Nyheter
Publicerad: 2017-05-07
Hästen och barnet på bilden har ingen koppling till artikeln.
Jobbade som hästskötare – får inte komma tillbaka efter föräldraledighet
Vi kan kalla henne Sara. Kvinnan som i många år arbetat som hästskötare hos samma familj, men som blev av med jobbet i samband med att hon fick barn. Här berättar vi hennes historia och frågar en jurist vad som gäller.
Text: Annika Grundberg
Arkivfoto: Adobe Stock
Anställningen var med riktig lön även om arbetstiderna aldrig handlade om 40-timmarsveckor.
– Det fanns aldrig några riktiga direktiv och inga korrekta arbetstider. Vi fick heller aldrig betalt för övertid, berättar Sara för Hippson.
Hon arbetade hos familjen under många år och kände det som att det var hennes ”extrafamilj”. Arbetssituationen var ofta nyckfull, det som var rätt ena veckan var fel nästa. Ändå stannade hon, för hon gillade trots allt hästarna och jobbet.
Ville ha lättare arbetsuppgifter
När hon blev gravid ville Sara ändra på sina arbetsuppgifter.
– Jag ville inte hålla på med ”popcornhästarna”, säger hon och menar gårdens heta tävlingshästar.
– Jag bad om att få gå ner i tid och arbeta med andra uppgifter och fick löfte om att det skulle gå. Men sedan, när det skulle ske, fanns inte det jobbet som var sagt.
Sara fick i stället mocka 20 boxar om dagen, det tog fyra till fem timmar.
– Jag fick höra att jag skulle vara tacksam att jag fick jobba alls.
Hon gick hem med havandeskapspeng två månader före beräknad födsel. Något Sara hade fått beviljat av arbetsgivaren och Försäkringskassan, men eftersom hon bodde på gården hjälpte hon till en del ändå.
Flyttade från gården
Under föräldraledigheten flyttade hon och familjen från gården. När Sara under våren kontaktade arbetsgivaren för att diskutera hur och när hon skulle börja jobba igen fick hon en kalldusch.
– Vadå jobba, du har ju sagt upp dig, sa min chef. Jag är inte med i facket och han påstår att han har ett vittne, så jag har inget att sätta emot.
Sara och sambon var precis i begrepp att ta lån för att köpa ett hus, det blir det inget av nu. Hur det blir med dagisplats är också osäkert.
– Det finns väl ingen som säger upp sig när de går på mammaledighet, säger Sara, som hävdar att hon absolut inte har gjort det.
Arbetsgivaren menar att han tolkade det som att Sara, när hon meddelade att hon gick hem på föräldraledighet, i stället menade att hon lämnade arbetsplatsen för gott.
Vill inte att det ska hända andra
Sara berättar för att andra ska veta hur lätt man kan bli av med jobbet. För säga upp dig kan du göra muntligt, däremot måste en uppsägning vara skriftlig.
– Det får inte hända andra. Visst, det är inte så vanligt att hästtjejer får barn och sedan går tillbaka till hästskötarjobbet. Men man måste väl kunna jobba med hästar och vara en vanlig Svensson? säger hon.
Arbetsgivaren har bevisbördan
Med Saras berättelse som utgångspunkt kontaktade vi Henric Einarsson på RiVe Juridiska Byrå. De företräder ofta enskilda arbetstagare i situationer liknande den som Sara har hamnat i.
– En arbetsgivare som invänder mot anställningen genom att påstå att arbetstagaren har sagt upp sig har hela och fulla bevisbördan. I det här fallet måste ju arbetsgivaren förstå att hon var gravid och att man har rätt att vara föräldraledig, säger Henric och fortsätter:
– Om man säger upp sig har man en uppsägningstid. Har hon inte varit på jobbet måste arbetsgivaren ta reda på varför arbetstagaren inte är där. Arbetsgivaren har ett omfattande utredningsansvar. Han kan inte ta för givet att arbetstagaren har sagt upp sig, utan måste ha en förklaring till frånvaron. Är frånvaron olovlig kan den efter en längre tid komma att utgöra saklig grund för uppsägning.
Verkar vara en efterhandskonstruktion
Om arbetsgivaren har betalat ut slutlön med innestående lön, semesterersättning och eventuell övertidsersättning utan att arbetstagaren reagerar skulle det kunna ses som att arbetstagaren accepterar att sluta.
– Men i det fall du beskriver låter det som en uppenbar efterhandskonstruktion att hon skulle ha sagt upp sig själv.
Måste markera mot dåliga anställningsförhållanden
Sara själv menar att det kan vara vanskligt att driva en process. Hon tänker att det kan få framtida arbetsgivare att tveka att anställa henne.
– Det är tvärtom. Sådant här förfarande är inte normen i Sverige. Och om man inte markerar mot sådana här arbetsgivare innebär det att man accepterar deras agerande. Så här får det inte gå till i Sverige, säger Henric.
Att hamna i rätten är dyrt
Att driva en process mot arbetsgivaren kan bli dyrt. Är du med i facket har du rätt till juridisk hjälp, men om du inte är det får du bekosta det själv.
– Det kostar en hel del. Hamnar man i en rättegång kan det kosta 50.000 till 150.000 kronor, säger Henric.
– Vi åtar oss att förhandla mellan parterna och försöker göra upp så att det inte hamnar i en rättegång. Då blir det inte lika kostsamt. Men i alla fall kan man inte nå ända fram genom förhandling.
En arbetsgivare ska vara lojal
Om man driver en rättsprocess och vinner den kanske man ändå inte vill återvända. Konflikten har troligtvis tärt på förtroendet och man känner sig kanske inte särskilt välkommen tillbaka.
– Arbetsgivaren ska vara lojal mot sina anställda enligt allmänna rättsgrundsatser. En arbetsgivare som påstår att den anställda har sagt upp sig agerar illojalt. Arbetsrättsligt ser man strängt på det. Arbetstagaren måste kunna känna förtroende för arbetsgivaren och i ett sådant här fall där arbetsgivaren agerar illojalt är det naturligt att arbetstagaren inte kan känna det förtroendet, säger Henric.
Då det inte är sannolikt att det fortsatta samarbetet kommer att vara fruktbart, är en förhandlingslösning som innebär att parterna upplöser anställningsförhållandet mot en överenskommen ekonomisk ersättning den bättre lösningen.
Fotnot: Fackförbundet Kommunal, som organiserar arbetstagare inom hästnäringen, har valt att inte uttala sig då Sara inte är medlem.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästjuristen: ”Att hamna i en tvist tär mer på psyket än på plånboken”
- Vad händer med hästen vid skilsmässan?
- Har du hittat din drömhäst hos en hästhandlare?
- Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
- Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
- Gästbloggen: Vem ansvarar för att min häst blivit smittad?
- Ewa och Gunilla köpte häst tillsammans: "Nu delar vi glädjen"
- Större hänsyn till djur i konsumentköplagen: "Ska inte likställas med materiella varor"
- Recension: Hästjuridik att återkomma till
- Podd: Tänk på det här när du ska köpa häst

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!