Foder
Publicerad: 2015-02-23
Kan finmaskiga hönät ge vissa hästar nackproblem?
Slowfeeding-hönät till hästar har blivit väldigt populära. Den stora fördelen är att det tar längre tid för hästen att äta upp sin mat, den är ju skapt för att "småäta" hela dagen. Dock debatteras om näten enbart är av godo – här uttalar sig en equiterapeut, en tandläkare och en tillverkare.
Text & foto: Åsa Pernes
Ingen betvivlar vinsten med att det tar längre tid för matglada hästar att äta upp sitt foder. Däremot ifrågasätts att näten ibland sätts upp på ett sådant sätt i boxen att hästarna äter i en ”onaturlig” ställning. Kan det orsaka spänningar hos vissa individer?
Charlotta Lindgren är diplomerad equiterapeut med kiropraktisk inriktning, samt akupunktör. Hon såg plötsligt att många hästar som kom till henne hade snarlika symtom, och att de återkom med samma problem efter cirka tre veckor.
– Det var helt orealistiskt, varför återkom problemen så snabbt? Jag var fundersam. Hästarna hade varit jättefina i en till två veckor och sedan var spänningarna tillbaka, säger Charlotta.
Du började fundera över om det fanns ett samband mellan de upphängda slowfeeding-näten och hästarnas nackproblem. Varför?
– Det började väl för cirka ett år sedan, jag hade för många hästar med återkommande spänningar i nacken. Efter att de hade fått kiropraktisk behandling fungerade de jättefint i cirka två veckor, sedan återkom de med samma problem igen. Det ska de inte göra.
– Då började jag fundera lite på vad det kunde vara, varför återkom problemet? I samband med detta hade jag en hästägare som frågade mig vad jag trodde om slowfeeding. Hon var hos mig eftersom hennes häst hade blivit ”tygelhalt” och hade spänningar i nackrosetten.
– Jag började fråga mina kunder som hade hästar med sådana här problem om de hade småmaskiga nät upphängda i boxen hos sin häst. Alla hästägarna fick prova att ta bort näten, i och med det försvann hästarnas symtom.
– Det var bara det vi ändrade på, inget annat. Så efter sex månaders ”efterforskning” tyckte jag att jag hade hittat en gemensam nämnare och lade ut ett inlägg på Facebook, som många har läst och som har debatterats en hel del. Många hästägare hörde av sig direkt till mig och kände igen det jag beskrev.
Hur vanligt är det här, enligt dig?
– Man kan väl säga att jag och min kollega Lena Rosqvist, som även hon arbetar som diplomerad equiterapeut med kiropraktisk inriktning och som akupunktör, har gjort ”början till en studie”. Det handlar om ett 50-tal hästar vi har sett, där den gemensamma nämnaren är upphängda slowfeeding-nät.
– Det handlar oftast om hästar som stressar när de äter. De river och sliter, plockar och drar hela tiden med maten i nätet. Hos lugna hästarna som står och småäter lite, och tar en tugga då och då, där har vi inte upplevt samma påverkan alls.
Så du har inte märkt det här hos alla hästar med nät?
– Jag upplever att det främst handlar om "stressade" hästar.
Vilka symtom eller problem har ni har sett?
– Det handlar om hästar som har problem i nackområdet, kotorna C1 och C2, de kan vara ömma bakom öronen eller svullna. Man kan beskriva det som ett motstånd i nacken, hästarna har varit ovilliga att böja sig, de har kanske uppvisat tygelhälta. Det kan handla om spänningar i halsmuskulaturen ner mot bogen, brachiocephalicus-muskeln. En del hästar har plötsligt blivit svåra att tränsa, deras ägare har köpt nya ergonomiska träns och har bytt bett, men det har inte hjälpt.
– De här hästarna jag pratar om har kommit till mig efter att ha varit hos en veterinär, det är viktigt att säga. Hästarna är utredda ”från svans till tand” och man har inte hittat några veterinära, medicinska fynd på dem.
– Vi har även haft hästägare som kommit till oss för att hästen har haft ont i ryggen framför sadelläget, och ibland har det även varit ländryggsproblem. Nu funderar vi lite på om även det här kan höra ihop med de högt upphängda näten. Kan det finnas ett samband med ryggproblem också?
Har du pratat med kollegor om det här eventuella sambandet?
– Jag har lagt ut hypotesen till mina kollegor i Svenska Equiterapeutförbundet, samt till veterinärerna på Husaby Hästklinik.
Spelar det någon roll om det är stora eller små maskor i hönäten?
– Nej, inte vad jag vet. Vissa har även sådana här nät ute i hagen och jag förstår verkligen att en del måste ha dem. Alla hästar kan inte äta obegränsat med mat, har man ”tjockisar” måste man begränsa matmängden och förlänga ättiden.
– Mitt råd är att man blandar halm och hö och lägger ut på marken eller i boxen, hästar ska äta från marken. Jag tror att deras muskler blir stressade när de står och smådrar hela tiden i mat som är på ”fel” höjd.
– En annan sak jag funderar över är hur hästarnas munhåla och tandstatus påverkas. Vad händer med tänderna och käkleden när hästarna står och sliter och drar efter maten i näten?
Charlotta tystnar en stund, sedan säger hon att hon vill få folk att tänka till. Vi måste våga diskutera det här, och fundera över om slowfeeding-trenden enbart är bra.
För tidigt att dra slutsatser
Jag lovar Charlotta Lindgren att ”bolla vidare” den sista frågan om påverkan på tänderna till Torbjörn Lundström, som arbetar på Djurtandvårdskliniken i Söderköping. Torbjörn är legitimerad tandläkare både på human- och på hästsidan.
Jag ringer upp Torbjörn och ställer Charlotta Lindgrens fråga. Innan han besvarar den poängterar han att det här med slowfeeding-nät är nytt. Produkterna har inte funnits så länge på marknaden, det gör att man ännu inte kan dra några långtgående slutsatser av vad vi ser.
Har ni på kliniken upplevt något samband mellan skador på hästars tänder och användningen av nät?
– Visst har vi sett det på några få individer. Vi har sett en del överslitningsskador på framtänderna, men har hittills inte sett någon häst som har fått allvarligt tandlidande av det.
– Tanken med näten är förstås att sprida ut hästarnas tuggning över tid, men blir hästen frustrerad och stressad över att inte kunna äta på ett normalt sätt blir det inte bra. Om hästen blir frustrerad kan det leda till ökad spänning och ändrat tuggbeteende, som på vissa individer kan orsaka spänningsrelaterade problem. Precis som vi människor också kan få. Så slowfeeding kanske inte är rätt modell för just den hästen.
Torbjörn Lundström avslutar vårt samtal med att konstatera att användningen av de här näten än så länge är begränsad. Han säger också att han håller med Charlotta Lindgren om att det finns anledning att vara observant, och inte ta för givet att allt enbart är positivt med slowfeeding-nät.
Kvalitetsskillnad på näten
Vi har bett Ove Lind, som tillsammans med sin hustru driver företaget Slowfeeding DNAS AB, om en kommentar till det samband Charlotta Lindgren och hennes kollega Lena Rosqvist tycker sig se.
Ove skriver i sitt svar att hans företag ansvarar för en mindre volym av de slowfeeding-nät som säljs på marknaden i dag. Han konstaterar att det finns många så kallade ”look alike”-kopior och att dessa använder sig av mycket billigare material, med helt andra egenskaper jämfört med deras originalnät.
Att ett mindre antal hästar rycker och sliter i slowfeeding-näten är ett beklagligt, helt onaturligt och som tur är väldigt ovanligt beteende, skriver Ove Lind. Han menar att beteendet sannolikt beror på att dessa hästar tidigare har levt under förhållanden som har skapat en stor, ätrelaterad stress och att det trista är att dessa hästar egentligen är de som har det absolut största behovet av slowfeeding.
Tillvänjning ska ske successivt
När det gäller skador i hästarnas munregion konstaterar Ove att hårda, sträva och/eller knutna nät kan åstadkomma olika former av munskador. Han säger sig känna till ett fall av munskada, där handlade det om ett nät som varit felaktigt uppspänt. ”Alla våra slowfeeding-lösningar och rekommendationer bygger på att näten ska vara lättrörliga”, skriver han.
Avslutningsvis menar Ove Lind att de alltid rekommenderar sina kunder att långsamt vänja in hästarna och att aldrig tvinga dem att äta ur slowfeeding-nät. Inskolning ska ske successivt, Ove poängterar att hans företag har inskolningsrekommendationer till näten som det är viktigt att man följer.
Liknande webbartiklar
- Styngflugelarven – ett gissel för hästmunnar
- "Ingen vävnad tål högt tryck på för liten yta"
- Hästforskning: Nya rön om slowfeednät, äthastighet, kraftfoder till föl och salttillskott
- Forskningskollen: Längre ättid kan ge vänligare – eller argare – hästar
- Carolines hemmagjorda slowfeed-låda
- Slowfeeding
- KEX-finish och GHS-uppladdning
- En liten pusselbit som heter KEX
- Nät-upphängning
- Inte så mycket glamour
relaterade artiklar

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!