Nyheter
Publicerad: 2021-04-22
Foto: Adobe Stock
SvRF om vilka som får rida lagtävling
Det har framförts kritik och ställts frågor kring vilka som får tävla. När det kommer till elitallsvenskan får man ta med ryttare som är födda senare än 2004 och som inte är yrkesverksamma. Nedan publicerar vi det klargörande brev som Svenska ridsportförbundet skickat till Hippsons redaktion.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande under coronapandemin. Detta är grunderna för beslutet om Elitallsvenskan. Flera lagledare begärde att kunna få förbereda sin ekipage inför seriestarten. Beslutet om att tillåta truppryttare till Elitallsvenskan beror på att lagen i den högsta nationella serien ska ha förutsättningar att förbereda sitt lag för seriestarten. Inom ridsporten kan det endast ske genom att man startar i individuella klasser. Därför har lagen från och med 12 april getts möjlighet att låta sex potentiella lagryttare starta i förberedande tävlingar, oavsett yrkesmässig status.
I Västra zonen finns den möjligheten under två veckor och i övriga zoner i tre veckor, tills grundomgångarna är klara. Direkt efter det dras möjligheten för dessa ryttare att starta in eftersom denna möjlighet handlar om förberedelse inför Elitallsvenskan.
För ryttare i lag som går till semifinal kvarstår möjligheten tills semifinalen är klar. Till finalen finns möjlighet för dessa angivna ryttare, om de startat i grundomgång eller semifinal.
Det är lagledarna i respektive förening som fritt formerar sina trupper. En del föreningar har en större bredd än andra bland sina ryttare och kan därför, helt i enlighet med reglerna, välja att utse andra yrkesmässiga ryttare än de sex som fått möjlighet till start innan seriestarten. Resultatkontroll i TDB visar att de ryttare som angivits som truppryttare av lagledarna har resultat på en sådan nivå att de kan komma att starta i Elitallsvenskan, åtminstone som ryttare på den lägre höjden i omgång 1 (1,25 hoppning). Vilka som slutligen startar avgör lagledarna.
Detta är den allmänna bakgrunden till och hanteringen av SNI-koderna. I nuläget kan de som verifierats som yrkesverksamma fortsätta att tävla. Vi är ingen myndighet utan kan man verifiera sin yrkesverksamhet så accepterar vi den. Ridsporten är i huvudsak en individuell idrott med betydande inslag av näringsverksamhet. Vid det tidigare tävlingsstoppet 2020 såg vi att RF:s definition inte var tillämpbar på ridsporten, då den i första hand är skriven för lagidrotter. Ett stort antal av de ryttare som redan var definierade som yrkesverksamma i vår TDB träffades inte av definitionen.
Att vara yrkesverksam kopplar många till att ha en inkomst av verksamheten men det är det inget krav på. Få idrottare på elitnivå kan försörja sig enbart på sin sport (förutom fotboll, ishockey och några till).
Majoriteten av de yrkesverksamma som tävlar bedriver ofta utbildnings- eller försäljningstall – de som möjliggör att vi får fram bra hästar. De har kanske för tillfället inte någon häst på elitnivå utan ett antal hästar under utbildning, som behöver erbjudas tävling på varje nivå för fortsatt utveckling. Det är därför nödvändigt för ryttarna att de ges möjlighet att genomföra tävlingar inom ramen för sin yrkesverksamhet. Vi förstår att det kan finnas fler sätt att se på detta, men förbundsstyrelsen landade i det här resonemanget.
Samtliga som godkänts som yrkesverksamma (endast födda 2004 eller tidigare) uppfyller något av de kriterier som ställs. Är man yrkesverksam inom näringsverksamhet finns två vägar. Den första sättet är att man en egen F-skattsedel som visar godkänd SNI-kod: 01.620, 85.510, 93.120, 93.191 eller 93.199. Den andra sättet är att man är anställd av ett företag som har rätt SNI-kod. Samtliga som godkänts för yrkesverksamhet via näring uppfyller kriterierna."
Tidigare på Hippson.se
Debatt: Arg juniormamma om inkonsekventa regler
Liknande webbartiklar
- Arg juniormamma om inkonsekventa regler
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- Debatt om framtidens fälttävlan: ”Måste göra det schysstare för hästarna”
- Debatt: Är det dags att sluta vara domare?
- Från 1 juni är det fritt fram för alla att tävla
- Namninsamling för reducerad licensavgift
- Besked om tävlingar från 1 juni dröjer
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!