Nyheter
Publicerad: 2021-10-14
Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
Hästens ålder och dess boxplacering i tältstallen var riskfaktorer för att drabbas av EHV-1 under utbrottet i Valencia. SVA:s Gittan Gröndahl delar med sig av resultat som presenterades i samband med International Equine Infectious Diseases Conference och kommenterar utbrottet.
Det var i februari tidigare i år som ett utbrott av den neurologiska formen av ekvint herpesvirus (EHV-1) bröt ut vid de internationella tävlingarna i spanska Valencia, något Hippson rapporterade löpande om. 60 av de 158 hästar som blev kvarhållna under smittoutbrottet på hopptävlingen har kartlagts i detalj – och via HästSveriges Facebooksida berättar Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), om rapporten. Informationen delgavs av Anne Courocé i samband med International Equine Infectious Diseases Conference (IEIDC).
83 procent insjuknade
Av de 60 hästar som ingick i kartläggningen insjuknade 83 procent med feber. Febern låg mellan 38,6 och 41,2 grader och pågick mellan en till 10 dagar. Neurologisk form utvecklades hos 33 procent av hästarna, en till fyra dagar efter att febern gått över. Tretton procent av hästarna vårdades på djursjukhus och fem procent avlivades.
Man kunde se att det var nio gånger högre risk att hästar som stod långt inne i det stora tältstallet med 440 boxar blev neurologiskt sjuka. För hästar uppstallade i boxar längs kanterna eller i mindre tält, där ventilationen var bättre, var risken alltså lägre.
– Förutom det alldeles för stora stallet, med för stor blandning av alltför många hästar och bristfällig ventilation vid tävlingen i Valencia, finns det också många andra identifierade brister i hanteringen av smittriskerna, berättar Gittan Gröndahl och fortsätter:
– När man anordnar ett stort meeting, som här med 753 tillresta hästar från 15 nationer, är det extra viktigt att ha rutiner och beredskap för att upptäcka och stoppa smittspridning.
Grundläggande rutiner saknades
Gittan förklarar vidare att det i Valencia saknades basala rutiner som hade kunnat förhindra det stora utbrottet. Hon ger exempel på ankomstkontroll av alla hästar med temperaturtagning, följt av fortsatt krav på att alla hästar ska tempas en till två gånger dagligen med redovisade resultat. Andra förslag är restriktioner för hur hästar och människor får röra sig mellan stallarna, förbud mot lösspringande hundar samt mot att hundar får vistas i hästboxar. Möjlighet och uppmaning till handtvätt och handdesinfektion vid alla passager till och från uppstallningen, är en annan rutin Gittan nämner.
– Det hade också hjälpt mycket och borde vara ett krav vid meetings att ha iordningsställda platser för att snabbt kunna sära på friska och sjuka hästar, för att sänka smittrycket. Det är fullt möjligt att just det höga smittrycket när flera virusutsöndrare delar samma luftrum ökar risken för att sjukdomen utvecklas på ett mer allvarligt sätt hos flera hästar, säger Gittan.
Ålder en riskfaktor
Genom kartläggningen kan man även se att hästens ålder var en faktor för insjuknande, då det visats att hästar över nio år hade sex gånger högre risk att insjukna. Det gick också att se att många hästar var vaccinerade mot EHV-1 – men sedan tidigare är det känt att en vaccination inte skyddar mot den neurologiska formen.
Liknande webbartiklar
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- Utbrott av afrikansk hästpest i Thailand
- Coronaviruset – inte samma på häst och människa
- Svårt att få hovslagare till smittat stall
- Tysklönn orsakar akut förgiftning av hästar
- Vill att alla tävlingar i Sverige stoppas: ”Risk att man söker sig till angränsande distrikt”
- SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
- Äntligen hemma: ”Upplevelsen har varit helt överväldigande”
- Svensk häst död till följd av EHV-1 i Valencia

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Vad händer med din häst när du dör?
Advokat Eva Johansson har skrivit en text om hur du bör förbereda för vem som tar hand om din häst om du dör. Ett svårt, men ack så viktigt ämne.

Två stjärnor hemma igen efter tävling
Både H&M All In och H&M Indiana visade formen under GCT-meetinget i St Tropez, men nu njuter de båda på respektive hemmaplan igen.

Startklart för Nation Cup i Storbritannien
Fälttävlansryttarna fick en stark start i Nation Cup när de tog en tredjeplats. Fyra svenskar baserade i Storbritannien är redo för omgång två.
Förbundskaptenen: "Alla sitter på bra och rutinerade terränghästar"

Räddningstjänsten lyfte häst ur dike
En häst behövde under torsdagen lyftas ur ett dike i Kareby. Räddningstjänsten var på plats med tre enheter, rapporterar Kungälvs-Posten.

Malin summerar storsegern i Frankrike
Ekipaget levererade nolla efter nolla under GCT-tävlingarna i franska St Tropez. Det hela avslutades som bekant med en seger i Grand Prix.
Ryttaren berättar om tävlingshelgen med H&M Indiana för SVT Sport
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna. Hon är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär.
Ryttaren om vägen tillbaka: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!