Nyheter
Publicerad: 2018-05-23
Designtävlingen "Stallhindret" gav engagemang – och en ny hinderpark
När det var dags för en helrenovering av hinderparken utlyste Södra Sallerups ryttarförening en designtävling. Medlemmarna har målat och snickrat för att skapa ett unikt och vackert hinder och i helgen var det invigning och final.
– En besökare frågade var vi hade köpt hindren, det var ju nästan det bästa!
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Marianne Andera är styrelsemedlem i Södra Sallerups ryttarförening, SSRF, i utkanten av Malmö. Hon berättar att det var två olika anledningar till att föreningen bestämde sig för att utlysa en designtävling. Ett hundratal medlemmar sköter föreningen tillsammans, helt ideellt.
– Klubben är lite unik eftersom vi inte har någon ridskoleverksamhet, utan är en privat ryttarförening med otroligt stark förankring i ett tiotal stallar i närområdet. Genom tävlingen ville vi öka engagemanget ännu mer.
Under förra årets översyn av tävlingshinderparken insåg föreningen dessutom att det var dags för en helrenovering och uppdatering.
– Vi behövde få in lite ny kreativitet och även säkra upp kvaliteten. Dessa två faktorer korsade vägar och skapade vår hinderdesigntävling Stallhindret, berättar Marianne.
Tävlade om en stallmiddag
I tävlingen "Stallhindret" fick medlemmarna möjlighet att skapa ett stallag och ta sig an ett eller flera av föreningens befintliga hinder. Sedan var det bara att släppa loss kreativiteten för att skapa en unik hinderupplevelse. Vinsten skulle, förutom äran, bli en stallmiddag för alla deltagare i det vinnande laget.
– Responsen var överväldigande! Över hälften av föreningens medlemmar engagerade sig i totalt åtta lag. De snickrade, målade och skapade totalt tio helt unika, supersnygga och funktionella hinder.
Röstade på favorithindret
Marianne berättar att tävlingen inte bara har engagerat föreningens medlemmar. Även partners, barn och föräldrar har bidragit med energi, tips och renodlat hantverk. I lördags var det dags för final och invigning av den nya hinderparken i samband med en pay and jump. Medlemmar, tävlingsryttare och besökare fick rösta på sitt favorithinder.
– Det blev en tuff final där vinnarhindret endast fick en röst mer än tvåan. Vinnaren blev hinder nummer sju för dagen, ett grått hinder med svarta hästskor, berättar Marianne och fortsätter:
– Nu ser vi fram emot ett fortsatt underbart tävlingsår med en sprillans ny hinderpark, och till hösten även en ny fiberpaddock!
Se hindren här:
Vinnaren av "Stallhindret 2018" ser ni ovan. Martina Nilsson tog emot priset efter att lag Stall Albertas hästskor vunnit tävlingen genom att få flest röster.
Liknande webbartiklar
- Inspiration till att bygga egna hinder
- Fynd till hinderparken
- Rosa kompiskamp samlade in över 15 000 kronor till Cancerfonden
- Skånskt "dressyrbattle" blev succé: "Inte ofta läktarna fylls när det är dressyrtävling"
- Medlemmarna gav ridföreningen en total makeover: "Alla åldrar hjälpte till"
- Hippsons böcker skulle inspirera tävlingsryttare – stals från föreningen
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Henrik om kattdramat: "Tänkte hoppas han inte ser den"
- Arbottna bjuder på hinder som återspeglar lokala området: ”Vill ge en glimt av Muskö”
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!