Avel
Publicerad: 2018-03-13
Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
De senaste åren har intresset för embryotransfer ökat markant i Sverige, och fler och fler kliniker erbjuder metoden. Det finns fördelar men också nackdelar med den. Veterinär Fredric Spång berättar mer.
Text: Ida Röök
Foto: Gårdsveterinärerna (mikroskopbilden) och Adobe Stock
Med embryotransfer menas att ett sto semineras på vanligt vis, men att embryot sedan flyttas över till ett så kallat mottagarsto. Detta för att det blivande fölets ”riktiga” mamma av olika anledningar inte själv kan bära det. I första hand har det handlat om presterande ston som är verksamma i toppsporten, men på senare tid har även andra, mer hobbyinriktade uppfödare fått upp ögonen för metoden.
Fredric Spång, som driver Gårdsveterinärerna i Falkenberg, kommer från och med i år att erbjuda ett ”paket” för dem som vill använda sig av embryotransfer. Flera kliniker i Sverige har tidigare gjort det och allt fler ansluter.
Kan leasa ett mottagarsto
Fredric har själv jobbat mycket utomlands som veterinär, det är i första hand där han har skaffat sig kunskaperna om metoden med embryotransfer.
– I Sverige har vi generellt legat efter när det gäller det här, men nu verkar det som att vi är på väg att komma ikapp. Vilket kan vara till fördel för aveln i stort, säger han.
Genom sitt yrke har han sysslat med embryotransfer de senaste fem åren, men det är först nu han ser att intresset ökar markant. Även från dem som inte äger ett toppresterande sto. Från och med i år kommer Fredric alltså att erbjuda ett helhetskoncept på sin klinik dit man kan komma med sitt sto och få embryot överfört. Man kan också leasa ett mottagarsto om så behövs.
– Vi kommer att ha ett samarbete med en gård där det finns lösdrift för de dräktiga stona och där de kan vara under hela tiden fram till fölning. Man kan också seminera sitt sto på valfri seminstation, och komma till oss när det är dags för sköljning och överföring av embryo.
Omdebatterad metod
Utomlands ligger man långt före Sverige när det gäller hästens reproduktion. Just embryotransfer har varit omdiskuterat, inte minst ur det etiska och moraliska perspektivet.
– Många har varit kritiska till att det är en typ av manipulering av reproduktionen. Det finns kanske ston som inte hade kunnat bära ett föl själva av naturliga orsaker, då kan det ses som att man stör evolutionen. Samtidigt är det ett sätt att föra aveln framåt, det är en avvägning, säger Fredric.
I och med att efterfrågan på embryotransfer har ökat har också priserna för metoden gått ner. Det kostar nu 30 000 till 50 000 kronor att genomföra en embryotransfer – då är inga kringkostnader såsom hingst, uppstallning och annat inräknade.
– Det är inte längre enbart avelsproffsen som vill göra detta. Det kan exempelvis vara en hobbyuppfödare som inte vill att hans eller hennes sto ska vara borta så lång tid det ändå tar att få fram ett föl, menar Fredric.
Få in ston tidigare i aveln
Från Swedish Warmblood Associations (SWB:s) håll välkomnar man att fler nu har fått upp ögonen för embryotransfer. Avelsförbundet har jobbat i flera år för att få till den här utvecklingen.
– Genom att använda embryotransfer i sitt avelsarbete är det möjligt att göra snabbare avelsframsteg, då ston som har presterat bra på tävling och därmed visat hållbarhet används. Aveln gynnas både genom att man får in stona tidigare och genom att de riktigt bra stona kan få fler föl, konstaterar Elisabeth Olsson som är utbildningsansvarig på SWB och fortsätter:
– Riktigt bra tävlingsston är svårare att få dräktiga när de blir äldre än 15 år och efter en lång tävlingskarriär. Dessutom finns möjligheten att avtala om att få ta ett embryo när man som uppfödare säljer sin unghäst som tävlingshäst, fast man egentligen hade velat ha kvar det fina stoet som avelssto.
Elisabeth tar med oss på en liten återblick i hur historien kring det här med embryotransfer ser ut.
– Det första lyckade försöket med embryotransfer på häst genomfördes 1973 i Japan. Därefter genomförde Colorado State University i USA flera försök under 1980-talet, från 1984 genomfördes embryotransfer kommersiellt i USA. Under 1990-talet började embryotransfer att användas i Europa och i Sydamerika.
Välj lämpliga ston och hingstar
Elisabeth förklarar att man i Sverige har använt embryotransfer i mycket begränsad omfattning.
– Kerstin Darenius började genomföra embryotransfer på Rodga semin i Norrköping i slutet av 1980-talet. Sedan har Ann och Anders Gånheim fortsatt med embryotransfer på Flyinge och Bollerup.
Från 1998 till 2004 användes embryotransfer på 30 ston på Flyinge och därefter två till fem ston per år på Bollerup fram till 2016.
– De senaste åren genomför också Görel Nyman embryotransfer på Lövsta stuteri. Väljer man lämpliga ston och hingstar för embryotransfern så är dräktigheten runt 75 procent.
Hon har själv varit projektledare för ett arbete om att metoden embryotransfer borde användas mer frekvent, för att fler toppresterande ston ska komma till användning i aveln tidigare. Det har anordnats föreläsningar, workshops och annat i ämnet.
– SWB ser gärna att embryotransfer används som en del i avelsarbetet för att få in toppston i aveln. Vår roll har varit att vara som en katalysator i det arbetet, berättar Elisabeth.
Från avelsorganisationens håll ser man inga nackdelar med metoden.
– Embryotransfer är en beprövad reproduktionsteknik och i Sverige har vi sträng djurskyddslagstiftning. Så vi ser inga etiska problem med att använda tekniken.
Embryotransfer innebär att man sköljer ut det befruktade ägget från stoet man vill avla på, därefter sätter man in det i ett annat sto – ett surrogatsto.
Processen är tidskrävande och kostsam. För varje givarsto behövs flera mottagarston, eftersom brunst och ägglossning ska synkroniseras med givarstoets brunstcykel.
Läs mer om embryotransfer
Liknande webbartiklar
- Idag har vi sett hjärtat slå!
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Över 25 år gammal sperma gav uppfödaren Gustaf Johansson två Chapman-föl
- OSIRA ÄR DRÄKTIG !!!
- Hemma en kortis!
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- ”Det är väldigt olika från hingst till hingst”
- Första filmen på blivande fölis!

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!