Nyheter
Publicerad: 2019-01-22
Mardrömmen efter höimporten: "Ingen av de 36 rundbalarna var användbara"
Efter sommarens torka började många hästägare söka efter grovfoder utanför Sveriges gränser. För Lotta Jansson-Tamm blev det en mardröm att öppna de inköpta balarna, tillsammans med gårdsägaren.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
På gården norr om Stockholm, där Lotta bott i tio år, finns det totalt tolv hästar, allt från shetlandsponnyer till större kallblod. Vanligtvis har de fantastiska beten på sommarhalvåret, men i år blev det magert och torrt.
– Efter mycket tänk fram och tillbaka för ägaren av gården fick hon kontakt med en svensk man som vidarebefordrade oss till en kontakt i Litauen som levererade 36 balar som såg fina ut och var väl inplastade, berättar Lotta.
Av en närliggande bonde kunde de även få tag i hö, som de började att fodra med. Detta för att de balarna inte var inplastade och behövde användas innan vintern.
– Den sista oktober kördes den första balen från Litauen upp till stallet. När vi öppnade den fick vi en chock.
Lotta beskriver balen som ett kålhuvud, att man kunde skala av lager efter lager med jordkockor som låg inblandade.
– En del jordkockor krävde tvåhandsfattning och den lilla skörd som låg i balen var uppdragen med rotsystem och allt, säger hon.
Hösten på ingång utan foder
De beslutade sig för att hämta upp ännu en bal, men även den var av samma kvalitet.
– Då insåg vi att detta var inte vad vi hade tänkt. Vi gick ner till balarna för att se om några gick att använda. Men när vi öppnat alla kunde vi se mer jord, mögel och även någon grön typ av sörja.
Där stod de med 36 balar, varav ingen var möjlig att fodra med, och drygt 80 000 kronor utbetalt inklusive transport.
– Vi fick panik. Men ägaren beslutade sig för att ta vara på den sista gnutta av efterskörd på hennes egna ängar som hon hade sparat. Det blev 18 balar och med ytterligare några höbalar har vi räknat ut att vi med målfoto klarar oss april ut.
Väger fodret till alla hästar
Den svenska mellanhanden har under hösten fått in rapporter om dåligt hö, och har lämnat ut kontaktuppgifter till bonden i Litauen. Dit har de skickat brev, men inte fått något svar.
– Jag tror aldrig vi kommer höra något ifrån honom. Visst, det är många som har importerat hö i år och det har gått jättebra, men vi är ganska många som gått på pumpen, ganska hårt.
Lotta har, i en fin gest att hjälpa till, betalat in sex månaders stallhyra i förskott till gårdsägaren, men nu hjälps även alla åt i stallet.
– Vi har parat ihop hästarna i hagen så att de äter någorlunda lika mycket mat. Vi väger allt just nu, det är inte ett gram över den uträknade foderstaten.
Lotta understryker att trots den tuffa sommaren och sedan den hårda smällen för gården med den oanvändbara importen av foder, så är det viktigt att sätta hästarna först.
– Det har blivit mer eftertänksamt med foder, men även om man är mer noggrann och ansvaret ligger hos oss så sätter vi alltid sätter god djurhållning först.
Liknande webbartiklar
- Beskedet: Hästnäringen får inget stöd från krispaketet
- SvRF vill att hästarna får ta del av regeringens krispaket
- Skänker överbliven frukt till hästägare: ”Vi kan inte bara sitta och titta”
- Enkätundersökning i torkans spår: ”Vill veta hur foderbristen påverkade hästhållningen”
- Så påverkade torkan 2018 landets hästägare – oro inför framtida år
- Gästblogg: Höbristen får katastrofala följder
- Gödselhanteringen ett problem med importerat hö: ”Oron är inte obefogad”
- Ridskola söker desperat efter hö: ”Vi har panik”
- Agronomen tipsar: "Planera, ha en plan B och tänk till inför hösten"
- Heidi sökte desperat efter hö – blev lurad

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!