Nyheter
Publicerad: 2021-10-14
Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
Hästens ålder och dess boxplacering i tältstallen var riskfaktorer för att drabbas av EHV-1 under utbrottet i Valencia. SVA:s Gittan Gröndahl delar med sig av resultat som presenterades i samband med International Equine Infectious Diseases Conference och kommenterar utbrottet.
Det var i februari tidigare i år som ett utbrott av den neurologiska formen av ekvint herpesvirus (EHV-1) bröt ut vid de internationella tävlingarna i spanska Valencia, något Hippson rapporterade löpande om. 60 av de 158 hästar som blev kvarhållna under smittoutbrottet på hopptävlingen har kartlagts i detalj – och via HästSveriges Facebooksida berättar Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), om rapporten. Informationen delgavs av Anne Courocé i samband med International Equine Infectious Diseases Conference (IEIDC).
83 procent insjuknade
Av de 60 hästar som ingick i kartläggningen insjuknade 83 procent med feber. Febern låg mellan 38,6 och 41,2 grader och pågick mellan en till 10 dagar. Neurologisk form utvecklades hos 33 procent av hästarna, en till fyra dagar efter att febern gått över. Tretton procent av hästarna vårdades på djursjukhus och fem procent avlivades.
Man kunde se att det var nio gånger högre risk att hästar som stod långt inne i det stora tältstallet med 440 boxar blev neurologiskt sjuka. För hästar uppstallade i boxar längs kanterna eller i mindre tält, där ventilationen var bättre, var risken alltså lägre.
– Förutom det alldeles för stora stallet, med för stor blandning av alltför många hästar och bristfällig ventilation vid tävlingen i Valencia, finns det också många andra identifierade brister i hanteringen av smittriskerna, berättar Gittan Gröndahl och fortsätter:
– När man anordnar ett stort meeting, som här med 753 tillresta hästar från 15 nationer, är det extra viktigt att ha rutiner och beredskap för att upptäcka och stoppa smittspridning.
Grundläggande rutiner saknades
Gittan förklarar vidare att det i Valencia saknades basala rutiner som hade kunnat förhindra det stora utbrottet. Hon ger exempel på ankomstkontroll av alla hästar med temperaturtagning, följt av fortsatt krav på att alla hästar ska tempas en till två gånger dagligen med redovisade resultat. Andra förslag är restriktioner för hur hästar och människor får röra sig mellan stallarna, förbud mot lösspringande hundar samt mot att hundar får vistas i hästboxar. Möjlighet och uppmaning till handtvätt och handdesinfektion vid alla passager till och från uppstallningen, är en annan rutin Gittan nämner.
– Det hade också hjälpt mycket och borde vara ett krav vid meetings att ha iordningsställda platser för att snabbt kunna sära på friska och sjuka hästar, för att sänka smittrycket. Det är fullt möjligt att just det höga smittrycket när flera virusutsöndrare delar samma luftrum ökar risken för att sjukdomen utvecklas på ett mer allvarligt sätt hos flera hästar, säger Gittan.
Ålder en riskfaktor
Genom kartläggningen kan man även se att hästens ålder var en faktor för insjuknande, då det visats att hästar över nio år hade sex gånger högre risk att insjukna. Det gick också att se att många hästar var vaccinerade mot EHV-1 – men sedan tidigare är det känt att en vaccination inte skyddar mot den neurologiska formen.
Liknande webbartiklar
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- Hantera konsekvenserna av torkan
- Utbrott av afrikansk hästpest i Thailand
- Coronaviruset – inte samma på häst och människa
- Svårt att få hovslagare till smittat stall
- Tysklönn orsakar akut förgiftning av hästar
- EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar väljer att isolera sig
- Utbrott av EHV-1 – inställd tävlingstour i Spanien
- Vill att alla tävlingar i Sverige stoppas: ”Risk att man söker sig till angränsande distrikt”

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!