Fång, senskador, hovbölder, brutna ryggkotor och skritt när det skulle vara ökad galopp. Daniella Schöners och Fragansias resa har kantats av motgångar. Men med positivt tänkande och mindre fokus på prestation har framgångarna börjat komma.
– Nu äntligen har fågeln Fenix, Fragansia, rest sig upp och blomstrat.
Text: Frida Bank
Foto: Privat och Jenna Vainionpää
Daniella Schöner flyttade från Stockholm till Västerås för att studera för fyra år sedan. Där kom hon i kontakt med Anna Forsgren, som tidigare har fött upp dressyrhästar. I dag har Anna tre av sina sista avkommor kvar, men hon rider inte själv längre. Så Daniella började rida hennes hästar och en av dem var stoet Fragansia (SWB, 2007, e. Silvano, u. Fiddeli’s Fuga, ue. D-Day).
Fragansia var då sju år gammal och hade mest ridits i skogen, men både ägaren och Daniella såg att hon hade potential att bli en riktigt fin dressyrhäst. Daniella satt upp i sadeln och började träna henne regelbundet.
– När jag kom dit hade hon vilat över ett halvår. Hon hade haft fång. Det är en väldigt speciell dam, ett riktigt fuxsto. Hon är intelligent och har starka åsikter, säger ryttaren.
Problem att lasta
Ekipaget kom i väg på sina två första tävlingar utan problem. Sedan ville Fragansia plötsligt inte gå in i transporten.
– Vi anlitade en NH-specialist som skulle hjälpa oss. Efter sex besök gav hon upp. Vi funderade länge på vad vi skulle göra. Till slut testade vi att byta transport, då gick hon in. Det var som om hon hade hakat upp sig.
Lastningen fungerade bra i flera månader, tills Fragansia en dag blev orolig och stegrade. Hon fastnade med frambenen över halvväggen. Som tur är kom hon loss utan skador.
– Vi testade att lasta henne igen och det gick bra. Men nästa gång vi körde gjorde hon samma sak. Det var väldigt otäckt. Hon fick några mindre sår, det kunde ha slutat mycket värre.
Nu har Daniella och Anna anpassat transporten helt efter Fragansia. Ett galler beställdes som hon inte kan komma över, och mer belysning sattes upp eftersom stoet inte gillar när det är för mörkt.
– Hon blev i alla fall inte rädd och nu fungerar lastningen bra igen, berättar Daniella.
Bröt två ryggkotor
Så fort Daniella och Fragansia var i gång med träningen möttes de av motgångar. Stoet fick en hovböld och senare en lunginflammation. När det bara var två dagar kvar av kortisonbehandlingen fick hon fång av medicinen och var tvungen att vila i sex månader. Efter det gick det bara två–tre månader innan hon fick en senskada. Ytterligare sex månaders vila.
Då ekipaget sedan tog upp träningen igen bockade Fragansia så att Daniella trillade av och landade på asfalt. Hon bröt två ryggkotor och fick en kotkompression. Ingen ridning på åtta veckor.
– Jag hoppade nog upp i sadeln lite tidigare än vad jag borde… Jag har fortfarande kronisk smärta i ryggen och går hos en sjukgymnast en dag i veckan. Vissa dagar har jag jätteont och kan inte rida ordentligt, då får vi hitta på något annat.
Tappade energin vid tävling
Mellan händelserna kom ekipaget ändå ut på några tävlingar. Men inne på tävlingsbanan var stoet som förbytt. Hon tappade helt framåtbjudningen.
– Fragansia skrittade när det skulle vara ökad galopp. Det var tvärstopp.
Förra hösten gav Daniella nästan upp. Kanske kunde Fragansia betäckas under våren i stället? Men hon visste att stoet hade potential och bestämde sig för att helt släppa tankarna på prestation.
I stället började Daniella fokusera mer på att ha roligt tillsammans med hästen. De tränade varierat, några dressyrpass i veckan, hoppning och flera dagar i skogen. Träningen anpassades efter Fragansias humör och prio ett var att hon skulle kännas motiverad.
För skojs skull åkte de i väg på en tävling. Och plötsligt var framåtbjudningen där.
– Vi fick över 65 procent i Medelsvår C. Då kände vi att det kanske finns hopp ändå.
Bra upplevelse är fokus
Under våren har de fortsatt att träna och tävla. Daniella är noga med att en tävlingsdag inte ska skilja sig så mycket från en vanlig dag för stoet. Hon får alltid gå ut i hagen en stund innan de åker i väg, och nummerlappen sitter på schabraket i stället för på tränset så att Fragansia inte ser den. Så lite som möjligt ska skilja sig från ett vanligt träningspass.
– Jag har lagt prestationstänket åt sidan. I stället tänker jag att vi ska åka i väg och ha kul och få en bra upplevelse tillsammans. Att ta det på hennes villkor gjorde tydligen susen. För två veckor sedan fick vi över 70 procent i Medelsvår C! Det var första gången hon gick med full energi, precis så som hon gör hemma. Hon gav 200 procent inne på tävlingsbanan.
"Älta framgång"
I helgen var ekipaget på ett meeting på Gripens ryttarförening. Det resulterade i två vinster, en tredjeplats och att de tog hem meetingpriset.
– Det känns helt otroligt. Allt har bara släppt.
Daniella är övertygad om att positivt tänkande och att ha delmål är en stor del av framgångsreceptet.
– Det viktigaste för mig under denna långa resa med Fragansia var att sätta små delmål, fokusera på det positiva och att "älta framgång" i stället för motgångar. Annars skulle vi säkert ha gett upp för två år sen, förklarar hon.
– Vi har hamnat bland de sista på många tävlingar under åren och det har känts tufft, men man får tänka på att utifrån vår bakgrund så har vi ändå haft våra egna vinster. Som när hon gick igenom ett program utan att tappa energin, eller när hon gick att köra i transport utan att hon gjorde liv och skadade sig. Till att jag kunde rida ut på henne och rida före den andra hästen utan att hon stegrade 30 gånger i protest.
Rest sig upp och blomstrat
Daniella menar att hennes största utmaning framöver är att förvalta Fragansias motivation, så att hon fortsätter att tycka det de gör tillsammans är roligt.
– Vi håller på att lära oss byten. När de är säkra ska vi ta oss an Medelsvår B och försöka kvala uppåt. Det är planen, men allt utgår från Fragansia och från oss tillsammans som ett team.
– Vi har haft extremt mycket otur med diverse skador, men vi har rest oss ur askan gång på gång. Och nu äntligen har fågeln Fenix, Fragansia, rest sig upp och blomstrat.
Vill du veta mer om Daniellas och Fragansias resa kan du följa dem på Instagram.
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
"Veckans gård" har fin bostad, 13 boxar, ridhus och stor utebana. Den är väl centrerad och de vackra stallängorna av sten bidrar med charm.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Sedan 2006 har över 5 000 ponnyekipage deltagit i Sveland Cup. I år blir det kvaltävlingar i fem zoner och final på Sundbyholm i september.
En häst som kom in till klinik för att opereras fick avlivas. Detta efter att den i flera timmar, hysteriskt, försökt resa sig när narkosen misslyckades.
Veterinären agerade inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Det oisolerade ridhuset på Ramsele fältrittklubb gör att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut. Ridskolechef Monia Häggkvist berättar om det ohållbara läget.
Gästblogg: Vill se satsning på flickidrott och prioritering av ridklubben
Under clinicen på Strömsholm i november visade Peder Fredricson bland annat hur han arbetar nya hästar från marken – och förklarade vikten av det.
Se mer av arbetet och inspireras av Peders tips i Hippson-TV
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.