Fälttävlan
Publicerad: 2022-11-30
Anna Hassö kryssar med karavan mot Portugal
Till slut tog mästerskapsryttaren och fälttävlansprofilen Anna Hassö steget och flyttade utomlands till varmare breddgrader. Flyttlasset med fem hästar, tävlingshinder och allt Anna Hassö äger är just nu på väg mot Portugal efter en övernattning i Spanien.
– Jag har drömt om det här i så många år, jag var på väg för två år sedan men så kom pandemin i vägen, säger Anna Hassö.
Foto: Privat och Kim C Lundin
Text: Kim C Lundin
Destination Portugal, Rio Maior
För cirka ett halvår sedan sålde Anna Hassö sin gård i Skåne. Hon har bott hos mångåriga vännerna Ann och Gert Nordin med några hästar. Inför flytten såldes flera och en del gick på export till både USA och Tyskland. Med i flyttlasset till Portugal finns fem hästar, alla möbler, hästutrustning och allt Anna Hassö äger. Det hela transporteras i fyra hästlastbilar.
Ungefärlig resrutt för Anna Hassö med resesällskap.
Vart är ni på väg idag?
– Vi lämnade södra Frankrike och orten Dax tisdag morgon och övernattade i Valladolid. Vi har hittills kört två långa dagar med 85-90 mil per dag och tagit oss förbi Paris som alltid är ett äventyr. I dag och i morgon är det milmässigt kortare pass, vi kör över Pyrenéerna och cirka 45 mil. Det går väldigt mycket upp och ner för bergen så det blir rätt jobbig körning ändå, förklarar Anna Hassö.
Hur stort är ditt flyttlass?
– Rätt rejält, totalt sett är det fyra ekipage, blandat hästlastbilar och en van. Vi har allt från hästar till möbler till foder och tävlingshinder med i lasset. Jag har gjort mig av med många saker hemma för att få ner det men de här fina hindren ville jag behålla. Det är lätta aluminiumstöd och det är det enda jag nuförtiden vill släpa på, säger Anna med ett skratt.
Var kommer du att bo i Portugal?
– Jag har hyrt in mig och hästarna hos ett engelskt par, Nick Burd och Vicki Lynden, som bor en timme och 20 minuter norr om Lissabon. De har en gård med hästar, det är mest ett hoppställe, Nick är ofta speaker i Portugal, och sedan driver de en bed & breakfast där. Jag har gjort ett långtidskontrakt med dem för några månader. Sen får vi se hur det går, jag har lagt ett bud på ett ställe 20 minuter därifrån men det är flera markområden som ska slås ihop så vi får se hur det går. Går inte detta i lås så hittar jag något annat.
Vad tänker du göra från din nya bas i Portugal?
– Jag ska ha verksamhet i olika former men inte försäljningstall så som jag haft i Sverige. Som tidigare kommer jag att ha träningar, kanske blir det något landslagsuppdrag för någon nation, jag diskuterar en del med några parter. Beroende på vad jag landar på för gård så småningom så ska jag kanske ha bed & breakfast-verksamhet, berättar Anna Hassö innan en tunnel.
Flyttar du ensam eller med sällskap?
– Det är jag som flyttar ner helt själv, ingen sambo och utan Sabrina Söderberg som jobbat för mig i nästan tio år. Jag har drömt om att flytta så länge men i och med att jag startar upp ny verksamhet utan en massa hästar har jag inte jobb åt en beridare med mera längre. Sabrina har fått jobb i Tyskland och vårt samarbete fortsätter på sitt sätt framöver.
– Jag behöver verkligen komma till värmen, mina fötter och tår tåler inte kylan i Norden under vinterhalvåret nuförtiden, tårna blir helt svarta, en konsekvens av gamla skador helt enkelt. Jag var på väg för mer än tio år sedan också men av olika anledningar blev det inte så nu är det dags för mig, jag har ett antal år kvar innan jag vill ligga på sofflocket så nu eller aldrig känner jag, konstaterar hon.
Vilka är det som kör med dig i karavanen?
– Mina gamla goda vänner, ett par jag har känt och jobbat med i mer än 35 år, de är numera pensionärer Ann och Gerth Nordin. Vi har haft hästar ihop, jag har stått på deras gård tidigare och även bott hos dem sista halvåret sen jag sålde min gård. De har ofta kört för mig på tävlingar internationellt.
– Sen är det en ny hästägare Monika Bjelton, vi köpte häst på auktion tillsammans. Planen var att den skulle följt med ner till Portugal men det blev flera bud på den så han såldes precis innan avresan men Monika kör med ändå.
– En kompis från Gotland, Eva Enzell, hon red fälttävlan förr men har nu sålt sin gård och är pensionerad. Eva stannar kvar och gör mig sällskap under några veckor när vi kommer ner. Det är himla skönt för vi är fem personer som kan köra på fyra fordon, det känns bra, förklarar Anna.
När når ni er slut destination?
– Om allt går som det ska, trafiken flyter, vi kommer till på lämpligt övernattningsställe med mera så är vi framme onsdag kväll. Det kanske inte är så långa pass milmässigt men det kräver ändå en del med mycket höjdskillnader.
Vilka hästar har du med dig i flyttlasset?
– Mina tre äldre hästar 21-årige Clover, 14-årige Ard Greyman Attyrory, 11-årige Poynstown Clover samt sexårige “Ballongen” alias Balun Dearg och femårige Native Numero Lad som jag äger ihop med Ann och Gerth Nordin.
Betyder det att du kapat alla förtöjningar till Sverige?
– Nejdå, jag har några hästar kvar I Sverige, ett antal åringar till treåringar. Sedan har jag ett sjuårigt sto, Shamrock, som jag skickar till Irland för betäckning med en fin fullblodshingst där. Han finns bara på naturlig betäckning så det blir en spännande kombination, berättar Anna Hassö.
Shamrock och Anna Hassö under fälttävlansmomentet på Revingehed.
Trafikhindret på vägen i Spanien är röjt ur vägen och det är dags att rulla vidare för Anna Hassö. Fortsättning följer …
Annas Hassös hästar som följer med till Portugal.
21-årige Clover, här 19 år 2020
11-årige Poynstown Clover
14-årige Ard Greyman Attyrory
sexårige “Ballongen” alias Balun Dearg
Tidigare på Hippson.se
Alla ekipage välkomna till final efter kritik: ”Fick be om ursäkt”
Anna Hassö efter omkullridningen: ”Ett fall kan komma när som helst”
taggar
Liknande webbartiklar
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
- Räddningshästen Mimosas liv blir film: "Från vildhäst i Portugal till ridhäst i Sverige"
- Rodrigo Torres om sin portugisiska Totilas
- Har räddat 100 portugisiska hästar – nu besöker hon dem i Sverige
- Kyra Kyrklund ny tränare för Portugals landslag
- Lotta Zimmermann: "Jag dras till det logiska"
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
- Ewelina fick drömjobbet hos Valença i Portugal: "Ingen dröm är för stor"
- Anna flyttade till Portugal för att starta eget hästföretag: “Gäller att ha skinn på näsan”
- Hästarna tog familjen Bowallius till Portugal: “Härligt att kunna rida i t-shirt i december”

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!