Nyheter
Publicerad: 2017-12-05
På Irland lärde sig Julia Longoni att rida igen efter olyckan, med hjälp av en 1,50-häst och sin tränare Christina Gustafsson.
Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
Julia Longoni syns just nu i TV3-programmet ”Det stora hoppet”. För sex år sedan råkade hon ut för en otäck ridolycka och krossade en del av en ryggkota. Därefter började vägen tillbaka – både fysiskt och mentalt.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och TV3
Tisdag kväll sänds semifinalen av TV3- och Viafree-programmet ”Det stora hoppet”, där ett gäng döttrar har lärt sina pappor att rida. Julia Longoni är en av dem, hon har växt upp med hästar men var nära att överge dem efter en dramatisk ridolycka för ett par år sedan.
Hon och hennes familj bodde då i en lägenhet i ett ridhus, där hennes föräldrar drev stallet.
Knakar till i ryggen
En morgon ska Julia rida en kompis häst innan skolan, hon är ensam i ridhuset när hästen plötsligt börjar bocka.
– Jag minns att vi skrittade fram och att hästen sedan blev rädd för något så att den började bocka. Jag flyger av och hör hur något knakar till i ryggen i landningen, säger Julia.
Ben börjar domna
Smärtan kommer inte omedelbart, men det är omöjligt för Julia att få fram sin mobiltelefon.
– Som tur är ser min familj mig genom fönstren i lägenheten och rusar ner. De ringer ambulans och jag förs till sjukhus. När jag tas in i ambulansen känner jag att mitt ena ben har börjat domna bort.
Väl inne på sjukhuset står det efter röntgen klart att Julia har krossat en del av en ryggkota – och varit millimeter från att hamna i rullstol.
– Jag tror inte att jag förstod det förrän senare. Jag minns att mamma och pappa stod och grät intill sjukhussängen men jag frågade om jag inte kunde rida veckan efter typ. Det är konstigt hur man fungerar i de situationerna egentligen, säger Julia.
Väntade sex månader
Läkaren gav en prognos på sex till åtta månader när det gällde läkning. Julia lever i en riktig hästfamilj, så hon kunde vara nära djuren trots sin skada.
– Jag såg ju hoppträningar och folk som red genom vardagsrumsfönstret. Jag längtade tills jag kunde få rida igen.
Hon väntade sex månader tills hon satt upp i sadeln.
– Jag började trava lite och galoppera två varv, sedan tänkte jag att jag ville vara med på en hoppträning. Då brallade hästen jag satt på lite och jag var väldigt nära att ramla av. Det var då det bara knäppte till i huvudet på mig, jag blev totalt livrädd. Jag kunde inte tänka på något annat än en rullstol liksom. Bara att trava kändes så läskigt, säger Julia.
Men hon vägrade ge upp sin passion, familjen, vänner och hennes tränare pushade henne att våga mer och mer för varje dag – och att lära sig rida igen.
– Jag åkte till min tränare på Irland och där fick jag rida väldigt lugna hopphästar som ändå tävlade på 1,40- till 1,50-nivå. Varje dag var en kamp för att våga lite mer. Så småningom kunde jag hoppa en bana på en meter ungefär.
Grät nästan varje dag
Julia är en tjej som vet vad hon vill och hon ger inte upp i första taget. Efter Irland väntade beridarjobb i Tyskland.
– Det var oerhört tufft. Jag red ungefär åtta till tio unghästar om dagen och ramlade av flera gånger i veckan. Jag grät nästan varje dag. Men att ge upp och åka hem fanns inte i mina tankar. Jag härdade ut och bara gjorde det, även om jag var livrädd. Och rent fysiskt har det, tack och lov, gått bra.
Samtidigt som det kan kännas en aning tufft att utsätta sig själv för det som Julia trots allt gjorde är hon i dag glad för att hon antog utmaningen. Efter flera beridarjobb utomlands jobbar hon nu på en veterinärklinik i Sverige.
– Jag har en treåring och en fyraåring som jag har ridit in själv. Tanken är att jag ska ta upp dem i klasserna. Jag är inte rädd i dag, även om jag ibland blir påmind om känslorna. Och fysiskt mår jag faktiskt väldigt bra, säger Julia.
Liknande webbartiklar
- Julia förlorar Det stora hoppet-stoet: ”Har en skada som var jättesvår att upptäcka”
- Gästbloggen: Att gå från ridrädsla till ridkänsla
- Äntligen har Julia fått hem vinsten Det stora hoppet
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Så säkrades hästarnas välfärd under inspelningen: ”De hade högsta prioritet”
- Nellie Berntsson om nya programmet: "Ridning ska vara något enkelt och kul"
- Skratt och allvar i tv-serien "Det stora hoppet"
- Dottern lärde Ling-Vannerus att rida: "Har fått större respekt för Tiffanys kunskap"
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- Malin och Henrik hoppas på tv-priset Kristallen

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!