omdiskuterat, inte minst ur det etiska och moraliska perspektivet.
– Många har varit kritiska till att det är en typ av manipulering av reproduktionen. Det finns kanske ston som inte hade kunnat bära ett föl själva av naturliga orsaker, då kan det ses som att man stör evolutionen. Samtidigt är det ett sätt att föra aveln framåt, det är en avvägning, säger Fredric.
I och med att efterfrågan på embryotransfer har ökat har också priserna för metoden gått ner. Det kostar nu 30 000 till 50 000 kronor att genomföra en embryotransfer – då är inga kringkostnader såsom hingst, uppstallning och annat inräknade.
– Det är inte längre enbart avelsproffsen som vill göra detta. Det kan exempelvis vara en hobbyuppfödare som inte vill att hans eller hennes sto ska vara borta så lång tid det ändå tar att få fram ett föl, menar Fredric.
Få in ston tidigare i aveln
Från Swedish Warmblood Associations (SWB:s) håll välkomnar man att fler nu har fått upp ögonen för embryotransfer. Avelsförbundet har jobbat i flera år för att få till den här utvecklingen.
– Genom att använda embryotransfer i sitt avelsarbete är det möjligt att göra snabbare avelsframsteg, då ston som har presterat bra på tävling och därmed visat hållbarhet används. Aveln gynnas både genom att man får in stona tidigare och genom att de riktigt bra stona kan få fler föl, konstaterar Elisabeth Olsson som är utbildningsansvarig på SWB och fortsätter:
– Riktigt bra tävlingsston är svårare att få dräktiga när de blir äldre än 15 år och efter en lång tävlingskarriär. Dessutom finns möjligheten att avtala om att få ta ett embryo när man som uppfödare säljer sin unghäst som tävlingshäst, fast man egentligen hade velat ha kvar det fina stoet som avelssto.
Elisabeth tar med oss på en liten återblick i hur historien kring det här med embryotransfer ser ut.
– Det första lyckade försöket med embryotransfer på häst genomfördes 1973 i Japan. Därefter genomförde Colorado State University i USA flera försök under 1980-talet, från 1984 genomfördes embryotransfer kommersiellt i USA. Under 1990-talet började embryotransfer att användas i Europa och i Sydamerika.
Välj lämpliga ston och hingstar
Elisabeth förklarar att man i Sverige har använt embryotransfer i mycket begränsad omfattning.
– Kerstin Darenius började genomföra embryotransfer på Rodga semin i Norrköping i slutet av 1980-talet. Sedan har Ann och Anders Gånheim fortsatt med embryotransfer på Flyinge och Bollerup.
Från 1998 till 2004 användes embryotransfer på 30 ston på Flyinge och därefter två till fem ston per år på Bollerup fram till 2016.
– De senaste åren genomför också Görel Nyman embryotransfer på Lövsta stuteri. Väljer man lämpliga ston och hingstar för embryotransfern så är dräktigheten runt 75 procent.
Hon har själv varit projektledare för ett arbete om att metoden embryotransfer borde användas mer frekvent, för att fler toppresterande ston ska komma till användning i aveln tidigare. Det har anordnats föreläsningar, workshops och annat i ämnet.
– SWB ser gärna att embryotransfer används som en del i avelsarbetet för att få in toppston i aveln. Vår roll har varit att vara som en katalysator i det arbetet, berättar Elisabeth.
Från avelsorganisationens håll ser man inga nackdelar med metoden.
– Embryotransfer är en beprövad reproduktionsteknik och i Sverige har vi sträng djurskyddslagstiftning. Så vi ser inga etiska problem med att använda tekniken.
Embryotransfer innebär att man sköljer ut det befruktade ägget från stoet man vill avla på, därefter sätter man in det i ett annat sto – ett surrogatsto.
Processen är tidskrävande och kostsam. För varje givarsto behövs flera mottagarston, eftersom brunst och ägglossning ska synkroniseras med givarstoets brunstcykel.
Läs mer om embryotransfer
Liknande webbartiklar
- Idag har vi sett hjärtat slå!
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Över 25 år gammal sperma gav uppfödaren Gustaf Johansson två Chapman-föl
- OSIRA ÄR DRÄKTIG !!!
- Hemma en kortis!
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
- Första filmen på blivande fölis!
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!