Nyheter
Publicerad: 2019-09-20
Foto: Adobe Stock och Skärmdump ur studien
Över 80 procent av hästarna i studie hade bettrelaterade skador i munnen
En finsk undersökning visar att över 80 procent av finländska travhästar hade skador på bettområdet efter en tävlingsprestation. Skadorna upptäcks dock ofta inte, eftersom de inte syns på utsidan.
Helsingfors universitet berättar om studien i ett pressmeddelande.
– Bettrelaterade skador i mjukvävnaderna är ett allmänt besvär inom hästvärlden, men ingen har tidigare utrett deras förekomst hos travhästar i Finland. Därför undersöktes travhästarnas munhälsa efter en tävlingsprestation, berättar veterinär Kati Tuomola, doktorand från Veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet, i pressmeddelandet.
Undersökningen gjordes inom ramen för ett välfärdsprojekt som arrangerades av finländska centralföreningen för travsport och hästuppfödning, Finlands Hippos.
20 procent hade svåra skador
I studien granskades 261 slumpmässigt utvalda hästar i åldern 3 till 15 år. Hästarna hade deltagit i 115 olika lopp under tio olika travtävlingar på fyra västfinländska travbanor. 78 av hästarna var finska hästar (kallblod med ursprung i Finland), 151 var varmblod och 32 var ponnyer. Varje häst granskades endast en gång under undersökningen. Av de 261 hästarna hade 84 procent skador på bettområdet. Enligt undersökningens klassifikation hade 21 procent av hästarna lindriga skador, 43 procent medelsvåra skador och 20 procent svåra skador.
Hos två procent av hästarna observerades blodblandad saliv utanför munnen, och utöver det noterades blod på bettet hos fem procent av hästarna. Blodblandad saliv är ett tecken som veterinären som övervakar travtävlingarna rutinmässigt letar efter.
Om blod noteras före loppet ska hästen enligt Finlands Hippos anvisningar granskas och vid behov ska den inte delta i loppet. Om blod noteras efter loppet granskas hästen och kan beläggas med tillfälligt tävlingsförbud samt beordras att genomgå en veterinärundersökning innan den åter kan anmälas till en tävling.
Möjliggöra jämförande forskning
– Att undersöka en hästs mun kräver en pannlampa och raska tag, men annars är det relativt simpelt. Undersökningen tar bara ett par minuter. Hästens skötare eller tränare skulle kunna undersöka munnen som en del av veckans hästskötselrutiner, berättar Tuomola.
– Våra resultat lutar åt samma håll som resultaten av ett par tidigare undersökningar, men eftersom det inte finns ett enhetligt klassifikationssystem för skadorna är det svårt att göra en jämförelse. Därför hoppas vi att klassifikationssystemet som Kati Tuomola utvecklat för fältarbete under denna undersökning ska möjliggöra jämförande forskning på ett bredare plan, säger professor Anna Valros från Veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.
Undersökningen genomfördes som ett samarbete mellan Veterinärmedicinska fakulteten och Finlands Hippos.
Liknande webbartiklar
- Ryttare stängs av i två månader – tävlade häst som hade sår i munnen
- Lö- En runda till La Rierada
- Vildsvinsskrik
- Mer besök och skoj dressyrträning!
- Flashback flyttade till Cal Senyoret
- Tips från apoteket
- Jämförelse av inhysningssystem kan förbättra hästarnas välfärd
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Må- Pigg pålle
- Rätt bett på dagens lära känna varandra pass!

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!