Nyheter
Publicerad: 2020-10-22
Foto: Adobe Stock
Ny undersökning: fyra av tio hästägare mockar hagen ofta
I dag publiceras resultatet av en undersökning gällande Hästsveriges mockningsfrekvens i rast- och vinterhagar. Där framgår att sex av tio hästhållare eller hästägare mockar sina rast- och vinterhagar mer sällan än veckovis.
Undersökningen har gjorts av stiftelsen Race For The Baltic bland Hippsons läsare. Där framgår det att fyra av tio hästhållare eller hästägare bidrar till renare vatten och hav genom att mocka hagarna, medan sex av tio mockar sina rast- och vinterhagar mer sällan än veckovis.
Att mocka hagen veckovis eller oftare är en viktig åtgärd som hästnäringen kan göra för att minska övergödningen i Östersjön, menar Stiftelsen.
– Det är positivt att nära hälften av Sveriges hästägare och hästhållare faktiskt bidrar till att minska övergödningen i Östersjön genom frekvent mockning. Om Hästsverige skulle öka sin mockningsfrekvens skulle det sannolikt utgöra en av de största svenska gärningarna på många år för att minska övergödningen. Varje insats, varje skottkärra, varje skit räknas, säger Peter Wiwen-Nilsson, VD för Race For The Baltic, i ett pressmeddelande.
Kan minska utsläppen med 75 procent genom att mocka
Övergödningen av Östersjön orsakas av för stor tillförsel av näringsämnena kväve och fosfor där utsläppen från jordbruket, inklusive hästnäringen, är den största källan. I Sverige finns drygt 350 000 hästar som avger ca tre miljoner ton träck och urin årligen. Om mycket gödsel lämnas kvar ute i rasthagarna riskerar näringen att läcka till omgivande vattendrag, sjöar och hav och bidrar på så vis till övergödningen.
Studier visar att genom att mocka rast-och vinterhagar dagligen eller flera gånger i veckan kan så mycket som 70 – 75 procent av fosforn från gödslet samlas upp.
– Det handlar om varje gårds behov och förutsättningar. Därför är det så viktigt med kunskap hos hästhållare eftersom varje plats är unik, och också behovet av åtgärder. Men mockning är alltid en viktig del, och något man jobbar med på många gårdar, säger Helena Aronsson, samverkanslektor vid SLU:s institution för mark-och miljöfrågor, i pressmeddelandet.
Tidigare på Hippson.se:
Nytt initiativ mobiliserar Hästsverige till att minska övergödningen
Hitta er nästa favoritponny på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Behöver du hjälp - kontakta oss via info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Så påverkas miljön av mockningen i hagen
- Slut på mockandet i hagen – låt Skitmaskinen göra jobbet
- Loppan hjälper till!
- Miljöministern om gödselutredningen: Hästråden införs inte
- Nytt initiativ mobiliserar Hästsverige till att minska övergödningen
- Det behövs åtgärder som gör nytta – inte fler lagar
- Svenska ridsportförbundet söker svar om hagar och gödselhantering i enkät
- Utredning föreslår strängare regler för hantering av hästgödsel
- Hjälper hästägare att minska utsläpp av fosfor: "Win-win både för miljön och hästen"
- Forskningskollen: Hästen – en oreglerad miljöbov

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!