Nyheter
Publicerad: 2018-05-23
Designtävlingen "Stallhindret" gav engagemang – och en ny hinderpark
När det var dags för en helrenovering av hinderparken utlyste Södra Sallerups ryttarförening en designtävling. Medlemmarna har målat och snickrat för att skapa ett unikt och vackert hinder och i helgen var det invigning och final.
– En besökare frågade var vi hade köpt hindren, det var ju nästan det bästa!
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Marianne Andera är styrelsemedlem i Södra Sallerups ryttarförening, SSRF, i utkanten av Malmö. Hon berättar att det var två olika anledningar till att föreningen bestämde sig för att utlysa en designtävling. Ett hundratal medlemmar sköter föreningen tillsammans, helt ideellt.
– Klubben är lite unik eftersom vi inte har någon ridskoleverksamhet, utan är en privat ryttarförening med otroligt stark förankring i ett tiotal stallar i närområdet. Genom tävlingen ville vi öka engagemanget ännu mer.
Under förra årets översyn av tävlingshinderparken insåg föreningen dessutom att det var dags för en helrenovering och uppdatering.
– Vi behövde få in lite ny kreativitet och även säkra upp kvaliteten. Dessa två faktorer korsade vägar och skapade vår hinderdesigntävling Stallhindret, berättar Marianne.
Tävlade om en stallmiddag
I tävlingen "Stallhindret" fick medlemmarna möjlighet att skapa ett stallag och ta sig an ett eller flera av föreningens befintliga hinder. Sedan var det bara att släppa loss kreativiteten för att skapa en unik hinderupplevelse. Vinsten skulle, förutom äran, bli en stallmiddag för alla deltagare i det vinnande laget.
– Responsen var överväldigande! Över hälften av föreningens medlemmar engagerade sig i totalt åtta lag. De snickrade, målade och skapade totalt tio helt unika, supersnygga och funktionella hinder.
Röstade på favorithindret
Marianne berättar att tävlingen inte bara har engagerat föreningens medlemmar. Även partners, barn och föräldrar har bidragit med energi, tips och renodlat hantverk. I lördags var det dags för final och invigning av den nya hinderparken i samband med en pay and jump. Medlemmar, tävlingsryttare och besökare fick rösta på sitt favorithinder.
– Det blev en tuff final där vinnarhindret endast fick en röst mer än tvåan. Vinnaren blev hinder nummer sju för dagen, ett grått hinder med svarta hästskor, berättar Marianne och fortsätter:
– Nu ser vi fram emot ett fortsatt underbart tävlingsår med en sprillans ny hinderpark, och till hösten även en ny fiberpaddock!
Se hindren här:
Vinnaren av "Stallhindret 2018" ser ni ovan. Martina Nilsson tog emot priset efter att lag Stall Albertas hästskor vunnit tävlingen genom att få flest röster.
Liknande webbartiklar
- Inspiration till att bygga egna hinder
- Fynd till hinderparken
- Rosa kompiskamp samlade in över 15 000 kronor till Cancerfonden
- Skånskt "dressyrbattle" blev succé: "Inte ofta läktarna fylls när det är dressyrtävling"
- Medlemmarna gav ridföreningen en total makeover: "Alla åldrar hjälpte till"
- Hippsons böcker skulle inspirera tävlingsryttare – stals från föreningen
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Henrik om kattdramat: "Tänkte hoppas han inte ser den"
- Arbottna bjuder på hinder som återspeglar lokala området: ”Vill ge en glimt av Muskö”
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!