På Irland lärde sig Julia Longoni att rida igen efter olyckan, med hjälp av en 1,50-häst och sin tränare Christina Gustafsson.
Julia Longoni syns just nu i TV3-programmet ”Det stora hoppet”. För sex år sedan råkade hon ut för en otäck ridolycka och krossade en del av en ryggkota. Därefter började vägen tillbaka – både fysiskt och mentalt.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och TV3
Tisdag kväll sänds semifinalen av TV3- och Viafree-programmet ”Det stora hoppet”, där ett gäng döttrar har lärt sina pappor att rida. Julia Longoni är en av dem, hon har växt upp med hästar men var nära att överge dem efter en dramatisk ridolycka för ett par år sedan.
Hon och hennes familj bodde då i en lägenhet i ett ridhus, där hennes föräldrar drev stallet.
Knakar till i ryggen
En morgon ska Julia rida en kompis häst innan skolan, hon är ensam i ridhuset när hästen plötsligt börjar bocka.
– Jag minns att vi skrittade fram och att hästen sedan blev rädd för något så att den började bocka. Jag flyger av och hör hur något knakar till i ryggen i landningen, säger Julia.
Ben börjar domna
Smärtan kommer inte omedelbart, men det är omöjligt för Julia att få fram sin mobiltelefon.
– Som tur är ser min familj mig genom fönstren i lägenheten och rusar ner. De ringer ambulans och jag förs till sjukhus. När jag tas in i ambulansen känner jag att mitt ena ben har börjat domna bort.
Väl inne på sjukhuset står det efter röntgen klart att Julia har krossat en del av en ryggkota – och varit millimeter från att hamna i rullstol.
– Jag tror inte att jag förstod det förrän senare. Jag minns att mamma och pappa stod och grät intill sjukhussängen men jag frågade om jag inte kunde rida veckan efter typ. Det är konstigt hur man fungerar i de situationerna egentligen, säger Julia.
Väntade sex månader
Läkaren gav en prognos på sex till åtta månader när det gällde läkning. Julia lever i en riktig hästfamilj, så hon kunde vara nära djuren trots sin skada.
– Jag såg ju hoppträningar och folk som red genom vardagsrumsfönstret. Jag längtade tills jag kunde få rida igen.
Hon väntade sex månader tills hon satt upp i sadeln.
– Jag började trava lite och galoppera två varv, sedan tänkte jag att jag ville vara med på en hoppträning. Då brallade hästen jag satt på lite och jag var väldigt nära att ramla av. Det var då det bara knäppte till i huvudet på mig, jag blev totalt livrädd. Jag kunde inte tänka på något annat än en rullstol liksom. Bara att trava kändes så läskigt, säger Julia.
Men hon vägrade ge upp sin passion, familjen, vänner och hennes tränare pushade henne att våga mer och mer för varje dag – och att lära sig rida igen.
– Jag åkte till min tränare på Irland och där fick jag rida väldigt lugna hopphästar som ändå tävlade på 1,40- till 1,50-nivå. Varje dag var en kamp för att våga lite mer. Så småningom kunde jag hoppa en bana på en meter ungefär.
Grät nästan varje dag
Julia är en tjej som vet vad hon vill och hon ger inte upp i första taget. Efter Irland väntade beridarjobb i Tyskland.
– Det var oerhört tufft. Jag red ungefär åtta till tio unghästar om dagen och ramlade av flera gånger i veckan. Jag grät nästan varje dag. Men att ge upp och åka hem fanns inte i mina tankar. Jag härdade ut och bara gjorde det, även om jag var livrädd. Och rent fysiskt har det, tack och lov, gått bra.
Samtidigt som det kan kännas en aning tufft att utsätta sig själv för det som Julia trots allt gjorde är hon i dag glad för att hon antog utmaningen. Efter flera beridarjobb utomlands jobbar hon nu på en veterinärklinik i Sverige.
– Jag har en treåring och en fyraåring som jag har ridit in själv. Tanken är att jag ska ta upp dem i klasserna. Jag är inte rädd i dag, även om jag ibland blir påmind om känslorna. Och fysiskt mår jag faktiskt väldigt bra, säger Julia.
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!