Foder
Publicerad: 2022-12-01
Foto: Adobe Stock/Ridskolan Strömsholm (porträttbild)
Vikten av hullbedömning vid utfodring
Under Sweden International Horse Show pågick parallellt med tävlingarna även en hel del olika föreläsningar och clinics inne på mässarenan. Bland annat föreläste Linda Kjellberg, lärare på Strömsholm och forskare inom hästvälfärd, om vikten av att hullbedöma sina hästar.
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Adobe Stock
Vad är ”lagom” hull?
Linda Kjellberg, som bland annat undervisar i Hästkunskap på riksanläggningen Strömsholm, berättar att privatägda ridhästar tenderar att bli mer och mer överviktiga.
– Studier i England visar på att över hälften av de privatägda hästarna är i överhull eller till och med feta. Vi ska så klart inte ha magra hästar men när man pratar om hästvälfärd pratar vi mycket om att hästarna ska vara i lagom hull. Men vad är då ”lagom” hull? frågar Linda och fortsätter;
– Feta hästar kan få problem med EMS vilket kan leda till insulinresistens och fång. Sen tillkommer andra mer praktiska problem som skav av sadelgjorden och ökad belastning på hästarnas leder. Allt för magra hästar visar på att deras näringsbehov inte tillgodosetts vilket inte heller är bra. För en bra hästvälfärd är det viktigt att man håller sig i mitten av skalan och inte i ytterkanterna, säger Linda.
Olika faktorer att ta hänsyn till
Men hur ska man då tänka gällande utfodring och hullbedömning. Linda menar att det är flera olika faktorer man måste ta hänsyn till för att hålla hästen i ett normalt hull.
– De gemensamma för alla hästar är att de ska fodras med ett analyserat grovfoder anpassat för den hästens individuella näringsbehov. Den unga hästen och avelsstoet behöver ett grovfoder med högt proteininnehåll medan den högpresterande galoppören behöver ett grovfoder med både högt protein-, och energiinnehåll. Det stora mellanskiktet med vanliga ridhästar behöver oftast inte ett lika protein- eller energirikt grovfoder. Är grovfodret för energirikt är risken hög att den vanliga ridhästen blir för tjock av bara grovfodret, säger Linda.
Andra aspekter som kan påverka hästens hull är status på hästens tänder samt parasiter. Även smärta har visat sig påverka hästens förmåga att ta upp näringen i fodret.
– Hullbedömning handlar om att se till helheten. Att ha ett analyserat grovfoder är viktigt men man måste också känna och se på hästen. En annan viktig aspekt är hur hästen är uppstallad. Går den i grupp på en lösdrift eller bor den i stall och går i en egen hage på dagen? Grupphästhållning har många positiva fördelar men vi måste även där tillgodose hästens individuella näringsbehov, förklarar Linda.
Olika former av utfodring
Vid grupphästhållning kan utfodring ske på olika sätt. Antingen har hästarna fri tillgång på hö, begränsad tillgång eller individuell tillgång via grovfoderstationer. Vid fri tillgång är det viktigt att man har en grupp av hästar som har samma näringsbehov. Det är även väsentligt att man hittar ett grovfoder som innehåller rätt nivå av protein och energi för just den flocken. Vid begränsad tillgång, då man exempelvis fodrar flocken vid ett antal olika tillfällen under dygnet, är det viktigt att man har koll så alla hästar får äta. Det beror både på rangordningen i flocken samt hästarnas olika äthastigheter.
– Hästar äter olika snabbt. Brittiska studier har visat att ättiden för ett kilo hö kan variera mellan 29 till 70 minuter och då är det friska hästar som inte har några problem med tänder eller liknande som man studerat. En del hästar äter helt enkelt snabbare än andra. Har flocken begränsad tillgång är det också viktigt att de har något annat att äta på, såsom halm av god kvalité, för att tillgodose deras tuggbehov, säger Linda.
Fri eller begränsad tillgång på grovfoder.
En annan utfodringslösning är individuella foderstationer där man kan ställa in hur mycket varje häst ska äta. Här är det dock viktigt att först ta reda på just hästens äthastighet för att kunna säkerställa att hästen får i sig tillräckligt med grovfoder.
– Grovfoderstationerna går på tid och inte kilo. Därför bör man först ta tid, gärna vid flera tillfällen, på hur lång tid det tar för hästen att äta ett kilo grovfoder. När man har en genomsnittlig tid kan man sedan ställa in stationen på rätt tid för att säkerställa att just den hästen äter tillräckligt med grovfoder. När vi gjorde detta på Strömsholm var den några hästar som åt upp ett kilo grovfoder på 15 minuter medan andra tog hela 33 minuter på sig. Så den tiden kan variera kraftigt, förtydligar Linda.
Har man begränsad tillgång eller utfodring via foderstation är det viktigt att hästen erbjuds exempelvis halm för att tillgodose sitt tuggbehov. Hästarna vill äta och tugga mellan 14 och 18 timmar per dygn.
Känn på din häst
Även om man är duktig på att analysera och räkna ut anpassade foderstater är det viktigt att man också tittar på sin häst. Linda rekommenderar att göra en hullbedömning av sin häst en gång i veckan.
– En hullbedömning är ingen exteriörbedömning men exteriören kan påverka hullbedömningen. En del hästar har en bredare bröstkorg vilket på håll kan göra att de ser mer runda ut än vad de egentligen är när man känner på dem. Även en häst med mycket päls som inte är klippt kan se mer rund ut än vad den är när man går fram och känner på den, säger Linda.
Vid en hullbedömning finns de lite olika punkter på hästen man ska titta på.
– Börja med att känna över hästens revben. Man ska med ett lättare tryck kunna känna hästens revben. En annan del av hästens kropp där det lätt bildas fettdepåer är bak vid svansen samt längst med ryggen. Bildas det en ränna vid ryggraden betyder det att hästen är fet och då behöver man göra något åt det, säger Linda.
Viktband är ett bra hjälpmedel för att hålla koll på hästens hull.
Det är också viktigt att ta hänsyn till hästens aktivitetsnivå. Linda menar att det är fullt normalt för en slank och vältränad sporthäst att lägga på sig i hull under de lugnare viloperioderna.
– Hästarnas hull ska variera utifrån säsong och aktivitetsnivå men det är viktigt att man håller koll på hullet. Ta gärna hjälp av en stallkompis och titta på varandras hästar. Det är lätt att man blir hemmablind.
Den 8/12 klockan 9.15 försvarar Linda Kjellberg sin doktorsavhandling "Horse stables in the 21th century - aspects of management, behaviour and health". Opponent är professor emeritus Jan Ladewig, Köpenhamns universitet.
Läs mer här
taggar
Liknande webbartiklar
- Står människans bekvämlighet i vägen för hästens välfärd?
- Linda Kjellberg doktorerade om hästar på lösdrift
- Balans bygger hållbara hästar
- "Du är läraren, hästen är eleven"
- Peder och Christian K Grand Prix-vinnare i Stockholm
- Sista dagen i Friends med kür och GP
- Lördag i Friends med dressyr i fokus
- Maria Eriksson: ”Mitt mål var att jag skulle ta mig till Friends”
- Fredagens program i Friends arena
- 91-åriga Reimer hjälpte till att säkra vinsten

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!