Lurbo ridklubb har en miljögrupp som jobbar tillsammans (vänster i bild). Till höger ser vi vattenbehållarna där regnvatten samlas för att sedan användas till bevattning av ridhuset. Foto: Lurbo ridklubb.
Energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning – Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage & Jumping vid en digital träff.
Academy Dressage & Jumping är utbildningen som skapades av tränarna Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam med syfte att ge lovande unga ryttare en bättre teoretisk grund. Lurbo ridklubb har storsatsat på miljön vid sin anläggning och vid en digital träff nyligen delade de med sig av sina bästa tips och erfarenheter på ämnet.
Klubben har arbetat inom områdena energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning.
– LED är en stor investering, poängen är ju att det ska bli energieffektivt. Vi har just fått LED-belysning på en utebana och det ser ut som en flygplats, man kan se ljuset från stan, säger Anna Jonson, ordförande i Lurbo ridklubb i ett pressmeddelande från Dressagepower.
Regnvatten från ridhustaket till bevattning
En annan åtgärd som gjorts är att samla upp regnvatten från taken som det går att bevattna ridbanor och ridhus med.
– Det är dyrt att vattna och det är slöseri med resurser att vattna med dricksvatten, säger Eva Lindström, medlem i Lurbo ridklubbs miljögrupp och till vardags limnolog (vattenexpert).
Just nu är vattenuppsamlingen ordnad så att vatten som hamnar på ridhustak rinner ner i stuprör och samlas upp i fyrkantiga behållare som många använder vid bete.
– Men jag tror att när nya anläggningar kommer att anläggas så leder man allt regnvatten ner i en stor tank under mark, och tanken är försedd med pump. Då kan en större mängd vatten lagras längre, även över en torrperiod, säger Anna Jonson.
Mockning av hage
En annan åtgärd som klubben vidtagit är att hagar dränerats och hårdgjorts. När det gäller övergödning rekommenderar de noggrann mockning av hagen som den mest effektiva åtgärden.
– Det är det absolut viktigaste att göra – mocka hagen och lägg på gödselstacken. Ta även bort foder som inte ätits upp ur hagen. Ju oftare desto bättre, om man kan mocka varje dag har det en mycket bättre effekt än en gång i månaden då en del av gödseln hinner urlakas, säger Eva Lindström.
Det finns bidrag att söka för den som vill göra åtgärder för miljön, från till exempel kommun och länsstyrelse.
– Ett tips är att bilda en grupp som arbetar med åtgärderna, det är mycket roligare om man är flera. Men viktigast är nog att hitta bra kontaktpersoner på till exempel kommun och länsstyrelse, säger Eva Lindström i pressmeddelandet.
Källa: Dressagepower
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!