Nyheter
Publicerad: 2020-03-31
Den ideella organisationen Svenska Blå Stjärnan hjälper till att motionera hästarna på helgerna. Foto: SBS
Beridna högvaktens parader inställda: ”Hästarna får samma motion och uppmärksamhet som vanligt”
I den rådande situationen med coronapandemin har de beridna vaktparaderna i Stockholm ställts in. De 80 hästarna i verksamheten får dock samma uppmärksamhet som vanligt.
Text: Ida Röök
Med tanke på coronavirusets spridning har nu även Beridna högvakten fått fatta beslut om att stoppa sina beridna vaktparader tills vidare. Dessa lockar många åskådare, vilket inte är genomförbart i nuläget.
– Vi har 80 hästar i verksamheten och bakom kulisserna är det lugnt. Hästarna, soldaterna och hästskötarna mår bra och hästarna rids som vanligt samt får gå ute i hagen varje dag i solskenet, berättar generalsekreterare Lena Linn och fortsätter:
– Normalt genomför vi cirka 40 beridna vaktparader under en säsong. Säsongen börjar vanligtvis i mitten av april och pågår till mitten av juni då vi gör ett uppehåll på en månad. Hästarna ska ju ha semester, fyra veckor på grönbete utan skor.
– I mitten av juli återupptas de beridna vaktparaderna igen för att avslutas första veckan i september i samband med riksmötets högtidliga öppnande. Men det är ju i nuläget oklart när paraderna kan börja igen.
Tränar på trähästar också
Inför varje paradsäsong har verksamheten en annan inriktning. Förutom eventuella statsbesök ägnas tiden åt vidareutbildning av såväl hästar som tvåbenta rekryter.
– I år har vi genomfört två stycken åtta veckor långa ridkurser för totalt 100 rekryter. De får lära sig allt från grunden; att hantera hästen på marken, i boxen, ridning i stora ridhuset och så småningom på Djurgården, i Lill-Jansskogen samt ute på Stockholms gator.
Till sin hjälp har de också tio trähästar, som rekryterna tränar på för att lära sig de viktiga momenten som sedan genomförs under de beridna vaktparaderna och vid vaktavlösningen.
– Sabelexercis, uppsittning och eventuell tygelfattning (enhandsfattning för kandar) kan övas på trähästarna. Sadlarna är gamla manskapssadlar, inte sadlar som används i tjänst på riktiga hästar, berättar Lena.
Liknande webbartiklar
- Skövde hade fått okej från smittskyddet – ställer in: ”Det går i moll här nu”
- Förbundskaptenerna kvar på sina poster: ”Jag hoppar självklart inte av innan OS"
- Livesändningar från skolan hjälper elever: ”Ger en känsla av att vara nära hästarna igen”
- Klart: OS i Tokyo invigs den 23 juli 2021
- Hästägaren Roger Ljung i karantän i Spanien: ”Visst är man orolig”
- Återbetalning av licenser och fortsatt verksamhet för ridskolorna
- Ponny-EM flyttas fram till hösten
- Dressyrtour pausar på grund av coronaviruset: ”Så klart supertrist”
- Att hålla tävling eller inte – det är frågan i coronatider: ”Tar det här på största allvar”
- Lisen Bratt Fredricson om läget i corona-krisen: ”Vi tar en dag i taget”

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!