Hästen och barnet på bilden har ingen koppling till artikeln.
Vi kan kalla henne Sara. Kvinnan som i många år arbetat som hästskötare hos samma familj, men som blev av med jobbet i samband med att hon fick barn. Här berättar vi hennes historia och frågar en jurist vad som gäller.
Text: Annika Grundberg
Arkivfoto: Adobe Stock
Anställningen var med riktig lön även om arbetstiderna aldrig handlade om 40-timmarsveckor.
– Det fanns aldrig några riktiga direktiv och inga korrekta arbetstider. Vi fick heller aldrig betalt för övertid, berättar Sara för Hippson.
Hon arbetade hos familjen under många år och kände det som att det var hennes ”extrafamilj”. Arbetssituationen var ofta nyckfull, det som var rätt ena veckan var fel nästa. Ändå stannade hon, för hon gillade trots allt hästarna och jobbet.
Ville ha lättare arbetsuppgifter
När hon blev gravid ville Sara ändra på sina arbetsuppgifter.
– Jag ville inte hålla på med ”popcornhästarna”, säger hon och menar gårdens heta tävlingshästar.
– Jag bad om att få gå ner i tid och arbeta med andra uppgifter och fick löfte om att det skulle gå. Men sedan, när det skulle ske, fanns inte det jobbet som var sagt.
Sara fick i stället mocka 20 boxar om dagen, det tog fyra till fem timmar.
– Jag fick höra att jag skulle vara tacksam att jag fick jobba alls.
Hon gick hem med havandeskapspeng två månader före beräknad födsel. Något Sara hade fått beviljat av arbetsgivaren och Försäkringskassan, men eftersom hon bodde på gården hjälpte hon till en del ändå.
Flyttade från gården
Under föräldraledigheten flyttade hon och familjen från gården. När Sara under våren kontaktade arbetsgivaren för att diskutera hur och när hon skulle börja jobba igen fick hon en kalldusch.
– Vadå jobba, du har ju sagt upp dig, sa min chef. Jag är inte med i facket och han påstår att han har ett vittne, så jag har inget att sätta emot.
Sara och sambon var precis i begrepp att ta lån för att köpa ett hus, det blir det inget av nu. Hur det blir med dagisplats är också osäkert.
– Det finns väl ingen som säger upp sig när de går på mammaledighet, säger Sara, som hävdar att hon absolut inte har gjort det.
Arbetsgivaren menar att han tolkade det som att Sara, när hon meddelade att hon gick hem på föräldraledighet, i stället menade att hon lämnade arbetsplatsen för gott.
Vill inte att det ska hända andra
Sara berättar för att andra ska veta hur lätt man kan bli av med jobbet. För säga upp dig kan du göra muntligt, däremot måste en uppsägning vara skriftlig.
– Det får inte hända andra. Visst, det är inte så vanligt att hästtjejer får barn och sedan går tillbaka till hästskötarjobbet. Men man måste väl kunna jobba med hästar och vara en vanlig Svensson? säger hon.
Arbetsgivaren har bevisbördan
Med Saras berättelse som utgångspunkt kontaktade vi Henric Einarsson på RiVe Juridiska Byrå. De företräder ofta enskilda arbetstagare i situationer liknande den som Sara har hamnat i.
– En arbetsgivare som invänder mot anställningen genom att påstå att arbetstagaren har sagt upp sig har hela och fulla bevisbördan. I det här fallet måste ju arbetsgivaren förstå att hon var gravid och att man har rätt att vara föräldraledig, säger Henric och fortsätter:
– Om man säger upp sig har man en uppsägningstid. Har hon inte varit på jobbet måste arbetsgivaren ta reda på varför arbetstagaren inte är där. Arbetsgivaren har ett omfattande utredningsansvar. Han kan inte ta för givet att arbetstagaren har sagt upp sig, utan måste ha en förklaring till frånvaron. Är frånvaron olovlig kan den efter en längre tid komma att utgöra saklig grund för uppsägning.
Verkar vara en efterhandskonstruktion
Om arbetsgivaren har betalat ut slutlön med innestående lön, semesterersättning och eventuell övertidsersättning utan att arbetstagaren reagerar skulle det kunna ses som att arbetstagaren accepterar att sluta.
– Men i det fall du beskriver låter det som en uppenbar efterhandskonstruktion att hon skulle ha sagt upp sig själv.
Måste markera mot dåliga anställningsförhållanden
Sara själv menar att det kan vara vanskligt att driva en process. Hon tänker att det kan få framtida arbetsgivare att tveka att anställa henne.
– Det är tvärtom. Sådant här förfarande är inte normen i Sverige. Och om man inte markerar mot sådana här arbetsgivare innebär det att man accepterar deras agerande. Så här får det inte gå till i Sverige, säger Henric.
Att hamna i rätten är dyrt
Att driva en process mot arbetsgivaren kan bli dyrt. Är du med i facket har du rätt till juridisk hjälp, men om du inte är det får du bekosta det själv.
– Det kostar en hel del. Hamnar man i en rättegång kan det kosta 50.000 till 150.000 kronor, säger Henric.
– Vi åtar oss att förhandla mellan parterna och försöker göra upp så att det inte hamnar i en rättegång. Då blir det inte lika kostsamt. Men i alla fall kan man inte nå ända fram genom förhandling.
En arbetsgivare ska vara lojal
Om man driver en rättsprocess och vinner den kanske man ändå inte vill återvända. Konflikten har troligtvis tärt på förtroendet och man känner sig kanske inte särskilt välkommen tillbaka.
– Arbetsgivaren ska vara lojal mot sina anställda enligt allmänna rättsgrundsatser. En arbetsgivare som påstår att den anställda har sagt upp sig agerar illojalt. Arbetsrättsligt ser man strängt på det. Arbetstagaren måste kunna känna förtroende för arbetsgivaren och i ett sådant här fall där arbetsgivaren agerar illojalt är det naturligt att arbetstagaren inte kan känna det förtroendet, säger Henric.
Då det inte är sannolikt att det fortsatta samarbetet kommer att vara fruktbart, är en förhandlingslösning som innebär att parterna upplöser anställningsförhållandet mot en överenskommen ekonomisk ersättning den bättre lösningen.
Fotnot: Fackförbundet Kommunal, som organiserar arbetstagare inom hästnäringen, har valt att inte uttala sig då Sara inte är medlem.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!