Nyheter
Publicerad: 2018-12-08
Att ingripa eller inte när sjuk häst påträffas i hage: ”Kan göra dig skyldig till olaga intrång”
För en tid sedan berättade Hippson om Marielle Friman som räddade en sjuk häst i en hage. Vi frågar jurist Eva Johansson vad som gäller i liknande situationer. Är det okej att hjälpa, även om ägaren inte kan nås?
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Det var i slutet på november som vi berättade om Marielle Friman. Hon passerade förbi en hage där hon såg att en häst låg ner, hennes magkänsla sa att något inte stod rätt till och hon stannade därför för att se efter hästen.
Det visade sig att hästen var svårt sjuk i kolik och efter många försök kunde Marielle till slut nå hästägaren som direkt godkände att den fick vård. Hon påpekade då vikten av att alltid ha en telefonlista synligt uppsatt i stallet.
Men vad gäller egentligen rent juridiskt i sådana här fall? Kan man själv bli ansvarig om veterinär tillkallas utan ägarens tillstånd? Vi frågade Eva Johansson, jurist på Centrumadvokaterna.
– Alla har rätt att ingripa om situationen verkligen är akut, så akut att djuret riskerar att dö, men vad händer om du gör en felbedömning? Om hästen står med ett skadat blodkärl och verkligen blöder mängder har du rätt att stoppa blodflödet för att rädda djurets liv. Jag skulle säga, men jag hittar inga rättsfall som styrker detta, att du även kan tillkalla veterinär utan att riskera att svara för kostnaderna, svarar hon.
Ring djurskyddet
I det aktuella fallet visade det sig att hästen hade drabbats av kolik.
– Då är det svårare att avgöra hur man ska agera. Kolik kan både vara riktigt allvarligt, eller bara lite allvarligt. Tänk på att det som ser ut som att en häst rullar sig av koliksmärtor också kan vara en häst som älskar att rulla sig i hagen. Alltså är den typen av skador eller sjukdomar svåra att bedöma och är inte så omedelbart dödande som ett större blodkärl som är avslitet.
Eva menar att om man är det minsta osäker ska man ringa till länsstyrelsen och göra en anmälan. Om de på djurskyddet tycker att det låter akut åker de ut samma dag och kan då ta veterinär med sig.
– Den lösningen kan ju inte tillgripas om ett blodkärl är av, då måste akuta åtgärder vidtas direkt.
Svårt att bedöma
Hon berättar att länsstyrelsens djurskydd har de befogenheter som krävs för att tillkalla veterinär, att avliva ett djur som lider och göra omhändertagande akut om de finner att det är nödvändigt.
– Är läget brådskande är det min erfarenhet att de agerar skyndsamt. De kan ta hjälp av polis för att bereda sig tillträde till stall och hagar, vilket du som privatperson inte kan göra.
Eva påtalar att det kan vara väldigt svårt att bedöma ett djur på lite håll, speciellt om du inte känner till dess sjukhistoria. Hon exemplifierar med att en häst som har haft fång kan tyckas lite underviktig och går den dessutom på magert bete kan detta kännas som att djuret lider, men denna behandling kan vara ordinerad av veterinär.
– I ett sådant fall riskerar du att själv få svara för veterinärens kostnader om du ringer utan att ha ägarens tillåtelse.
Riskerar få stå för kostnaderna
Enligt Eva vore det optimala att få tag på hästägaren i de fall man misstänker att en häst far illa.
– Men om detta inte går, eller hästägaren har en annan uppfattning som du inte delar, får du göra en bedömning av hur allvarligt sjukt djuret är. Är läget akut livshotade kan du tillkalla veterinär, men om bedömningen är felaktig riskerar du att få svara för kostnaderna själv. Så i tveksamma fall, kontakta i stället djurskyddet hos länsstyrelsen och förklara för dem hur det ligger till och upplys om att det här är angeläget. Då är det de som får svara för eventuella kostnader. Det kan hända att djurägaren blir debiterad för dessa i efterhand, men du slipper då ta den här risken själv.Eva konstaterar att den här frågan verkligen inte är lätt.
– Tänk på att du kan göra dig skyldig till olaga intrång om du går in i en hage och det visar sig att djuret i hagen inte var sjukt. Självklart måste vi våga ingripa, men om det inte är akut livshotande är det allra bästa att kontakta hästägaren eller länsstyrelsen.
Arkiv: Marielle räddade sjuk häst i hage: ”Viktigt med rutiner för vem som har ansvar”
taggar
Liknande webbartiklar
- Marielle räddade sjuk häst i hage: ”Viktigt med rutiner för vem som har ansvar”
- Skatta för prispengar: "Huvudregeln är att privatpersoner inte ska behöva skatta"
- 30 000-kronorshäst blev nästan 250 000 kronor dyrare efter tvist
- Hästägare uttrycker stor oro när gränsen till Danmark är stängd
- Vaccin mot kvarka kan finnas på marknaden inom ett år: ”Kan känna sig lite mer säker”
- MS-sjuka Sofia fick ge upp hästarna: ”Nu har jag dem i mitt liv på ett annat sätt”
- Abortvirus konstaterat på stor anläggning: ”Det är som att hela livet stannar”
- Tvingades åka 28 mil med skadad häst för akut operation
- Stallägaren Reeni Källström efter EHV-1-smittan: ”Fortfarande väldigt mycket oro”
- Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

Då blir din häst aggressiv
Bakåtstrukna öron och hugg i luften. En arg häst kan vara skrämmande, men tar du de första signalerna på allvar kan du förhindra att beteendet förvärras.
"Aggression är ett beteende, inte en egenskap eller ett temperament"

Gräset är alltid grönare på andra sidan
När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen.

Ingen omhoppning för von Eckermann
Henrik von Eckermann med King Edward visade än en gång att de är snabba när Rolex Grand Prix avgjordes vid Royal Windsor Horse Show.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!