Nyheter
Publicerad: 2022-11-15
Arkivfoto: Jennie Börs
Teknik ska hitta hälta hos islandshästar
Precis som andra hästar kan även islandshästar behöva uppsöka veterinär på grund av hälta. Det saknas dock tillräckliga kunskaper om hur islandshästar rör sig i olika gångarter, vilket kan göra det svårare att hitta orsaken till hältan. Ett projekt har tilldelats medel från Stiftelsen Hästforskning med Agrias forskningsbidrag, för att utveckla metoder för att upptäcka hälta hos islandshästar i olika gångarter.
Det är veterinären och SLU-forskaren Marie Rhodin och hennes team som har utvecklat metoderna i forskningsprojektet.
– I korta drag har studien lagt grunderna för att vi kan förstå hur den friska islandshästen rör sig i olika gångarter samt hur de förändrar sitt rörelsemönster när de blir halta. Vi har upptäckt att några av de variabler som används för hältbedömning i trav inte kan användas i tölt, säger Marie Rhodin i ett pressmeddelande från Agria djurförsäkring.
Det finns runt 30 000 islandshästar i Sverige, vilket gör att rasen hamnar på tredje plats på topplistan över populära hästraser. Hästens unika gångarter gör att veterinärerna har svårt att bedöma hälta hos islandshästen.
Syftet med studien var därför att se hur friska islandshästar rör sig i olika gångarter, utveckla metoder för att automatiskt klassificera gångarterna vid objektiv rörelseanalys och undersöka hur hästarna förändrar sitt rörelsemönster när de blir halta.
Mindre rörelseomfång av huvudet kan bidra
I den första delstudien deltog 44 islandshästar. Rörelsemönstret hos hästarna registrerades med hjälp av tretton IMU-sensorer i skritt, trav, tölt, galopp och för vissa hästar även i pass. Teamet utvecklade algoritmer för att identifiera hovisättning från IMU-sensorer på hästens ben. Även avancerad dataanalys gjordes med hjälp av artificiell intelligens vilket resulterade i att man med 98,9% säkerhet kunde automatiskt klassificera de olika gångarterna korrekt från IMU-data.
Hos 24 hästar studerades huvudet, korsets och mankens rörelse i relation till hur hästens ben sattes i marken i skritt, trav, tölt och pass. Det visade sig att islandshästarna hade en högre stegfrekvens och ett mycket mindre rörelseomfång av huvudet och korset i trav jämfört med varmblodiga eller iberiska ridhästar, vilket kan vara en bidragande orsak till att det är svårare att bedöma hälta hos islandshästen.
Nya upptäckter i resultatet
I en ytterligare studie undersöktes hur islandshästen förändrar sitt rörelsemönster när de är halta. Elva fram- respektive bakbenshalta hästars rörelsemönster registrerades med IMU-sensorer i skritt, trav och tölt.
– I skritt och trav fick hästarna en asymmetrisk huvudrörelse vid frambenshälta men inte i tölt. Däremot rörde sig korset asymmetriskt i tölt vilket var ett oväntat resultat. Vid bakbenshälta rörde sig korset asymmetriskt i trav och tölt men inte i skritt. Däremot fick de bakbenshalta hästarna en asymmetrisk huvudrörelse i skritt, vilket också var mycket förvånande, säger Marie Rhodin.
Bland en liten andel av hästarna genomfördes en hältutredning och rörelseanalyserna fungerade utmärkt. Ytterligare bearbetning av data krävs för att hitta fler variabler som kan upptäcka fram- respektive bakbenshälta i tölt och skritt. Den nyvunna kunskapen och mättekniken kan även användas för att kvantifiera gångartsegenskaper i genetiska studier samt i avelsarbete.
Källa: Agria och Stiftelsen Hästforskning
Läs hela studien hos Stiftelsen Hästforskning här
Liknande webbartiklar
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Kommunikation, hästvälfärd och fång
- Mankens rörelse avslöjar hältan
- Ny forskning – orsakas hältan alltid av smärta?
- Se hästens hälta med hjälp av nytt quiz
- Två hästforskningsprojekt prisas
- Fyra nya forskningsprojekt får pengar: "Viktiga pusselbitar"
- Forskning om spatt fick pris: "Stor påverkan på hästars benhälsa"
- Vallfoderstudie ska sprida kunskap
- Två hästforskningsprojekt prisas

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!