Nyheter
Publicerad: 2017-05-07
Hästen och barnet på bilden har ingen koppling till artikeln.
Jobbade som hästskötare – får inte komma tillbaka efter föräldraledighet
Vi kan kalla henne Sara. Kvinnan som i många år arbetat som hästskötare hos samma familj, men som blev av med jobbet i samband med att hon fick barn. Här berättar vi hennes historia och frågar en jurist vad som gäller.
Text: Annika Grundberg
Arkivfoto: Adobe Stock
Anställningen var med riktig lön även om arbetstiderna aldrig handlade om 40-timmarsveckor.
– Det fanns aldrig några riktiga direktiv och inga korrekta arbetstider. Vi fick heller aldrig betalt för övertid, berättar Sara för Hippson.
Hon arbetade hos familjen under många år och kände det som att det var hennes ”extrafamilj”. Arbetssituationen var ofta nyckfull, det som var rätt ena veckan var fel nästa. Ändå stannade hon, för hon gillade trots allt hästarna och jobbet.
Ville ha lättare arbetsuppgifter
När hon blev gravid ville Sara ändra på sina arbetsuppgifter.
– Jag ville inte hålla på med ”popcornhästarna”, säger hon och menar gårdens heta tävlingshästar.
– Jag bad om att få gå ner i tid och arbeta med andra uppgifter och fick löfte om att det skulle gå. Men sedan, när det skulle ske, fanns inte det jobbet som var sagt.
Sara fick i stället mocka 20 boxar om dagen, det tog fyra till fem timmar.
– Jag fick höra att jag skulle vara tacksam att jag fick jobba alls.
Hon gick hem med havandeskapspeng två månader före beräknad födsel. Något Sara hade fått beviljat av arbetsgivaren och Försäkringskassan, men eftersom hon bodde på gården hjälpte hon till en del ändå.
Flyttade från gården
Under föräldraledigheten flyttade hon och familjen från gården. När Sara under våren kontaktade arbetsgivaren för att diskutera hur och när hon skulle börja jobba igen fick hon en kalldusch.
– Vadå jobba, du har ju sagt upp dig, sa min chef. Jag är inte med i facket och han påstår att han har ett vittne, så jag har inget att sätta emot.
Sara och sambon var precis i begrepp att ta lån för att köpa ett hus, det blir det inget av nu. Hur det blir med dagisplats är också osäkert.
– Det finns väl ingen som säger upp sig när de går på mammaledighet, säger Sara, som hävdar att hon absolut inte har gjort det.
Arbetsgivaren menar att han tolkade det som att Sara, när hon meddelade att hon gick hem på föräldraledighet, i stället menade att hon lämnade arbetsplatsen för gott.
Vill inte att det ska hända andra
Sara berättar för att andra ska veta hur lätt man kan bli av med jobbet. För säga upp dig kan du göra muntligt, däremot måste en uppsägning vara skriftlig.
– Det får inte hända andra. Visst, det är inte så vanligt att hästtjejer får barn och sedan går tillbaka till hästskötarjobbet. Men man måste väl kunna jobba med hästar och vara en vanlig Svensson? säger hon.
Arbetsgivaren har bevisbördan
Med Saras berättelse som utgångspunkt kontaktade vi Henric Einarsson på RiVe Juridiska Byrå. De företräder ofta enskilda arbetstagare i situationer liknande den som Sara har hamnat i.
– En arbetsgivare som invänder mot anställningen genom att påstå att arbetstagaren har sagt upp sig har hela och fulla bevisbördan. I det här fallet måste ju arbetsgivaren förstå att hon var gravid och att man har rätt att vara föräldraledig, säger Henric och fortsätter:
– Om man säger upp sig har man en uppsägningstid. Har hon inte varit på jobbet måste arbetsgivaren ta reda på varför arbetstagaren inte är där. Arbetsgivaren har ett omfattande utredningsansvar. Han kan inte ta för givet att arbetstagaren har sagt upp sig, utan måste ha en förklaring till frånvaron. Är frånvaron olovlig kan den efter en längre tid komma att utgöra saklig grund för uppsägning.
Verkar vara en efterhandskonstruktion
Om arbetsgivaren har betalat ut slutlön med innestående lön, semesterersättning och eventuell övertidsersättning utan att arbetstagaren reagerar skulle det kunna ses som att arbetstagaren accepterar att sluta.
– Men i det fall du beskriver låter det som en uppenbar efterhandskonstruktion att hon skulle ha sagt upp sig själv.
Måste markera mot dåliga anställningsförhållanden
Sara själv menar att det kan vara vanskligt att driva en process. Hon tänker att det kan få framtida arbetsgivare att tveka att anställa henne.
– Det är tvärtom. Sådant här förfarande är inte normen i Sverige. Och om man inte markerar mot sådana här arbetsgivare innebär det att man accepterar deras agerande. Så här får det inte gå till i Sverige, säger Henric.
Att hamna i rätten är dyrt
Att driva en process mot arbetsgivaren kan bli dyrt. Är du med i facket har du rätt till juridisk hjälp, men om du inte är det får du bekosta det själv.
– Det kostar en hel del. Hamnar man i en rättegång kan det kosta 50.000 till 150.000 kronor, säger Henric.
– Vi åtar oss att förhandla mellan parterna och försöker göra upp så att det inte hamnar i en rättegång. Då blir det inte lika kostsamt. Men i alla fall kan man inte nå ända fram genom förhandling.
En arbetsgivare ska vara lojal
Om man driver en rättsprocess och vinner den kanske man ändå inte vill återvända. Konflikten har troligtvis tärt på förtroendet och man känner sig kanske inte särskilt välkommen tillbaka.
– Arbetsgivaren ska vara lojal mot sina anställda enligt allmänna rättsgrundsatser. En arbetsgivare som påstår att den anställda har sagt upp sig agerar illojalt. Arbetsrättsligt ser man strängt på det. Arbetstagaren måste kunna känna förtroende för arbetsgivaren och i ett sådant här fall där arbetsgivaren agerar illojalt är det naturligt att arbetstagaren inte kan känna det förtroendet, säger Henric.
Då det inte är sannolikt att det fortsatta samarbetet kommer att vara fruktbart, är en förhandlingslösning som innebär att parterna upplöser anställningsförhållandet mot en överenskommen ekonomisk ersättning den bättre lösningen.
Fotnot: Fackförbundet Kommunal, som organiserar arbetstagare inom hästnäringen, har valt att inte uttala sig då Sara inte är medlem.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästjuristen: ”Att hamna i en tvist tär mer på psyket än på plånboken”
- Vad händer med hästen vid skilsmässan?
- Har du hittat din drömhäst hos en hästhandlare?
- Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
- Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
- Gästbloggen: Vem ansvarar för att min häst blivit smittad?
- Ewa och Gunilla köpte häst tillsammans: "Nu delar vi glädjen"
- Större hänsyn till djur i konsumentköplagen: "Ska inte likställas med materiella varor"
- Recension: Hästjuridik att återkomma till
- Podd: Tänk på det här när du ska köpa häst
relaterade artiklar

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!