Forskning
Publicerad: 2023-08-25
Foto: Adobe Stock
Ny forskning – orsakas hältan alltid av smärta?
Forskaren Marie Rhodin, och hennes team på SLU, har undersökt om ett oregelbundet rörelsemönster hos häst alltid orsakas av smärta – eller om det ibland i stället kan vara en naturlig dominans i hästens ena sida.
– I en tidigare studie överraskades vi när det visade sig att 73 procent av ridhästar i träning, som bedömdes som friska av sina ägare, hade ett oregelbundet rörelsemönster, så kallade rörelseasymmetrier, som vi kunde mäta med hjälp av sensorteknik, och många av hästarna skulle vi troligen bedömt som halta vid en veterinärundersökning, säger Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU, i ett pressmeddealande från Agria.
Resultatet väckte frågan om ett oregelbundet rörelsemönster alltid är orsakat av smärta eller om det kan vara en naturlig dominans i hästens ena sida, så kallad lateralitet eller sidighet, som gör att den rör sig oregelbundet. Forskningsprojeketet ”Hälta eller lateralitet- när är en rörelseasymmetri betydelsefull?” har genomförts av forskaren Marie Rhodin, med stöd från Stiftelsen Hästforskning och Agria.
– Om det visar sig att det är smärta som orsakar det oregelbundna rörelsemönstret hos alla de hästar som upplevs som friska och är i träning så står vi inför ett enormt djurvälfärdsproblem. Å andra sidan står vi inför andra problem om vi behandlar hästar med naturliga rörelseasymmetrier som egentligen är friska, menar Marie Rhodin.
Utvärderade rörelsemönstret
Drygt hundra unghästar rekryterades och med hjälp av sensorteknik visade det sig att runt 60-70 procent av de unga otränade hästarna rörde sig oregelbundet vid studiens start. För att titta närmare beslutade Marie och hennes team att följa de unga hästarna under två år och utvärdera hur deras rörelsemönster utvecklades och om de visade tidiga symtom på ortopedisk sjukdom. Unghästarna undersöktes var tredje månad med en rörelseanalys samt klinisk veterinärundersökning. Ryttaren fick även svara på frågor om hur hen upplevde hästens sidighet i ridningen. Parallellt pågick en studie med 80 föl och 120 högpresterande ridhästar för att undersöka deras rörelsemönster och koppling till lateralitet. Stora mängder data samlades in.
– Resultaten visar att rörelseasymmetrier är vanligt redan hos föl medan hästarnas sidighet inte verkar vara orsaken till rörelseasymmetrierna då det inte fanns ett starkt samband mellan rörelseanalysernas och svaren från ryttarna. Det utfördes även ett test på 32 unghästar som visade om de föredrog att systematiskt sätta fram vänster eller höger framben när de skulle äta ur en hink. Endast 7 hästar (22 procent) satte systematiskt fram det ena frambenet, men denna sidighet förklarar heller inte den höga andelen av hästar som rör sig asymmetriskt, säger Marie Rhodin.
Flera högpresterande hästar rör sig asymmetriskt
Av de högpresterande ridhästarna rörde sig cirka 70 procent asymmetriskt, vilket visar att de kan prestera på hög nivå i hoppning, dressyr och fälttävlan trots ett oregelbundet rörelsemönster.
– Vi har inte kunnat påvisa att det är sidigheten, det vill säga en tydlig stark eller svag sida, hos hästar som orsakar de rörelseasymmetrier som finns hos många hästar i träning och som kan mätas objektivt vid en hältutredning. Därför behövs ytterligare studier för att förstå när en rörelseasymmetri är orsakad av smärta för att förhindra att halta hästar tränas. Det är också viktigt att man vid hältutredningar använder diagnostiska bedövningar för att säkerställa att en häst med rörelseasymmetrier har ont, avrundar Marie Rhodin.
Källa: Agria, Stiftelsen Hästforskning, SLU
Läs mer om studien här
PREMIUM: Läs mer om Marie Rhodins forskning om hältor
taggar
Liknande webbartiklar
- Mankens rörelse avslöjar hältan
- Teknik ska hitta hälta hos islandshästar
- Se hästens hälta med hjälp av nytt quiz
- Rörelseasymmetrier minskade inte av antiinflammatorisk behandling
- Studie: ”Begränsad huvud- och halsposition påverkar rörelsemönstret”
- Ny studie: Hästens manke ger viktig ledtråd vid hältutredningar
- SLU bygger unikt rörelselaboratorium för hästar och ryttare
- Kan hästen se halt ut utan att vara det?
- Tygelspänning varierar mellan proffsryttare
- Bloggar om sin forskning

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!