Nyheter
Publicerad: 2019-08-23
Emma Svanäng Jinnestål och Baroness Wilda under EM.
Emma Svanäng Jinnestål: ”Jag skäms över min sport – fast jag inte borde”
Distansryttaren Emma Svanäng Jinnestål har bestämt sig – hon kommer att bojkotta tävlingar där de så kallade Grupp 7-länderna deltar, inkluderat VM. Detta efter att med egna ögon sett hur en häst segnade ner och dog under tävlingar i anslutning till EM förra helgen.
Text: Ida Röök
Foto: Eva Oskarsson
Emma Svanäng Jinnestål har tävlat i distansritt de senaste 15 åren, hon har ridit två EM för Sverige och har alltid älskat sin sport.
– Men nu skäms jag. Fast jag inte borde så skäms jag så mycket. Jag måste alltid försvara och förklara att vi inte alls rider ihjäl våra hästar. Så här ska det inte vara, vår fantastiska sport ska inte bidra till att hästar utnyttjas på ett så vidrigt sätt, säger hon.
Var som robotar
I ett inlägg på Facebook har hon därför gått ut med att hon i framtiden kommer att bojkotta alla tävlingar där ryttare från FEI:s Grupp 7 deltar. Emma red EM förra helgen i Euston Park, dagen efter mästerskapet reds flera andra klasser. I en av dem segnade hästen som kom tvåa ner efter målgång och dog.
– Vi var ute på banan och stod vid den sista slingan. Det var en fruktansvärd syn att se de här hästarna kämpa, de var uppenbarligen helt slut och ändå drev de på så fruktansvärt hårt. Detta har verkligen plågat mig sedan dess. Synen av dessa fantastiska djur som var som robotar, säger Emma.
Måste agera
Sedan hon kom hem har hon funderat mycket över vad hon kan göra.
– Jag har drömt mardrömmar, inte kunnat sova. Jag har gråtit och kämpat med hur jag ska gå vidare. Efter att ha diskuterat detta med mina sponsorer har jag nu kommit fram till att jag bojkottar alla tävlingar där G7-länderna deltar, vilket inkluderar VM. Jag får sikta in mig på att rida andra tävlingar i stället. Jag måste agera på något sätt, och jag hoppas att det här kan på genomslag så att fler följer efter, säger hon.
Sedan hon skrev inlägget har hon fått mycket positiv respons.
– Jag vet att det finns de som blir bländade av glamouren och pengarna runt länderna och tävlingarna där de här ryttarna deltar. Men jag kan inte ställa upp på det här mer, jag måste agera på något sätt.
Under söndagen reds en lagtävling i Euston Park i Storbritannien, denna tävling ingick inte i Europamästerskapet som avgjorts på lördagen. Tävlingen var en tvåstjärnig 120-kilometersklass, Sverige hade lag med i klassen.
Strax efter målgång segnade den häst som kommit tvåa ner och dog. Hästen reds av en ryttare från UAE, som tillhör den så kallade Grupp 7-gruppen, som ofta benämns G7. Svenska ridsportförbundet har sedan tidigare meddelat att man inte kommer att anmäla några ryttare till distanstävlingar i G7-länderna. I gruppen ingår bland annat Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
Liknande webbartiklar
- Hästar döda efter distanslopp
- Emma Svanängs bojkott fick positivt gensvar: ”Extremt många som har hört av sig”
- Gästbloggen: Vad händer med din häst när du dör?
- Tre hästar döda efter att ha blivit förgiftade av tysklönn
- Nina Elders häst Ubbe dog i trafikolyckan: "Jag drömmer fortfarande mardrömmar"
- Häst svalt ihjäl – kvinna döms för djurplågeri
- Edith dog efter att ha fått penicillin injicerat: ”Det var vidrigt att se henne segna ner”
- Många hästar har avlidit i extrem storm på Island
- Häst påkörd av bil – avled på platsen
- Två personer och en häst döda efter att ha blivit påkörda av bil

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!