Nyheter
Publicerad: 2021-10-03
Cathrine och Vamos Amigos vann küren på söndagen. Till höger, fyraårsvinnaren For Rose ts med Matilda Aldrin på ryggen. Foto: Frida Bank och Linnea Lindahl
Cathrine Dufour: "Söker inte efter galet stora rörelser, utan smarta"
Testryttaren och världstvåan Cathrine Dufour vann Grand Prix kür i Flyinge på söndagen. Här summerar hon helgen i Flyinge, berättar om planerna framåt, vad Atterupgaards Cassidy ska göra i höst och vikten av att avla hållbara hästar.
UPPDATERING 2022-01-02
I dag säger vi ett stort grattis till den danska dressyrdrottningen Cathrine Laudrup-Dufour på hennes 30-årsdag! Hon har under föregående år gjort fina framgångar vid OS i Tokyo med Bohemian, vid EM i Hagen blev det medalj och i skrivande stund håller ekipaget fortsatt i andra platsen på världsrankingen. Hennes tidigare mästerskapshäst, Atterupgaards Cassidy, har också fått glänsa på tävlingsbanan om än inte på mästerskapsnivå. Förutom hästiga framgångar, gifte sig Cathrine i november med hoppryttaren Rasmine Laudrup.
Text: Frida Bank
För bara några dagar sedan klättrade Cathrine Dufour upp till andraplatsen på världsrankingen med sin nya stjärna Bohemian.
– Det är galet! Det är första gången jag är så högt upp på rankingen. Jag var trea under några månader med Cassidy för några år sedan. Att se mitt namn så långt upp känns nästan overkligt, säger hon.
Under OS i Tokyo blev det en fjärdeplats både individuellt och med laget. Från EM i Hagen åkte hon hem med tre medaljer.
– EM var absolut sommarens höjdpunkt. I Tokyo kände jag aldrig att vi fick till rätt tajming. Under EM tog jag bort all press och bara bad honom om att dansa. "Gör vad du vill så försöker jag följa med", tänkte jag, och han tog det ansvaret så bra och bara växte. Det var fantastiskt. Speciellt küren. Jag är så stolt över honom.
Cassidy tävlar i Herning
Nästa år arrangeras VM i Danmark. Om Cathrine startar där, vilket hon hoppas på, blir det hennes första världsmästerskap.
– Under förra VM var Cassidy skadad, så det blir i så fall både mitt och Bohemians första VM. Det är roligt att det är på dansk mark. Men det är lång tid tills dess, så vi får se vad som händer.
Inom kort börjar världscupsäsongen och till Herning tar Cathrine med sin snart 19-årige superstjärna Atterupgaards Cassidy. De vann danska mästerskapen i våras och Cassidy verkar inte vilja sluta tävla, berättar ryttaren.
– Han är väldigt glad och busig. Jag tar inte med honom till Herning för min skull, han har gjort mer än vad jag någonsin kunnat be om, men han älskar verkligen att tävla. Jag vill ge honom ett par sista shower. Det spelar ingen roll om han vinner eller inte, vi gör det för att ha roligt tillsammans och för att han ska känna att han är viktig och "in the game" fortfarande.
Glad över välridna hästar
Cathrine var imponerad över både hästar och ryttare efter lördagens testridning. Inte minst eftersom de hanterade atmosfären i ridhuset, framför publik, så väl.
– Det var högre kvalitet i år jämfört med förra året och mer min typ av hästar. Smarta, motiverade, heta och välridna, speciellt de i toppen. Jag kunde pusha dem lite mer i år, och verkligen testa dem, för de var så välridna. Förra året var det också bra hästar, men jag fick använda 80 procent av tiden att känna av dem och få dem avslappnade.
Temperament och utbildningsförmåga är bland det viktigaste Cathrine söker hos en häst.
– Och att de är arbetsvilliga. Många av hästarna här i dag försökte verkligen och var nyfikna på mig, de ville förstå vad jag bad om. Självklart önskar jag också bra gångarter. Men jag söker inte efter galet stora rörelser, utan smarta. Det ska gå att justera dem, att samla och länga ut.
Vill se hållbara hästar
Att få se unga hästar, och möta människorna som tagit fram dem, uppskattar hon mycket.
– Det är vad sporten handlar om, att se nya hästar och ryttare så att vi kan fortsätta producera ekipage. Då kan vi bredda sporten och det innebär också att vi får en bättre topp.
– Det är också fantastiskt att se hur väl uppfödarna lyssnar till vad vi ryttare vill ha, men också att de vill föda upp friska och hållbara hästar.
Hon nämner fyraårsvinnaren For Rose ts som ett gott exempel, och så klart Cassidy.
– Han fyller 19 år, visst han kommer inte göra 18 tävlingar per år, men han är i toppnivå och det är för att han har en smart kropp och aldrig använt den för mycket. Det är det vi måste tillbaka till. Att producera smart, istället för att fokusera på galna rörelser. Då blir hästen fyra år och sedan går den sönder. Det är viktigt att hitta balansen mellan att ha nyfikna, smarta och vackra hästar som samtidigt har hållbara kroppar och går att träna på ett bra sätt.
Cathrine avslutade helgen i Flyinge med att vinna den trestjärniga Grand Prix küren på 80,442 procent med en annan stjärna i stallet, Vamos Amigos.
Resultat Grand Prix kür
Liknande webbartiklar
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Cathrine Dufour om Vancouver: "Den här stora killen är absolut en Grand Prix-häst!"
- Springbank II VH travade hem segern i sjuårsfinalen: "Som att dansa tango"
- Benito SC vann sexårsfinalen: "Det är som en saga"
- Vendela och Diploid toppade femårsfinalen: "Harmoni plus, plus, plus!"
- Jeanna Högberg och Breeders-vinnaren Astoria tillbaka i Flyinge
- Skyline To B bästa treåring: ”Han är precis lika fin som domarna säger”
- Startklart på Flyinge för dressyrintresserad publik
- Mr Grey VH vann femårsfinalen – Västra Hoby fick dagens andra seger: "Otroligt kul"
- Hingsten Shizeido GJ är bästa sjuåring: "Det är alla uppfödares dröm"

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!