Nyheter
Publicerad: 2022-12-31
Arkivfoto: Adobe Stock
Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
När hästar sövs finns en risk att låga syrenivåer i blodet utvecklas. De låga syrenivåerna kan ge minskad syretillförsel i kroppens vävnader och kan delvis vara orsak till dödligheten hos sövda hästar. Nu har SLU genomfört en ny studie som syftar till att förbättra hanteringen av de låga syrenivåerna i blodet.
Problemet med låga syrenivåer i samband med sövning hos häst, uppstår när lungorna pressas samman av de tunga bukorganen vid ryggläge. Delar av lungorna kan då inte delta i gasutbytet och blodet i dessa delar blir därmed inte syresatt.
Kväveoxid kan användas, vilket är en kemisk förening som vidgar blodkärl och som kan ges genom inandning vid sövning för att styra om blod från komprimerade lungområden till bättre ventilerade delar av lungan. Tekniken kallas pulsad-inhalerad kväveoxid eller PiNO. För att utveckla tekniken för användning av gasen till ponnyer har en studie genomförts vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Effektiv behandling
I studien fick sex sövda ponnyer först andas spontant och ventilerades sedan mekaniskt med en ventilator. Blodflödet i lungorna avbildades med datortomografi och injektion av kontrastmedel i blodbanan under båda ventilationsformerna. Efter dokumentation av normalläget fick hästarna inhalera PiNO och genomblödningen i lungorna avbildades igen. Resultatet analyserades och genomblödning i både komprimerade och välventilerade lungdelar beräknades. Samtidigt togs blodprover för att mäta syrehalten i artärblodet.
Man upptäckte att under PiNO-tillförseln minskade blodtillströmningen till kollapsade lungregioner och ökade i välventilerade delar. Man såg även tydliga förbättringar i blodets syrenivåer. Effekten var mer uttalad under spontan andning jämfört med mekanisk ventilation. Enligt SLU visar studien att PiNO är ett säkert och effektivt behandlingsalternativ för att hantera låga syrenivåer i blodet vid sövning av ponnyer.
Källa: Sveriges lantbruksuniversitet
Liknande webbartiklar
- Hästar sökes till forskning om hälta
- WFFS kopplad till rörlighet hos hästar
- Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"
- Studerar hästens rörelser i skritt för att upptäcka hälta
- Fetma hos häst ger högt blodtryck och höga kortisolnivåer
- SLU får donation – ska forska kring hästars viktbärande förmåga
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- Forskningskollen: Sadeln kan avslöja både hälta och ryttarfel
- Forskningskollen: Lättridning på fel sittben kan avslöja hältan

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav
Får din häst skav från skänkeln? Då kan det vara värt att prova Jennie Caminitas hemmagjorda skänkelskydd som hon enkelt tillverkade själv.

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!