Nyheter
Publicerad: 2017-12-05
På Irland lärde sig Julia Longoni att rida igen efter olyckan, med hjälp av en 1,50-häst och sin tränare Christina Gustafsson.
Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
Julia Longoni syns just nu i TV3-programmet ”Det stora hoppet”. För sex år sedan råkade hon ut för en otäck ridolycka och krossade en del av en ryggkota. Därefter började vägen tillbaka – både fysiskt och mentalt.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och TV3
Tisdag kväll sänds semifinalen av TV3- och Viafree-programmet ”Det stora hoppet”, där ett gäng döttrar har lärt sina pappor att rida. Julia Longoni är en av dem, hon har växt upp med hästar men var nära att överge dem efter en dramatisk ridolycka för ett par år sedan.
Hon och hennes familj bodde då i en lägenhet i ett ridhus, där hennes föräldrar drev stallet.
Knakar till i ryggen
En morgon ska Julia rida en kompis häst innan skolan, hon är ensam i ridhuset när hästen plötsligt börjar bocka.
– Jag minns att vi skrittade fram och att hästen sedan blev rädd för något så att den började bocka. Jag flyger av och hör hur något knakar till i ryggen i landningen, säger Julia.
Ben börjar domna
Smärtan kommer inte omedelbart, men det är omöjligt för Julia att få fram sin mobiltelefon.
– Som tur är ser min familj mig genom fönstren i lägenheten och rusar ner. De ringer ambulans och jag förs till sjukhus. När jag tas in i ambulansen känner jag att mitt ena ben har börjat domna bort.
Väl inne på sjukhuset står det efter röntgen klart att Julia har krossat en del av en ryggkota – och varit millimeter från att hamna i rullstol.
– Jag tror inte att jag förstod det förrän senare. Jag minns att mamma och pappa stod och grät intill sjukhussängen men jag frågade om jag inte kunde rida veckan efter typ. Det är konstigt hur man fungerar i de situationerna egentligen, säger Julia.
Väntade sex månader
Läkaren gav en prognos på sex till åtta månader när det gällde läkning. Julia lever i en riktig hästfamilj, så hon kunde vara nära djuren trots sin skada.
– Jag såg ju hoppträningar och folk som red genom vardagsrumsfönstret. Jag längtade tills jag kunde få rida igen.
Hon väntade sex månader tills hon satt upp i sadeln.
– Jag började trava lite och galoppera två varv, sedan tänkte jag att jag ville vara med på en hoppträning. Då brallade hästen jag satt på lite och jag var väldigt nära att ramla av. Det var då det bara knäppte till i huvudet på mig, jag blev totalt livrädd. Jag kunde inte tänka på något annat än en rullstol liksom. Bara att trava kändes så läskigt, säger Julia.
Men hon vägrade ge upp sin passion, familjen, vänner och hennes tränare pushade henne att våga mer och mer för varje dag – och att lära sig rida igen.
– Jag åkte till min tränare på Irland och där fick jag rida väldigt lugna hopphästar som ändå tävlade på 1,40- till 1,50-nivå. Varje dag var en kamp för att våga lite mer. Så småningom kunde jag hoppa en bana på en meter ungefär.
Grät nästan varje dag
Julia är en tjej som vet vad hon vill och hon ger inte upp i första taget. Efter Irland väntade beridarjobb i Tyskland.
– Det var oerhört tufft. Jag red ungefär åtta till tio unghästar om dagen och ramlade av flera gånger i veckan. Jag grät nästan varje dag. Men att ge upp och åka hem fanns inte i mina tankar. Jag härdade ut och bara gjorde det, även om jag var livrädd. Och rent fysiskt har det, tack och lov, gått bra.
Samtidigt som det kan kännas en aning tufft att utsätta sig själv för det som Julia trots allt gjorde är hon i dag glad för att hon antog utmaningen. Efter flera beridarjobb utomlands jobbar hon nu på en veterinärklinik i Sverige.
– Jag har en treåring och en fyraåring som jag har ridit in själv. Tanken är att jag ska ta upp dem i klasserna. Jag är inte rädd i dag, även om jag ibland blir påmind om känslorna. Och fysiskt mår jag faktiskt väldigt bra, säger Julia.
Liknande webbartiklar
- Julia förlorar Det stora hoppet-stoet: ”Har en skada som var jättesvår att upptäcka”
- Gästbloggen: Att gå från ridrädsla till ridkänsla
- Äntligen har Julia fått hem vinsten Det stora hoppet
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Så säkrades hästarnas välfärd under inspelningen: ”De hade högsta prioritet”
- Nellie Berntsson om nya programmet: "Ridning ska vara något enkelt och kul"
- Skratt och allvar i tv-serien "Det stora hoppet"
- Dottern lärde Ling-Vannerus att rida: "Har fått större respekt för Tiffanys kunskap"
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- Malin och Henrik hoppas på tv-priset Kristallen

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!