Foto: GHS/Chalmers
För tredje året i rad samarbetar Gothenburg Horse Show med Chalmers i syfte att på sikt hitta en så ultimat språngkurva för hopphästen som möjligt. Chalmersstudenterna kan nu presentera en formel som kan användas för att förutse hur långt innan hindret hästarnas avsprångspunkt ligger, detta i förhållande till hur högt hindret är.
Redan förra året presenterade Chalmers, under Gothenburg Horse Show, sitt ”smarta hinder” som med ny och unik teknik kunde mäta avståndet från hästens avstamp till hindret. Publiken kunde sedan direkt se resultatet på jumbotronen, berättar de i ett pressmeddelande.
– Ofta har man som ryttare hört att avsprångspunkten ska ligga lika långt ifrån hindret som hindret är högt, men enligt våra mätningar stämmer inte det. För avsprångspunkten för det hindret vi mätte på låg betydligt längre bort från hindret än vad man kunde tro med den tumregeln, säger Kristina Wärmefjord som är docent på Institutionen för industri- och materialvetenskap.
Kombinerar hästintresset
Utifrån förra årets mätningar har Chalmersstudenterna nu kommit fram till en formel man kan använda för att beräkna den korrekta avsprångspunkten. Med den nya tekniken hoppas man kunna bidra till färre skador förknippade med hoppning.
Projektet drivs av ett tiotal Chalmersstudenter med olika inriktningar. Många av studenterna lockas av att de kan kombinera sitt hästintresse med sina studier.
– Det är roligt och nyttigt för hästvärlden att få in mer teknik. Det finns säkert mycket man kan lära sig av varandra och utveckla, säger Kristina Wärmefjord.
Välkomnar teknisk utveckling
Gothenburg Horse Show är stolta över samarbetet med Chalmers och att få chansen att vara med och bidra till den framtida tekniska utvecklingen inom hästsporten. Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, menar att GHS gärna är med och bidrar till teknik som kan vara till nytta för både ryttare och hästar.
– Vår ambition är alltid att visa upp toppsport. Kan vi på samma gång bidra till en framtida teknisk utveckling som kan ta fram verktyg för en mer hållbar ridsport är det helt i linje med vår vision, säger han.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!