Nyheter
Publicerad: 2017-10-10
Dottern lärde Ling-Vannerus att rida: "Har fått större respekt för Tiffanys kunskap"
I TV3:s nya programsatsning ”Det stora hoppet” ska sex döttrar lära sina pappor att rida. Hippson har träffat Tiffany Ling-Vannerus och hennes pappa Johan, de tog en paus i sina fullbokade scheman för att åka till Bollerup och spela in reality-tv.
Text: Annelie Eriksson
Foto: TV3 och Annelie Eriksson
Första utmaningen var att spela in en castingfilm, för att visa att de var intresserade av att delta i programmet. Det kan låta som en simpel uppgift för far och dotter att genomföra, men för Tiffany och Johan Ling-Vannerus krävdes det planering.
– Vi träffades på en flygplats under våra respektive mellanlandningar och hade 20 minuter på oss att filma. Då var jag inte inställd på att vi skulle komma med, avslöjar Tiffany, medan Johan erkänner:
– Jag var inte medveten om vad det egentligen skulle innebära. Men jag behövde ett break i min vardag och ville tillbringa tid med Tiffany.
Hästfamilj ut i fingerspetsarna
Hästar hör till vardagen för familjen även om Tiffany numera bor i Belgien. Hemma i Båstad finns nämligen lillasyster Melanie som även hon är hästbiten. Johan har tillsammans med sin hustru Malin under många år varit närvarande vid såväl träning som tävling av familjens hästar.
– Min roll har inte varit det ridmässiga, men vi som familj har fungerat som ett team med målet att hästarna ska må så bra som möjligt, förklarar han.
Innan programmet har Johan endast ridit ett fåtal gånger, tre för att vara exakt. Detta på en ridskola samt under en guidad tur i USA.
Kommenterat dotterns ridning
Då Tiffany har varit inne på tävlingsbanan har Johan vakat från läktarplats, ofta bredvid någon rutinerad ryttare eller tränare.
– När hon har ridit klart brukar jag fråga den jag sitter bredvid om ritten. Det är så jag har lärt mig att ett nedslag ur sväng kan bero på dålig galopp och liknande, säger han med ett leende.
– Pappa har alltid kommit med kommentarer efter ritterna, intygar Tiffany.
Hon avslöjar, med glimten i ögat, att han även har lärt sig när det inte ska kommenteras.
Efter programmet har Johan fått ännu större förståelse för att hoppning är en sport där det krävs precision, tålamod och ambition.
– Det är ju bland annat två hjärnor och sex ben som ska samarbeta.
Grundträningen saknades
Det har varit en utmaning för Johan att delta i programmet, han tar bland annat upp sin envishet och att det inte var det lättaste att plötsligt ha sin dotter som ridlärare.
– Jag har fått större respekt för Tiffany nu med all hennes kunskap, avslöjar han, och dottern tillägger att hon är väldigt stolt över sin pappa som vågade delta.
Deltagandet har dock haft ett pris. När filminspelningen var inne på sin tredje dag kom smärtan i ryggen och Johan fick ta värktabletter för att kunna genomföra ridningen.
– Jag förbrukade mycket energi på att spänna mig i sadeln och önskar att jag hade hunnit träna mer innan vi satte i gång. Jag tränade lite ben, men glömde helt bort rygg och bålstabilitet.
Blev överraskade av priset
När Johan tänker tillbaka på sommaren är det ett ögonblick som får hans leende att bli ännu bredare, han minns känslan han inte hade förberett sig på.
– Det var när jag och Tiffany var ute och red tillsammans, vi galopperade i skogen och var på samma nivå. Vilket var speciellt.
Den fyrbenta hjältinna som har hjälpt honom att nå detta mål är skolhästen Daniella, tio år. Både far och dotter höjer både henne och personalen på Bollerup till skyarna.
– Häst- och stallskötseln präglades av omtanke, med hästarna i fokus.
Visste ni att man kunde vinna en häst när ni anmälde er?
– Nej, och när det avslöjades blev det blodigt allvar, säger Tiffany och Johan nickar.
Produktionsteamet lyckades hålla deltagarna ovetande om vad som skulle ske nästa dag.
– Vi fick ofta veta kort inpå vad som skulle hända, både vid tävlingar och på ridpassen. Det var spännande, berättar Tiffany.
En ridsugen pappa
De två veckorna på Bollerup kan summeras som minst sagt intensiva, för samtliga deltagare. Sedan inspelningarna har det ännu inte blivit någon ridning för Johan, ryggen känns nämligen fortfarande av efter sommarens äventyr. Men han och en vän har planer på att rida markarbete för rutinerade Elisabet Lundholm, före detta förbundskapten i dressyr, i framtiden.
Vi såg programmet här i dag, kommer ni även att se det på premiärdagen?
– Absolut, vi ska ha mingel hemma med familj och vänner när det är dags. Och hålla tummarna för att tittarna tycker att det är kul!
Tiffany har ridit sedan hon var fem år och var framgångsrik ponnyryttare i hoppning. I dag driver hon ett företag i Belgien och arbetar som modell. Pappa Johan har bara ridit tre gånger tidigare, varav två på en ranch i USA.
Tidigare på Hippson.se:
Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
Ny trailer för Det stora hoppet: ”Ta fram hästen, här ska åkas!”
De tävlar om segern i Det stora hoppet
Möt förstapriset i Det stora hoppet – ett femårigt sto: ”Ett fantastiskt framtidslöfte”
Liknande webbartiklar
- De tävlar om segern i Det stora hoppet
- Nellie Berntsson om nya programmet: "Ridning ska vara något enkelt och kul"
- Skratt och allvar i tv-serien "Det stora hoppet"
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Så säkrades hästarnas välfärd under inspelningen: ”De hade högsta prioritet”
- Premiär för Det stora hoppet – se det i efterhand här
- Malin och Henrik hoppas på tv-priset Kristallen
- Julia förlorar Det stora hoppet-stoet: ”Har en skada som var jättesvår att upptäcka”
relaterade artiklar

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!