Nyheter
Publicerad: 2021-03-02
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
FEI har ställt in internationella tävlingar runtom i Europa på grund av EHV-1-viruset, men kan tävlingar i Sverige fortsätta? Hur påverkar smittoläget i Europa de svenska ryttarna och hästarna? Och hur blir det med Gothenburg Horse Show? Det var några av de frågor som besvarades vid Svenska ridsportförbundets digitala pressträff på tisdagen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Svenska ridsportförbundet höll under tisdagen en digital pressträff för att informera om det senaste gällande EHV-1-smittan och de inställda tävlingarna runtom i Europa. Närvarande vid presskonferensen var ordförande i SvRF Ulf Brömster, generalsekreterare Annika Tjernström, verksamhetschef för sport och tävling Andrea Barth, förbundsveterinär Peter Kallings samt tävlingsledare för Gothenburg Horse Show Tomas Torgersen.
Sent på måndagens kväll gick FEI ut med informationen att man väljer att ställa in alla internationella tävlingar i tio Europeiska länder fram till och med den 28 mars. Detta med anledning av EHV-1-utbrottet i spanska Valencia och den snabba spridningen av viruset.
Flera tourer med många hästar på plats är i gång på olika platser och dessa tävlingar kan ses som undantag som får fortsätta, under vissa förutsättningar. Ett exempel är Sunshine Tour, Vejer de la Frontera.
– Dessa tourer får fortsätta som en ”bubbla” under förutsättning att inga nya hästar kommer dit samt att inga positiva fall av viruset konstateras. Vi har ett nära samarbete med FEI kring det som skett och känner oss väl informerade om det hela, säger Ulf Brömster.
Finns inget botemedel
Läget i Valencia är allvarligt med sjuka hästar och dödsfall. Förbundsveterinär Peter Kallings har fått flera frågor gällande vad EHV-1 är och vad det faktiskt innebär.
– Man kan säga att viruset har tre ansikten. Det ena är att hästen får feber med luftvägssymtom som exempelvis hosta. Det andra är den neurologiska formen som orsakar förlamningssymtom. Då skapas blodproppar i ryggmärgen som gör att hästen tillslut inte kan stå upp eller resa sig om den lagt sig ned. Hästen mår inte bra av att ligga ner en längre tid utan blir istället snabbt sämre. Den neurologiska formen är den värsta, vilket är det som nu har utbrutit vid de internationella tävlingarna i Valencia, säger han och fortsätter:
– Den tredje formen av viruset är när det kallas för virusabort, vilket innebär att viruset gör att dräktiga ston kan kasta fölet. Det finns inget botemedel mot detta virus och det vaccin som finns har dålig effekt på den neurologiska formen av sjukdomen. När det drabbar så här många hästar på samma gång är det därför väldigt allvarligt och skapar kaosartade scener.
Isolering viktigt
I nuläget befinner sig 189 svenska hästar på tävling ute i Europa tillsammans med 53 svenska ryttare. I spanska Valencia finns 32 hästar från Sverige på plats, varav hälften har haft förkylningssymtom och en häst mår allvarligt sämre.
– När de svenska ryttarnas hästar mår bra och när de så småningom ska ta sig hem kommer vi att hjälpa dem med råd kring hur de ska ta sig hem samt hur de ska hantera situationen på hemmaplan, säger Andrea Barth.
På grund av coronapandemin är det betydligt färre ekipage som befinner sig utomlands i år jämfört med tidigare år vid samma tidpunkt.
– På det viset är det gynnsamt att vi inte är uppe i de mängder med hästar och ryttare som det annars brukar vara, säger Andrea.
När hästarna väl kommer hem uppmanas de att hållas i karantän i minst två veckor. Om de har varit i kontakt med smitta eller själva varit smittade ska hästarna isoleras i minst fyra veckor.
– Gå inte emellan de friska och de sjuka hästarna när de är hemma, utan isolera dem och hantera det precis som Folkhälsomyndighetens råd kring människor, säger Peter Kallings och uppmanar ryttare att hålla avstånd.
Han menar att det är viktigt att isolera även friska hästar efter hemkomst till Sverige efter det att man befunnit sig på tävling med smitta.
– När hästarna går i hage ska det vara minst 50 meter mellan hagarna. Tempa hästarna två gånger om dagen. De neurologiska symtomen kan komma senare under sjukdomsförloppet, så det är viktigt att isolera hästarna och ha dem under uppsikt, säger Peter Kallings och fortsätter:
– Det kommer att krävas åtgärder kring logistiken för att kunna transportera hem hästarna. Man kan inte transportera en häst med feber, då blir de sämre. Sedan behöver man stanna vid rastplatser på vägen hem och man vill inte riskera att föra en smitta vidare dit, så det är mycket att tänka på.
År 2019 pågick ett utbrott av EHV-1-viruset i Sverige, då flera hästar vid en ridskola avled. Andrea Barth menar att detta spred stor kunskap kring smitta bland svenska ryttare.
– Jag tror att det var många som lärde sig mycket om smittskydd år 2019. Svenskarna är bra på smittskydd, vilket jag ser som hoppfullt just nu, säger hon.
Inga av de hästar som kommit hem till Sverige från Valencia har konstaterade sjukdomssymtom i nuläget, enligt veterinär Peter Kallings, men han menar att läget kan förändras snabbt.
Behöver inte ställa in
Från och med i måndags, den 1 mars, får endast de som är yrkesverksamma inom ridsporten tävla i Sverige. Detta har gjort att antalet tävlingar som ska genomföras är ordentligt minskat.
– Vi har ett samarbete med SVA, som just nu inte råder oss att ställa in de tävlingar som redan är planerade. Vi har inte mer smitta i Sverige just nu än vad vi brukar ha i landet. I detta sammanhang är det SVA som råder länsstyrelsen till beslut gällande smittspridning, och något råd att ställa in på grund av sådan smitta finns inte i nuläget, säger Andrea Barth.
Om en månad ska de dubbla världscupfinalerna i både hoppning och dressyr äga rum under Gothenburg Horse Show.
– Vi har haft god kontakt med FEI under hela processen och fortsätter att planera för tävlingarna som tänkt. Tävlingen kommer att vara mycket mindre än vanligt och vi kommer att jobba på samma sätt som de rutiner vi hade år 2019, säger Tomas Torgersen.
År 2019 konstaterades ett utbrott av EHV-1 vid tävlingar i Lilleström, Norge strax innan GHS. Detta gjorde att organisationen ordnade en noggrann smittskyddsplan, som de nu kommer att använda sig av på nytt.
– Vi kommer att ha en ankomstkontroll ett par mil bort. Där kontrolleras hästarna, som då kommer att ha blivit tempade två gånger om dagen minst en vecka i förväg. Först efter denna kontroll får de komma in på tävlingsplatsen, vilket gör att risken att det kommer in en sjuk häst är avsevärt liten. Vi har en plan för detta, säger Tomas Torgersen.
Tidigare på Hippson.se:
Fortsatt plan att genomföra GHS
FEI ställer in tävlingar i flera europeiska länder
taggar
Liknande webbartiklar
- Arg juniormamma om inkonsekventa regler
- Från 1 juni är det fritt fram för alla att tävla
- Namninsamling för reducerad licensavgift
- Besked om tävlingar från 1 juni dröjer
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- Barn och unga får tävla utomhus
- SvRF om vilka som får rida lagtävling
- SvRF förtydligar – dessa får tävla
- Lyckliga ryttare åter på tävling

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Malin och Indiana oslagbara – vinner GCT GP
Ingen är snabbare än Malin Baryard Johnsson och Indiana, som har hoppat felfritt hela helgen. De vann Global Champions Tour Grand Prix.

Sverige i ledning i Nations Cup
När säsongspremiären av Nations Cup drog igång i franska Compiégne var det de svenska ekipagen som inledde starkast.

Malin och Peders lag tvåa i GCL
Det blev en pallplats för Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i Global Champions League efter en spännande tidshoppning.

Fjordingarna spred glädje på äldreboendet
Fjordhästarna Diwa och Indira besöker äldreboendet i Mjölby varje år. De uppskattade besöken är ett populärt inslag i vardagen för de boende.
Klappade hästar och fikade på hästsko-kakor: "Väcker många minnen"

Kom tillbaka från skadan mot alla odds
Veterinärerna trodde aldrig att Absolute Love skulle återställa sig efter sin skadehistorik. Lång vila och genomtänkt träning gjorde dock susen.
Tillbaka på terrängbanan som 17-åring: "Vi tar allt dag för dag"

Pallplats för Peder och All In i St Tropez
Peder Fredricson och All In visade på fin form när de kammade hem bronsplatsen i fredagens 1,50-hoppning i franska St Tropez.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Få resultat utan att stressa
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!