Forskning
Publicerad: 2021-10-23
Foto: Adobe Stock
Avmaskningsmedel biter inte på spolmask
Spolmasken är sedan tidigare resistent mot avmaskningsmedlet ivermektin. Nu har forskare upptäckt att parasiten är resistent mot ytterligare två läkemedel.
Veterinär Frida Martin skriver om resistens hos spolmasken, som är hästens största inälvsparasit, i sin doktorsavhandling vid SLU. Spolmasken är vanlig hos föl och de avmaskas därför flera gånger under sitt första levnadsår. När hästar blir äldre utvecklar de immunitet mot spolmask och parasiten är ovanlig hos hästar fyra år och äldre. Men överanvändningen av avmaskningsmedel har gjort att spolmasken utvecklat resistens mot den aktiva substansen ivermektin och även i enstaka fall mot pyrantel och fenbendazol. De två sistnämnda substanserna används främst i Sverige för avmaskning mot spolmask på grund av resistensen mot ivermektin.
– Resistens innebär att parasiten överlever en dos läkemedel som i normala fall skulle vara dödlig. Det är klarlagt att ett överdrivet användande av avmaskningsmedel har lett till ökad läkemedelsresistens hos parasiterna, vilket utgör ett stort hot mot både djurs och människors hälsa. För att minska den här alarmerande resistensutvecklingen beslöt läkemedelsverket 2007 att avmaskningsmedel till bland annat häst måste förskrivas av veterinär, berättar Frida Martin.
I sin forskning har Martin även tittat på resistensen hos hästar på Island. Där är hästarna isolerade från omvärlden trots det har resistens utvecklats.
– Det här är mycket allvarligt, eftersom det innebär att det på vissa stuterier kan finnas spolmaskpopulationer som är resistenta mot alla läkemedel som är tillgängliga för behandling idag, säger Frida Martin.
Spolmaskinfektioner hos föl kan vara livshotande så att parasiten utvecklat resistens mot fler läkemedel är oroande.
– Vi har utvecklat en ny modell för spolmaskforskning och dessutom utforskat genetiska mekanismer som tros orsaka läkemedelsresistens hos hästens spolmask, säger Frida Martin.
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Världens spolmaskar är inavlade – det ökar risken för resistens
- Svampar kan bekämpa parasiter på betet
- SOL = D-vitamin
- Antibiotika och dess resistens!
- ”Hästen grimaserade av smärta” – sant visar ny avhandling
- Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
- Friska hästar hostar inte – guide till orsaker, symtom och behandlingar
- Vikten av hullbedömning vid utfodring
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"

Ge fölet en bra start på livet
Hur föder man upp en trygg och hållbar individ? En erfaren uppfödare och en forskare berättar hur hästen får en så bra start i livet som möjligt.

”Man har tappat hästperspektivet”
Digital rådgivning och avlivningsservice i stället för veterinärjour på natten. Det kan bli verklighet för den som äger hästar eller lantbruksdjur.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Tävling – Vinn flera månaders träning
Vill du bli en starkare ryttare? I veckans pristävling, i samarbete med Nordic Wellness, kan du vinna ett medlemskap på gymmet.

EHV-1 vid tävlingar i Belgien – en häst död
En häst som varit vid tävlingarna i Opglabbeek fick neurologiska symptom när den kom hem. Den hade EHV-1 och avled på fredagen.

Känslosam comeback för Patrik och "Welly"
Efter 21 månaders uppehåll är Well Done de la Roche tillbaka i tävling. På fredagen blev det en pallplats för stoet med sin ryttare Patrik Kittel.

Viktgräns införs för bett på tävling
FEI inför från och med halvårsskiftet en ny regel vid internationella tävlingar. Det blir en viktgräns för vad bett och hackamore får lov att väga.
Johanna Due Boje: "Alltid bra att kunna spara ett par gram här och där"

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En ekonomisk buffert ger dig tid”
Många av landets gårdsägare behöver nu tänka till för att få ekonomin att gå runt. Joakim Larsson ger praktiska tips som kan underlätta vardagen.

Finalisterna framme i USA
Svenska ridsportförbundet meddelar på Instagram att alla tre svenska hästar som ska vara med i världscupfinalen är framme i USA.
Se klipp från förberedelserna inför bordning av planet mot USA

Sävsjö ridklubb utsatt för inbrott
Sävsjö RK har haft två inbrott på en vecka. När tjuvarna tog sig in i sadelkammaren länsades den på såväl sadlar och träns.

Dags för dressyrhingstarnas testridning
Testridningen på Bruksprovet fortsätter med de fyra- och femåriga dressyrhingstarna med Phillip Hess och Theo Hanzon i sadeln.
Följ Hippsons liverapportering med testryttarnas omdömen här

"Allan" och Alva hänger tillsammans
Vad sysslar All In med som pensionär? Hans skötare Alva delar med sig av ett klipp från deras nya vardag tillsammans på Grevlunda.

Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
Bruksprovet fortsätter och fredagen är helt vikt åt testridning. Först ut var de femåriga hingstarna och prestationshingstarna.

Övning för ryttarens tajming och inverkan
I den här bomövningen är det ryttarens tajmning och förmåga att inverka som är i fokus. Galoppen ska varieras och hästen får ett styrkepass.

Utmanar det traditionella ridmodet
En hästförsäljning gjorde att Jenny kunde satsa på sin dröm. Att skapa funktionella ridkläder med en personlig stil som gör människor glada.
”Om man inte kan vara sig själv i stallet, var kan man då vara det?"

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Dags för skånska hästars tankar igen
Henrik Wahlström fortsätter att sätta ord på hästars tankar. Men visst är det märkligt att alla hästarna tänker på "skaunska".
En tappad cykelnyckel – en kopp varm choklad – se klippet i Hippson-TV

Hur vet man om hästen trivs med livet?
Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vad i hästens vardag avgör hästens välfärd?
Agrias veterinär Anette Graf: "Betrakta hästen som just en häst"

Dags för testryttarna att sitta upp
På torsdagen är det dags för årets första testridning vid Bruksprovet på Strömsholm. Det är dags för de fyraåriga hopphästarna att visa upp sig.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!