Nyheter
Publicerad: 2017-10-17
Malin Baryard coachar papporna, här tillsammans med redaktör Anna Batchelor. Foto: Magnus Söderquist
Så säkrades hästarnas välfärd under inspelningen: ”De hade högsta prioritet”
Tisdag kväll har tv-programmet Det stora hoppet premiär, där ett gäng döttrar ska lära sina pappor att rida. Men hur har man i produktionen av serien tänkt på hästarnas välfärd? Redaktör Anna Batchelor svarar.
Text: Ida Röök
Hippson har vid ett par tillfällen visat trailers och förhandsmaterial från TV3- och Viafree-serien Det stora hoppet. Det har då kommit reaktioner på hur hästarna rids. Hur gick ni till väga när ni valde hästar till programmet?
– Med tanke på vad papporna ska åstadkomma på så kort tid är hästvalet en av de absolut viktigaste grundpelarna för att detta ska vara möjligt. Vi ville ha hästar som var läromästare, lugna och trygga, men heller inte för ”skänkeldöva” som en del ridskolehästar kan vara. Detta eftersom målet för papporna är att rida en bana med hinder och att hoppa några språng.
– Hästarna måste kunna känna sig trygga med kamerateamen, kranen och ljudbommen och vi var tvungna att veta att de trivdes bra både på banan och ute i terrängen med mindre rutinerade ryttare.
– Vi spelade in på Bollerups naturbruksgymnasium och från första dagen har vi haft en otroligt proffsig dialog och bra känsla med dem, så vi beslutade oss för att använda deras skolhästar. Dels för att hästarna redan är trygga på de spelplatser vi har haft, dels för att personalen på Bollerup kan hästarna utan och innan. De kunde därmed hjälpa oss och Malin (Baryard Johnsson, reds anm.) att matcha ryttare och häst. Vi visste också att vi kunde byta ryttare och häst om vi kände att kemin inte var så bra.
– Vi kollade så klart rent fysiskt vikt och längd på papporna, men eftersom ingen av dem var extrem åt något håll fick deras personlighetsdrag och hur de var styra mer i valet av häst. Alla som har jobbat som ridlärare vet att man ger den mest orutinerade ryttaren den mest trygga och stabila hästen. Vi hade möten med såväl Bollerups personal som med Malin där vi gick igenom och bestämde vem som skulle få vilken häst.
– Bollerups hästar är välskolade i både hoppning och dressyr och de är vana att gå med olika typer av ryttare. Så med facit i hand vågar jag säga att vi aldrig hade kunnat hitta bättre hästar.
Hur har ni tänkt kring hästarna och den situation de utsätts för?
– Den typ av ridning hästarna har upplevt under inspelningen är rent utbildningsmässigt givetvis inget som är nytt för dem, eftersom de är vana att göra betydligt svårare saker än vad papporna gör. Det var ju snarare så att vissa av hästarna tyckte att det var för enkelt ibland och därför blev lite för pigga och glada. Däremot är det så klart nytt för hästarna med alla kameror, att ha små tävlingar så pass ofta och att ibland få stå och vänta medan de andra rider.
– Sedan är ju ryttaren ny för hästen de första dagarna, men det är också något hästarna är vana vid eftersom de är skolhästar. I övrigt har de haft precis samma rutiner som de är vana vid när det kommer till utsläpp, utevistelse och annan skötsel.
Reaktionerna handlar också om att det ska gå väldigt fort för papporna att lära sig rida. Varför denna stress?
– Det tar åratal att bli en duktig ryttare och här handlar det om att bli så bra som möjligt på den korta tid som ges. Men också om relationen mellan pappa och dotter och deras förmåga att samarbeta, dels med varandra och dels med sin häst. Jag tycker att man kan vända på det: Hur bra är det möjligt att bli i sadeln på så kort tid?
Hade ni kunnat göra det annorlunda, för att slippa lite av stressen med att ryttarna ska lära sig fort?
– Ja, utbildningstempot är högt. Men när jag började rida när jag var liten, vilket var på ett ridläger, galopperade och hoppade jag också små hinder vid veckans slut. Kraven som ställs är inte orimliga på något sätt och vi jobbade dagligen med att stämma av och justera varenda tävling för att anpassa säkerhetsnivån och för att inte ta onödiga risker.
– Som tv-producent slits man hela tiden mellan att göra ett intressant program och att dra en gräns mot onödigt risktagande. Självklart finns det alltid saker man i efterhand hade kunnat justera, men tack vare proffsigt team och utbildad personal på plats hela tiden är jag nöjd med den balans vi hittade.
I det vi hittills har sett av programmet i trailers och teasers syns många avramlingar. Hur tänker ni kring att visa dem?
– Det låter som världens klyscha, men ska man lära sig rida får man helt enkelt räkna med att ramla av. Om man tror något annat är det tyvärr fel sport man har valt. Döttrarna i programmet visste så klart redan detta eftersom de är rutinerade ryttare och papporna blev ganska snabbt varse. Jag vet inte hur många gånger jag själv har flugit av och det händer ju fortfarande. Att inte visa avramlingarna vore att censurera svårigheten och det känns inte fair åt något håll.
”Det här är inte underhållning, det är taskigt mot hästarna”, finns det de som tycker. Hur ser du på det?
– Jag tycker att man måste kunna skilja på att hästen blir irriterad och under några sekunder känner sig obekväm mot att kalla det ”djurplågeri”. Detta är så klart svårt för ett mindre rutinerat öga och framför allt om man inte var där på plats och såg det i sin helhet. Under inspelningen har vi hela tiden jobbat förebyggande för att minimera att ryttarna hamnar i obalans, vi har använt och förespråkat halsrem och mantag och så vidare, samt att utbildad personal och veterinär ständigt har funnits på plats för att överblicka träningarna. Jag tycker det är fantastiskt att så många värnar om hästarnas välmående, men som sagt, man måste kunna sätta saker i perspektiv.
– Jag minns till exempel att vi fick mycket kritik under ”Ponnyakuten” (som Anna var programledare för, reds anm.) när en rutinerad ryttare satt upp och korrigerade en bråkig ponny, då det i själva verket var ett måste för att ponnyn inte skulle bli farlig och ta över helt.
– För vem som helst som var på plats på inspelningen av “Det stora hoppet” var det uppenbart att hästarna alltid hade högsta prioritet. Eftersom de hade huvudrollerna var vi hela tiden tvungna att se till att de var på topp och mådde bra. Att papporna som rider tar risker är oundvikligt, men att vi på riktigt skulle riskera hästarnas hälsa och välmående är helt otänkbart.
Till sist, hur känns det inför premiären?
– Det är otroligt spännande! Jag kommer att sitta bänkad och hoppas att hela häst-Sverige gör detsamma. I hela mitt liv har jag jobbat för att ridsport ska få mer plats i media, och har pläderat för att ridning är en sport och ska behandlas som sport! För mig känns det lite som en revansch mot alla de, ofta killar och män, som genom åren sagt att ”det är larvigt att rida – det är ju hästen som gör allt jobb". Och att ridning inte skulle vara någon sport.
Liknande webbartiklar
- Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Nellie Berntsson om nya programmet: "Ridning ska vara något enkelt och kul"
- Skratt och allvar i tv-serien "Det stora hoppet"
- Dottern lärde Ling-Vannerus att rida: "Har fått större respekt för Tiffanys kunskap"
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- Malin och Henrik hoppas på tv-priset Kristallen
- Julia förlorar Det stora hoppet-stoet: ”Har en skada som var jättesvår att upptäcka”
- Premiär för Det stora hoppet – se det i efterhand här
- Sadelstölder tas upp i Efterlyst: "Ligorna stjäl för miljontals kronor"

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!