Nyheter
Publicerad: 2017-10-17
Malin Baryard coachar papporna, här tillsammans med redaktör Anna Batchelor. Foto: Magnus Söderquist
Så säkrades hästarnas välfärd under inspelningen: ”De hade högsta prioritet”
Tisdag kväll har tv-programmet Det stora hoppet premiär, där ett gäng döttrar ska lära sina pappor att rida. Men hur har man i produktionen av serien tänkt på hästarnas välfärd? Redaktör Anna Batchelor svarar.
Text: Ida Röök
Hippson har vid ett par tillfällen visat trailers och förhandsmaterial från TV3- och Viafree-serien Det stora hoppet. Det har då kommit reaktioner på hur hästarna rids. Hur gick ni till väga när ni valde hästar till programmet?
– Med tanke på vad papporna ska åstadkomma på så kort tid är hästvalet en av de absolut viktigaste grundpelarna för att detta ska vara möjligt. Vi ville ha hästar som var läromästare, lugna och trygga, men heller inte för ”skänkeldöva” som en del ridskolehästar kan vara. Detta eftersom målet för papporna är att rida en bana med hinder och att hoppa några språng.
– Hästarna måste kunna känna sig trygga med kamerateamen, kranen och ljudbommen och vi var tvungna att veta att de trivdes bra både på banan och ute i terrängen med mindre rutinerade ryttare.
– Vi spelade in på Bollerups naturbruksgymnasium och från första dagen har vi haft en otroligt proffsig dialog och bra känsla med dem, så vi beslutade oss för att använda deras skolhästar. Dels för att hästarna redan är trygga på de spelplatser vi har haft, dels för att personalen på Bollerup kan hästarna utan och innan. De kunde därmed hjälpa oss och Malin (Baryard Johnsson, reds anm.) att matcha ryttare och häst. Vi visste också att vi kunde byta ryttare och häst om vi kände att kemin inte var så bra.
– Vi kollade så klart rent fysiskt vikt och längd på papporna, men eftersom ingen av dem var extrem åt något håll fick deras personlighetsdrag och hur de var styra mer i valet av häst. Alla som har jobbat som ridlärare vet att man ger den mest orutinerade ryttaren den mest trygga och stabila hästen. Vi hade möten med såväl Bollerups personal som med Malin där vi gick igenom och bestämde vem som skulle få vilken häst.
– Bollerups hästar är välskolade i både hoppning och dressyr och de är vana att gå med olika typer av ryttare. Så med facit i hand vågar jag säga att vi aldrig hade kunnat hitta bättre hästar.
Hur har ni tänkt kring hästarna och den situation de utsätts för?
– Den typ av ridning hästarna har upplevt under inspelningen är rent utbildningsmässigt givetvis inget som är nytt för dem, eftersom de är vana att göra betydligt svårare saker än vad papporna gör. Det var ju snarare så att vissa av hästarna tyckte att det var för enkelt ibland och därför blev lite för pigga och glada. Däremot är det så klart nytt för hästarna med alla kameror, att ha små tävlingar så pass ofta och att ibland få stå och vänta medan de andra rider.
– Sedan är ju ryttaren ny för hästen de första dagarna, men det är också något hästarna är vana vid eftersom de är skolhästar. I övrigt har de haft precis samma rutiner som de är vana vid när det kommer till utsläpp, utevistelse och annan skötsel.
Reaktionerna handlar också om att det ska gå väldigt fort för papporna att lära sig rida. Varför denna stress?
– Det tar åratal att bli en duktig ryttare och här handlar det om att bli så bra som möjligt på den korta tid som ges. Men också om relationen mellan pappa och dotter och deras förmåga att samarbeta, dels med varandra och dels med sin häst. Jag tycker att man kan vända på det: Hur bra är det möjligt att bli i sadeln på så kort tid?
Hade ni kunnat göra det annorlunda, för att slippa lite av stressen med att ryttarna ska lära sig fort?
– Ja, utbildningstempot är högt. Men när jag började rida när jag var liten, vilket var på ett ridläger, galopperade och hoppade jag också små hinder vid veckans slut. Kraven som ställs är inte orimliga på något sätt och vi jobbade dagligen med att stämma av och justera varenda tävling för att anpassa säkerhetsnivån och för att inte ta onödiga risker.
– Som tv-producent slits man hela tiden mellan att göra ett intressant program och att dra en gräns mot onödigt risktagande. Självklart finns det alltid saker man i efterhand hade kunnat justera, men tack vare proffsigt team och utbildad personal på plats hela tiden är jag nöjd med den balans vi hittade.
I det vi hittills har sett av programmet i trailers och teasers syns många avramlingar. Hur tänker ni kring att visa dem?
– Det låter som världens klyscha, men ska man lära sig rida får man helt enkelt räkna med att ramla av. Om man tror något annat är det tyvärr fel sport man har valt. Döttrarna i programmet visste så klart redan detta eftersom de är rutinerade ryttare och papporna blev ganska snabbt varse. Jag vet inte hur många gånger jag själv har flugit av och det händer ju fortfarande. Att inte visa avramlingarna vore att censurera svårigheten och det känns inte fair åt något håll.
”Det här är inte underhållning, det är taskigt mot hästarna”, finns det de som tycker. Hur ser du på det?
– Jag tycker att man måste kunna skilja på att hästen blir irriterad och under några sekunder känner sig obekväm mot att kalla det ”djurplågeri”. Detta är så klart svårt för ett mindre rutinerat öga och framför allt om man inte var där på plats och såg det i sin helhet. Under inspelningen har vi hela tiden jobbat förebyggande för att minimera att ryttarna hamnar i obalans, vi har använt och förespråkat halsrem och mantag och så vidare, samt att utbildad personal och veterinär ständigt har funnits på plats för att överblicka träningarna. Jag tycker det är fantastiskt att så många värnar om hästarnas välmående, men som sagt, man måste kunna sätta saker i perspektiv.
– Jag minns till exempel att vi fick mycket kritik under ”Ponnyakuten” (som Anna var programledare för, reds anm.) när en rutinerad ryttare satt upp och korrigerade en bråkig ponny, då det i själva verket var ett måste för att ponnyn inte skulle bli farlig och ta över helt.
– För vem som helst som var på plats på inspelningen av “Det stora hoppet” var det uppenbart att hästarna alltid hade högsta prioritet. Eftersom de hade huvudrollerna var vi hela tiden tvungna att se till att de var på topp och mådde bra. Att papporna som rider tar risker är oundvikligt, men att vi på riktigt skulle riskera hästarnas hälsa och välmående är helt otänkbart.
Till sist, hur känns det inför premiären?
– Det är otroligt spännande! Jag kommer att sitta bänkad och hoppas att hela häst-Sverige gör detsamma. I hela mitt liv har jag jobbat för att ridsport ska få mer plats i media, och har pläderat för att ridning är en sport och ska behandlas som sport! För mig känns det lite som en revansch mot alla de, ofta killar och män, som genom åren sagt att ”det är larvigt att rida – det är ju hästen som gör allt jobb". Och att ridning inte skulle vara någon sport.
Liknande webbartiklar
- Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Nellie Berntsson om nya programmet: "Ridning ska vara något enkelt och kul"
- Skratt och allvar i tv-serien "Det stora hoppet"
- Dottern lärde Ling-Vannerus att rida: "Har fått större respekt för Tiffanys kunskap"
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- Malin och Henrik hoppas på tv-priset Kristallen
- Julia förlorar Det stora hoppet-stoet: ”Har en skada som var jättesvår att upptäcka”
- Premiär för Det stora hoppet – se det i efterhand här
- Sadelstölder tas upp i Efterlyst: "Ligorna stjäl för miljontals kronor"

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!