Nyheter
Publicerad: 2019-01-17
Hästarna ska må bra – nya regler för hästhållning med färre detaljkrav
Från och med den 1 mars gäller nya föreskrifter för hästhållning. I de nya reglerna fokuserar Jordbruksverket på funktion och att miljön hästarna vistas i ska vara bra. Samtidigt minskar myndigheten ner på detaljkraven. Man har också gjort bestämmelserna mer lättlästa.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
I de nya reglerna är måttangivelser till stor del borttagna, samtidigt som fokus läggs på hästarnas välfärd och att de mår bra. Det finns till exempel inga angivelser för hur breda stallgångar, dörrar och andra passager i stallet ska vara. Men de ska vara konstruerade på ett sätt så att hästar ska kunna passera utan att komma i fysisk kontakt med andra hästar.
Det finns heller inga krav på att hästar måste stå tillsammans med andra hästar. Om skaderisken är stor eller om hästar har hållits ensamma före den 1 mars får de fortsätta att hållas ensamma.
– De hästar som i dag hålls ensamma eller ihop med andra djurslag än häst, och som har fått sitt sociala behov tillgodosett, får även fortsättningsvis hållas så. Om det visar sig att hästarna mår dåligt av det, då får de inte hållas på det sättet, förklarar David Slottner som är handläggare på Jordbruksverket.
Befintliga spiltor får användas
Något som har debatterats mycket är spiltornas vara eller icke vara. Från och med den 1 mars får det inte byggas nya spiltor, däremot får man fortsätta att hålla hästar i spiltor som redan finns. Hästar som står i spiltor får inte stå uppstallade mer än sammanlagt 16 timmar per dygn.
(Regeringen har sedan tidigare initierat en utredning kring att hålla häst i spilta, den fortgår och väntas vara klar senast den 1 juli 2019.)
Centimetermått försvinner
I de nya reglerna tas alltså måttbestämmelser bort förutom när det gäller storleken på boxar, ligghallar och spiltor samt lufttillförsel i stallarna. När det gäller måttbestämmelserna för boxar och ligghallar tillåter man avvikelser från reglerna under vissa omständigheter.
– Den skillnad som blir jämfört med motsvarande paragraf i nuvarande föreskrifter är att ordet ”mindre” tas bort, det står ”avvikelse” i stället för ”mindre avvikelse” och kravet på att planlösningen ska vara god för att avvikelsen ska kunna godtas försvinner, säger David Slottner.
Ridhus godkänns som rastplats
Hästar ska släppas så att de kan röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus. Även från den regeln görs undantag, om anläggningen har varit i drift sedan tidigare. Med gällande regler finns inget krav på att hästar ska rastas utomhus, förklarar Slottner.
– Undantaget från att hästar ska ha möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus gäller bara om anläggningen var i drift före den 1 mars 2019 och det saknas möjlighet att anordna rastningen utomhus.
Det finns heller inga regler för hur stora hagarna ska vara.
– Nej, det beror på flera faktorer, bland annat hur stor hästen är och underlaget.
Risk för godtyckliga bedömningar
Med mer generella regler finns det en risk för att bedömningarna kan skilja sig åt i landet och att det kan bli godtyckligt. Vad som godkänns på ett ställe är inte okej någon annanstans.
– Det är en risk och ställer krav på både hästhållare och djurskyddskontrollanter. Vi bedömer dock att dessa regler är tillräckligt tydliga och att kompetensen är tillräckligt stor för att systemet ska vara rättssäkert, säger David Slottner.
SJV:s nya föreskrifter om hästhållning (PDF-fil)
Tidigare på Hippson.se:
Nya föreskrifter om hästhållning klubbade
Liknande webbartiklar
- Ett nytt regelverk kring hästhållning var nödvändigt
- Nya föreskrifter om hästhållning klubbade: ”Ska bli mer målinriktade”
- Drygt en fjärdedel av Sveriges hästar finns inom näringsverksamhet
- Brösarpsprojektet är avslutat: "Ger hästarna en så bra grund som möjligt"
- Svenska ridsportförbundet söker svar om hagar och gödselhantering i enkät
- Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd
- Större hagar främjar hästens rörelse
- Päls på – täcke av för dressyrhästar: ”Viktigt att våga prova och inte motarbeta forskning”
- Livet på lösdrift räddade svårklasshästen Mentos: "Han hade svåra kolikanfall"
- Jessicas häst blev beskjuten i hagen

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!