Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2019-04-22
Foto: Distriktsveterinärerna och Adobe Stock
Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
Regelbundna kontroller av munhålan, samt variation av bett och huvudlag, är viktiga förutsättningar för en välmående häst. Julia Lundberg är distriktsveterinär i Karlskrona – här berättar hon mer och delar med sig av sina tips för hästar i olika åldrar.
Text: Jennie Börs
Att göra den första munhålekontrollen redan när hästen är ung är viktigt, menar Julia Lundberg som är distriktsveterinär med tandkompetens på häst. Detta eftersom hästen får en helt ny uppsättning tänder när den är mellan två och fem år gammal.
– Under de åren händer det väldigt mycket i hästens mun, dessutom är det ofta i den åldern vi ska börja invänjningen av bett. Tandkollen på de unga hästarna är också viktig eftersom många problem kan förebyggas och behandlas om de upptäcks i tid, säger hon.
Julia rekommenderar därför att den första tandkontrollen görs inför att hästen ska börja vänjas vid bett. Bland annat för att vid behov kunna operera bort dess vargtänder.
– Vi brukar rekommendera att de ska tas bort om man ska rida hästen med bett. Vargtänderna är väldigt små och sköra, vilket gör att de kan gå av eller orsaka obehag eftersom bettet ligger och trycker mot dem, förklarar hon.
Därefter bör hästens mun kollas av veterinär minst en gång om året fram till att tandväxlingen är färdig. Bland annat eftersom inflammationer i tandköttet kan uppstå när foder fastnar mellan eventuella mjölktandsrester och de nya tänderna.
Julia Lundberg tog sin veterinärexamen i Köpenhamn 2009 och har därefter gått tre delkurser av SLU:s vidareutbildning inom hästtandvård. Till vardags jobbar hon hos Distriktsveterinärerna i Karlskrona. Foto: Privat
Regelbundenheten viktig
De regelbundna munhåleundersökningarna bör även fortlöpa efter att hästen har bytt tänder. Efter femårsåldern rekommenderar Julia generellt att hästens mun kollas en gång om året, men hon menar samtidigt att det kan vara individuellt.
– Ser allt fint ut under en årlig koll kan det räcka med vartannat år, samtidigt som tätare kontroller kan behövas om problematik finns. Det är väldigt individuellt, jag brukar alltid lägga upp en plan tillsammans med ägaren för när det är lämpligt att kolla hästen nästa gång, säger hon.
När hästen börjar närma sig 20-årsåldern brukar vanligen flera åldersrelaterade problem visa sig i munhålan. Exempelvis börjar de vanligtvis vassa emaljåsarna på kindtänderna att slitas ner, hästen får därmed svårare att mala sönder fodret. Den kan även börja tappa tänder eftersom dess långa tandrötter blir allt kortare.
– Det är väldigt individuellt i vilken ålder problemen börjar märkas. Tecken på att hästen har börjat få problem med tänderna kan vara att den tappar hull, lämnar foder eller att man ser att det finns otuggade bollar av foder i boxen, berättar Julia.
En tappad tand kan till exempel leda till att närliggande tänder flyttar sig lite grann, eller att motstående kindtänder växer sig långa. Foder kan dessutom fastna i mellanrummen, vilket orsakar inflammationer i tandköttet och är mycket smärtsamt för hästen.
– Ibland kan det hända väldigt mycket på kort tid hos en äldre häst, därför är det viktigt att göra tätare kontroller när problemen börjar visa sig. Generellt tycker jag att de flesta hästägare är duktiga på att kontakta oss, detta om de märker att deras äldre häst börjar tappa i vikt eller får problem att tugga.
Rätt längd på bettet
Förutom att regelbundet kontrollera hästens munhåla och tänder hos veterinär, menar Julia att ett anpassat bett och huvudlag är en viktig del i hästens munhälsa. I ett första steg ska bettet vara korrekt inpassat.
– Många tar gärna ett lite för långt bett för att undvika tryck mot mungiporna, men längden är väldigt viktig. Ett bra sätt att ta reda på vilken storlek hästen ska ha är att ta en vanlig linjal och mäta från mungipa till mungipa, säger hon och fortsätter:
– Bettet får heller inte hissas för högt upp, för då kan det orsaka klämskador i mungiporna.
Vilken typ av bett man sedan väljer tycker Julia ska anpassas efter vad hästen och ryttaren själva trivs med.
– En del hästar trivs bättre på ett oledat bett, medan andra gillar ett ledat bättre. På framför allt unga hästar är en rekommendation att ha ett så tunt bett som möjligt. Dels eftersom de är ovana, dels för att det egentligen inte finns plats för ett bett i hästens mun, säger hon och fortsätter:
– Många unghästar, och även äldre hästar, föredrar ett bett som ligger stilla och stabilt i munnen. Då kan en modell med fasta ringar vara ett bra alternativ.
Fasta ringar kan få bettet att ligga mer stilla i munnen. Foto: Anki Yngve
Variera olika huvudlag
Vad gäller nosgrimman förklarar Julia att valet ska göras utifrån bettet. Ett stångbett går exempelvis inte ihop med en remontnosgrimma eftersom den låser bettets skänkel.
– Det viktigaste av allt är att nosgrimman inte spänns för hårt, kanske behövs den inte alls? Min rekommendation är sedan att variera både bett och nosgrimmor för att trycket ska fördelas på olika ställen. På så sätt minimeras risken för skador i munnen på hästen, säger hon.
För att göra variationen enkel är Julias tips att ha tre olika typer av huvudlag att växla mellan. Ett av alternativen får gärna vara bettlöst.
– På så sätt slipper du mecket med att byta bett hela tiden. Det blir dessutom mer naturligt att man varierar sig när tränsen hänger färdiga i sadelkammaren.
Utöver variation tycker Julia att man som ryttare, i den utsträckning det går, bör hålla lite koll själv i hästens mun.
– Ha gärna som rutin att kontrollera mungipor och den främre delen av hästmunnen, till exempel i samband med arbete. Ser du något onormalt, som trycksår i mungiporna eller vid lanerna, är det ett tecken på att det är dags att byta bett. Eller kanske rentav att köra bettlöst ett tag, säger hon och fortsätter:
– Det kan dessutom vara bra att kontakta veterinär och boka in ett nytt besök för tandkontroll. Tryckskador är smärtsamma för hästen och tar ofta lång tid att läka, så det bästa är att hålla koll och att därmed förebygga att de uppstår.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie i fem delar, där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
taggar
Liknande webbartiklar
- Över 80 procent av hästarna i studie hade bettrelaterade skador i munnen
- Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
- Regelbundna kontroller av bett på tävling – för hästens bästa
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
- Fler träns med "halv nosgrimma"
- Susannes nosgrimma går inte att spänna för hårt – för den spänns inte
- Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
- Veterinär, hovslagare och lite film från förr
- Forskningskollen: Bajsprov skulle kunna användas för att mäta hästars tandhälsa
- Allsidiga quartern Foxie tävlar i flera grenar: ”Vill inspirera andra att man kan göra allt”

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!