Dressyr
Publicerad: 2015-04-19
Paulinda Friberg och Malin Hamilton är nöjda med finaläventyret i Las Vegas.
Svenska ryttarna summerar sina insatser i världscupfinalen
Dressyrens världscupfinal är avgjord. De svenska ryttarna gjorde sitt bästa, och är trots allt någorlunda nöjda med sina insatser. Inte minst har upplevelsen gjort intryck på dem.
– Publikens engagemang är fantastiskt, att de applåderar mitt i programmet – det är absolut något vi borde få mer av i Sverige, säger Malin Hamilton.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
Värdscupfinalen i dressyr i Las Vegas avslutades med att de 18 ekipagen gjorde upp genom att rida sina kürprogram. Inte helt oväntat blev det Charlotte Dujardin på sin Valegro som tog hem klassen, och därmed också årets vinnarbuckla i världscupen.
Paulinda Friberg når vi en dryg halvtimme efter att hon suttit av sitt sto Di Lapponia T, de fick 71,000 procent i küren och slutade på 14:e plats. Detta efter ett program som innehöll en del missar. Inte minst var det piruetterna som drog ner betyget rejält.
– Jag är faktiskt mest orolig just nu. Lapponia hade feber i går kväll, den gick ner på morgonen men det var osäkert in i det sista om vi skulle starta eller inte. Vi har haft kontakt med veterinär, blodtesterna visade ingen infektion så mest troligt är det ett virus. Även om hon inte hade någon feber när jag började värma upp var hon låg innan vi gick in. Och så här i efterhand kanske jag skulle ha tänkt annorlunda och skippat att rida, säger Paulinda och fortsätter:
– Samtidigt är det ju en världscupfinal och man vill verkligen ställa upp. Men kanske att man skulle ha dragit sig ur.
Har samlat erfarenhet
Paulinda berömmer sitt sto med många superlativ.
– Hon är en riktig kämpe, hon står här bredvid mig nu och verkar vara som vanligt. Det kanske bara är jag som oroar mig lite för mycket. Nu ska hon få all veterinärvård hon eventuellt behöver.
Paulinda och Di Lapponia T kommer tillbaka till Europa på tisdag morgon. Sedan väntar ett tävlingsuppehåll för stoet fram till SM i maj.
– Hon har tävlat mycket och utvecklats massor så hon får lite vila nu, säger Paulinda.
Hur summerar du ditt äventyr i Las Vegas?
– Ja, jag har sagt det så många gånger och det här har varit helt fantastiskt. Vi har fått så mycket ny erfarenhet med allt runt omkring. Vi har verkligen haft roligt här tillsammans. Och jag fick rida på nytt personbästa i en världscupfinal, bara det är ju så härligt, säger hon och fortsätter:
– Nu vet vi att Lapponia är helt okej med att flyga. Sedan har vi sagt att jag inför liknande resor ska ge henne vatten med äppeljuice i – hon är lite kinkig med att dricka när hon är iväg och det kan ju också påverka henne mycket så klart, om hon inte får i sig tillräckligt med vatten.
Paulinda och Di Lapponia T i küren.
Trötta men nöjda
Malin Hamilton sitter på läktaren och tittar färdigt på klassen hon just ridit när vi når henne på telefon.
– Jag är nöjd. Fleetwood var trött i dag och det kändes i kroppen på honom att han inte var helt med på noterna. Hade vi ridit den här klassen i går i stället hade det varit perfekt, det har varit väldigt varmt här i dag. Men jag är så glad över hans prestation – och min egen.
Malin hade egentligen inga förväntningar om specifika placeringar eller resultat, hon fick 70,626 procent i gårdagens kür och kom på 15:e plats. Programmet flöt på fint, men en del missar blev det ändå på vägen, bland annat har Fleetwood svårt för att piaffera.
– Men över lag är den här tävlingen bland de bästa jag har gjort, kanske inte resultatmässigt men i upplevelser räknat. Vi har samlat så mycket erfarenhet inför kommande uppgifter, både jag och hästen. Jag har lärt mig att jag inte behöver vara så nervös inför en start till exempel – utan mer taggad, säger Malin.
Atmosfären i arenan är onekligen speciell, inte minst på grund av den engagerade publiken. Mitt i en av Malins och Fleetwoods travlängningar fick de applåder.
– Det är ju helt fantastiskt även om hästarna inte är vana vid det. Jag tror inte att Fleetwood märkte av det den här gången. Jag tycker helt klart att det är roligt med en så engagerad publik, något vi absolut borde bli bättre på i Sverige, säger Malin.
Även för Malin och Fleetwood är nästa tävling i sikte SM i slutet på maj.
– Nu ska han få gå och skrota i hagen ett tag och ridas lite lätt, så får vi komma igång igen inför SM. Sedan hoppas vi kanske kunna komma ut på några Nations Cup senare, säger Malin.
Här hittar du Hippsons direktrapport från klassen.
Här hittar du fullständigt resultat.
Malin Hamilton och Fleetwood.
Charlotte Dujardin fick ännu en storvinst med sig tillsammans med Valegro.
FEI-TV summerar tävlingen:
Liknande webbartiklar
- Las Vegas: Information och tv-tider
- Startordningen i världscupfinalerna lottad
- Finalryttarna är på plats i Las Vegas
- Startfältet till världscup-finalen i dressyr klart
- Världscupen: Toppryttare kritiserar banornas utformning
- Seger för Charlotte och Valegro i Las Vegas
- Paulinda Friberg förbjöd sig själv att vara feg
- Paulinda Friberg är sin egen hästskötare – även i finalen
- Varken Gal eller Dujardin kommer till Göteborg
- Charlotte Dujardin mötte FEI-stewarden igen – gav en kram: "Anita var väldigt stöttande"
relaterade artiklar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!