Dressyr
Publicerad: 2009-10-05
Kyra bjöd på skratt och många sitstips
Det var slutsålt och fullsatta läktare i röda ridhuset på Strömsholm när Kyra Kyrklund, under sista helgen i september, kom på besök och höll clinic. Hon var som vanligt mycket engagerad, energisk och underhållande. Och publiken bjöds under fem timmar på massor av bra och nyttiga tips.
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Det bästa med clinicen var att den mest handlade om grundridning och problemlösning av vardagsproblem, sådant som de flesta av oss har nytta av. Det är ju trots allt inte så många som kommer att rida Grand Prix.
Kyra konstaterar:
- Jag kan inte lära dig att rida, men du kan lära av mig.
Hon berättar att när hon för 36 år sedan gick långa kursen på Strömsholm tyckte hon att hon kunde rätt mycket. Men nu, efter alla år, tycker hon att ju mer man lär desto mindre känns det att man vet. Helt säkert kände många i publiken igen sig i det påståendet.
Ryttarens ansvar
Hon påpekar vidare att när det gäller ridning ligger ansvaret helt hos ryttaren. Tränaren guidar och ger riktlinjer, men det är ryttaren som sedan ska träna in dessa saker. Kyra menar att det inte gör något om man gör fel ibland, för det är felen man lär sig mest av och det är då man får jobba med problemlösning.
- Känslan när allt blir rätt går inte att lära ut, det är något ryttaren själv måste känna och uppleva. Det kan liknas vid att försöka förklara för någon hur jordgubbssylt smakar. Det går helt enkelt inte, utan man måste smaka själv. Likadant är det alltså med ridning.
Kyra återkommer flera gånger till känslan och vikten av att hitta jordgubbssylten!
Inlärning = automatisering
Något annat som hon anser är mycket viktigt är automatisering. Det får du genom att träna och träna - och efter cirka 100 000 gånger är det automatiserat. De fel ryttare har måste successivt arbetas bort genom ihärdig träning. Då är det viktigt att bara arbeta med en eller högst två saker i taget. Kyra tycker att ridlärare ibland kan jämföras med kulsprutor som vill rätta till alla fel på en och samma gång, vilket alltså inte fungerar.
- Det finns några viktiga faktorer som man måste ta hänsyn till vid ridning. Först och främst är det ryttarens sits. Är den inte korrekt kommer det inte att fungera bra, även om hästen har kapacitet. Det andra är hästmaterialet. Man kan inte vinna Formel 1 med en Fiat! Därefter följer hästens hälsa och ryttarens ambition. Det är viktigt att ryttaren och tränaren är överens om vilka mål som ska sättas.
Som en fjäder i sadeln
Första hästen som kommer in i ridhuset är ridskolans Carolans, född 2002 e. Master - Ambassadeur, som rids av Karin Ahlsiö.
Kyra påpekar att ryttaren försöker att trycka sig ner i sadeln i stället för att vara lätt som en fjäder. Hur man sitter till häst kan jämföras med hur man studsar en boll, med mera kraft vid nedslaget. Det kan kännas lite skumpigt, men det blir lätt så om man sitter rätt och avspänt. Karin får rida med en rem i handen. Den är fäst i sadeln, vid sidan av framvalvet, och ska vara kort. Remmen ska hela tiden vara spänd och vinkeln mot sadeln ska vara 90 grader. Det är ett enkelt hjälpmedel för att ryttaren ska ha handen på rätt höjd och hästen ska få ett stabilt stöd i tygeln.
Kyra demonstrerar ofta med sin kropp för att förtydliga och åskådliggöra vad hon menar.
- Använd ytterskänkeln på voltspåret, hästen ska vara ställd i hela kroppen. Ibland får man lov att ställa utåt för att rakrikta och sedan ställa rätt igen. Innertygeln visar vägen, yttertygeln gör att hästen går på tygeln samt reglerar tempot.
- Sätt igång hästen i ett visst tempo genom att använda skänkeln, använd sedan bara skänkeln om du behöver, till exempel om hästen saktar farten. Det kan liknas vid hur man använder en sparkstötting. Den sparkar man igång, då håller den samma fart en lång stund och sedan sparkar man en gång till för att behålla farten.
Var här och nu
En viktig kommentar från Kyra är att den ridning som utförs är här och nu. Det handlar inte om vad som hände i går eller någon annan dag. Om det gick bra i går betyder det inte att det går bra i dag. Varje gång är en ny gång. Hon refererar också till Franke Sloothaak som säger: "När jag sätter mig upp på en häst, gör jag det som om jag gjorde det för första gången".
Kyra pratar också om galopp, som enligt henne är en fyrtaktig rörelse där den fjärde takten är svävmomentet. Galoppfattningen görs på tredje takten, när ett framben och det diagonala bakbenet är i marken. Aktivera och rakrikta hästen med ytterskänkeln och fatta galoppen med innerskänkeln. Kicka till en gång och lätta sedan (kan jämföras med hur man sparkar iväg en fotboll). Kläm aldrig, framför allt gillar inte ston att man klämmer.
Sedan kommer hennes berömda uttalande om hur hästar av olika kön fungerar.
- En valack säger man till att göra något. En hingst ber man och till ett sto skickar man in två skriftliga ansökningar och frågar om hon skulle kunna tänka sig att göra detta...

Kyra Kyrklund är en av världens mest respekterade tränare och ryttare.

Kyra demonstrerar hur illa en person kan sitta och att det då är omöjligt att rätta allt på en gång.

Kyra visar och förklarar funktionen med den rem som Karin ska rida med. Hästen heter Carolans.

Kyra demonstrerar hur en häst med sänkt rygg ser ut.
relaterade artiklar

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!