Nyheter
Publicerad: 2019-01-17
Hästarna ska må bra – nya regler för hästhållning med färre detaljkrav
Från och med den 1 mars gäller nya föreskrifter för hästhållning. I de nya reglerna fokuserar Jordbruksverket på funktion och att miljön hästarna vistas i ska vara bra. Samtidigt minskar myndigheten ner på detaljkraven. Man har också gjort bestämmelserna mer lättlästa.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
I de nya reglerna är måttangivelser till stor del borttagna, samtidigt som fokus läggs på hästarnas välfärd och att de mår bra. Det finns till exempel inga angivelser för hur breda stallgångar, dörrar och andra passager i stallet ska vara. Men de ska vara konstruerade på ett sätt så att hästar ska kunna passera utan att komma i fysisk kontakt med andra hästar.
Det finns heller inga krav på att hästar måste stå tillsammans med andra hästar. Om skaderisken är stor eller om hästar har hållits ensamma före den 1 mars får de fortsätta att hållas ensamma.
– De hästar som i dag hålls ensamma eller ihop med andra djurslag än häst, och som har fått sitt sociala behov tillgodosett, får även fortsättningsvis hållas så. Om det visar sig att hästarna mår dåligt av det, då får de inte hållas på det sättet, förklarar David Slottner som är handläggare på Jordbruksverket.
Befintliga spiltor får användas
Något som har debatterats mycket är spiltornas vara eller icke vara. Från och med den 1 mars får det inte byggas nya spiltor, däremot får man fortsätta att hålla hästar i spiltor som redan finns. Hästar som står i spiltor får inte stå uppstallade mer än sammanlagt 16 timmar per dygn.
(Regeringen har sedan tidigare initierat en utredning kring att hålla häst i spilta, den fortgår och väntas vara klar senast den 1 juli 2019.)
Centimetermått försvinner
I de nya reglerna tas alltså måttbestämmelser bort förutom när det gäller storleken på boxar, ligghallar och spiltor samt lufttillförsel i stallarna. När det gäller måttbestämmelserna för boxar och ligghallar tillåter man avvikelser från reglerna under vissa omständigheter.
– Den skillnad som blir jämfört med motsvarande paragraf i nuvarande föreskrifter är att ordet ”mindre” tas bort, det står ”avvikelse” i stället för ”mindre avvikelse” och kravet på att planlösningen ska vara god för att avvikelsen ska kunna godtas försvinner, säger David Slottner.
Ridhus godkänns som rastplats
Hästar ska släppas så att de kan röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus. Även från den regeln görs undantag, om anläggningen har varit i drift sedan tidigare. Med gällande regler finns inget krav på att hästar ska rastas utomhus, förklarar Slottner.
– Undantaget från att hästar ska ha möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus gäller bara om anläggningen var i drift före den 1 mars 2019 och det saknas möjlighet att anordna rastningen utomhus.
Det finns heller inga regler för hur stora hagarna ska vara.
– Nej, det beror på flera faktorer, bland annat hur stor hästen är och underlaget.
Risk för godtyckliga bedömningar
Med mer generella regler finns det en risk för att bedömningarna kan skilja sig åt i landet och att det kan bli godtyckligt. Vad som godkänns på ett ställe är inte okej någon annanstans.
– Det är en risk och ställer krav på både hästhållare och djurskyddskontrollanter. Vi bedömer dock att dessa regler är tillräckligt tydliga och att kompetensen är tillräckligt stor för att systemet ska vara rättssäkert, säger David Slottner.
SJV:s nya föreskrifter om hästhållning (PDF-fil)
Tidigare på Hippson.se:
Nya föreskrifter om hästhållning klubbade
Liknande webbartiklar
- Ett nytt regelverk kring hästhållning var nödvändigt
- Nya föreskrifter om hästhållning klubbade: ”Ska bli mer målinriktade”
- Drygt en fjärdedel av Sveriges hästar finns inom näringsverksamhet
- Brösarpsprojektet är avslutat: "Ger hästarna en så bra grund som möjligt"
- Svenska ridsportförbundet söker svar om hagar och gödselhantering i enkät
- Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd
- Större hagar främjar hästens rörelse
- Päls på – täcke av för dressyrhästar: ”Viktigt att våga prova och inte motarbeta forskning”
- Livet på lösdrift räddade svårklasshästen Mentos: "Han hade svåra kolikanfall"
- Jessicas häst blev beskjuten i hagen

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!