Nyheter
Publicerad: 2021-03-30
Återgång till tävling 12 april – med restriktioner
FEI planerar för återgång till tävling den 12 april. Men det blir med restriktioner för att minimera risken för fler utbrott av EHV-1.
– Vi kan aldrig utrota EHV-1 men vi kan se till att sådana här utbrott inte sker igen, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström vid en presskonferens.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Utbrottet av EHV-1 i Valencia har tagit 18 hästars liv. Men de åtgärder som vidtagits ur smittskyddssynpunkt med karantän och smittspårning har gett resultat. Det sa FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibanez och meddelade att man kommer att öppna för internationella tävlingar i Europa igen som planerat den 12 april Därefter tog FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström vid.
Sex fokusområden
För att göra återgången till tävling så säker som möjligt har man infört åtgärder inom sex fokusområden; arrangörens och ryttarens åtgärder inför tävlingen, kontroll vid ankomst till tävlingsplatsen, åtgärder på plats under tävling och när man lämnar tävlingsplatsen samt jurisdiktion. Åtgärderna har tagits fram i samråd med arrangörer, ryttare, det Europeiska ridsportförbundet med flera och godkändes av FEI:s styrelse i helgen. Åtgärderna är tillfälliga och gäller till och med den 30 maj men kan förlängas vid behov.
Ska inte påverka OS
Utbrottet av EHV-1 i dess neurologiska form i Europa ska inte påverka OS. Göran Åkerström säger att man har tät kontakt med OS-arrangören.
– Smittskyddet hos OS-arrangören är extremt högt. Bland annat måste alla hästar som ska delta övervakas noga under 60 dagar inför avresa och sedan även på plats i Tokyo. Det som vi däremot behöver se till är att få en tävlingskalender som ger de bästa förutsättningarna för förberedelse för de hästar och ryttare som är aktuella för OS.
Obligatorisk vaccinering inte aktuell
Det finns vaccin mot EHV-1 men det hjälper inte mot den neurologiska formen. Det ska ha funnits hästar i Valencia som var vaccinerade och som blev allvarligt sjuka och till och med dog.
– När det kommer ett vaccin som skyddar mot den neurologiska varianten kommer frågan om obligatorisk vaccination att tas upp igen men det är inte aktuellt i nuläget, säger Åkerström.
Han förklarar att tillgången på vaccin är begränsad i Europa. Det handlar om pengar. I dagsläget är inte efterfrågan så stor att det blir någon ekonomi för läkemedelsbolagen att producera vaccin i större skala.
– Vaccinet behöver uppdateras och det pågår positiva åtgärder men det finns många hinder att ta sig över innan man kan göra vaccinering obligatorisk, säger han.
Alla måste följa reglerna
De tillfälliga reglerna kommer inte att belasta ryttare och arrangörer.
– Vi tror inte att de åtgärder vi satt in kommer att innebära några större kostnadsökningar, säger Ibanez.
– Det viktiga är att alla följer reglerna och att vi samarbetar för att förhindra framtida utbrott. Vi måste få alla att följa reglerna, annars har de ingen funktion. Efter att den utredning av utbrottet som är tillsatt är klar kommer vi att sätta samman en arbetsgrupp inför framtiden. Vaccination är en del i att förhindra framtida utbrott men det finns andra åtgärder också. Utbrottet är unikt här i Europa och vi måste lära av det inför framtiden.
FEI:s tillfälliga smittskyddsregler för tävling
taggar
Liknande webbartiklar
- Så ska tävlingar bli smittsäkra i framtiden
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- Vill att alla tävlingar i Sverige stoppas: ”Risk att man söker sig till angränsande distrikt”
- 145 000 kronor samlades in till Skånsta: ”Blir väldigt rörd”
- Föreningar stänger för besökande hästar efter sjukdom: "En försiktighetsåtgärd"
- Ännu en häst död till följd av virusabort: "Vi är trötta, ledsna och oroliga”
- Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- Nio hästar på klinik efter EHV 1-utbrott
- Sunshine Tour svarar på kritiken från svenska ryttaren

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!