Nyheter
Publicerad: 2021-02-17
Tyresö ryttarförening föder upp egna ponnyer: "Personal och elever känner hästarna"
Att ridskolor har svårt att hitta hästar, särskilt svenskfödda, till verksamheten är det flera som vittnat om under det senaste året. På Tyresö ryttarförening har man valt att satsa på ett eget avelsprojekt.
– Tanken är att ponnyerna ska in i verksamheten som sexåringar och fram tills dess har hästarna burit sina egna kostnader, säger Nina Ström.
Text: Frida Bank
Foto: Tyresö ryttarförening
Allt började med att föreningen för många år sedan köpte ett par fyraåringar, som blev deras bästa lektionshästar.
– Det var då tanken på ett avelsprojekt väcktes. Varför har just dessa hästar funkat så bra? Vi har gjort mycket av arbetet med dem själva och de har fått vara med på ridskolan från tidig ålder, vilket har funkat väldigt bra. Dessutom har de blivit väldigt snälla vilket också är viktigt, säger Nina Ström, verksamhetschef.
Tankarna utvecklades och för fyra år sedan startade föreningen ett avels- och unghästprojekt på riktigt, vilket bland annat innebär ett samarbete med Holmtebo stuteri. Det började med att föreningen köpte två connemaraponnyer, som då var två och ett halvt år gamla, av stuteriet.
– Vi hade tänkt ganska länge på att vi skulle vilja föda upp egna hästar och vi bestämde oss för att testa och se om det bär sig. Vi var trötta på att köpa importhästar, man hinner knappt provrida dem en gång och sedan gäller det att hugga direkt annars säljs de snabbt till någon annan. Nuförtiden har de också blivit ganska dyra, säger Nina.
Ridskolehäst som sexåring
Föreningen har sedan starten betäckt några ston, köpt fler föl och utbildat unghästar varav några nu har börjat gå som ridskolehästar på heltid.
– Tanken är att ponnyerna ska in i verksamheten som ridskolehästar när de är sex år, och fram tills dess har ponnyerna burit sina kostnader. De två connemaraponnyerna som vi först köpte har nu blivit sex år och det funkar så bra. Den ena är så snäll att den kan gå med små barn, men det gör den inte ännu. Men den har börjat skolas in med de andra lektionshästarna. Den andra är också jättefin men hon har tyvärr skadat sig i hagen och vilar just nu, säger hon och fortsätter:
– När vi köper andra, äldre hästar så tar det ofta flera månader innan de är med på lektionerna eftersom de ska vänja sig vid sin nya tillvaro. Vissa av dem har skadat sig direkt, och vi får genast lägga massa pengar på veterinärvård. Med hästarna vi själva fött upp är det annorlunda. Personal och elever känner hästarna och vet vad de har varit med om. Det vet man inte på samma sätt när man köper en äldre häst från utlandet.
Elever söker till unghästkurserna
När föreningen köpt föl, eller har egna ston som ska föla, får de gå kvar på Holmtebo stuteri tills de är två och ett halvt år. De får också komma tillbaka dit när det är dags för bete.
– En del hästar går på bete under en längre tid, till exempel unghästarna.
Sammanlagt har föreningen nu haft åtta hästar i projektet. Eleverna på ridskolan söker för att bli deltagare i inridningskurserna. Det är väldigt populärt, men bara tre-fyra elever väljs ut till varje häst.
– De får lära sig att träna hästarna i allt möjligt, från att borsta dem till att spänna en gjord runt magen för första gången, samt longering, tömkörning och till sist att sitta upp. Under första kursen är målet att de ska kunna rida hästen i skritt och trav, ibland blir det lite galopp, beroende på hur hästarna är. Sen får ponnyerna en paus, berättar Nina.
Visar ponnyerna vid treårstestet
Samma elever går sedan inridningskurs steg två.
– Då satsar vi mot treårstestet, så vi börjar med repetition av förra kursen. Sen ska elverna sitta upp och när kursen är slut i maj ska de kunna rida i alla gångarter och kanske även hoppa något litet hinder. Vi tränar också mycket på löshoppning, lastning och att visa hästen vid hand, det är elverna som visar ponnyerna på treårstestet.
Efter det väntar ett långt sommarlov för ponnyerna. Till hösten är det dags för nästa steg, då väljs en elev ut till varje ponny. Den eleven får ha ponnyn lite som sin egen, men alltid med en ridlärare med, med syftet att vänja ponnyn så smått vid att gå lektion.
– Eleven har ponnyn lite som sin egen fyra dagar i veckan. Då ingår det att de rider privatlektion för ridlärare, de rider ut i skogen, longerar någon dag i veckan och sedan får hästarna vara med på framridningen på vanliga lektioner. På så sätt får de vara med en liten stund på en ridlektion, men alltid med sin vanliga ryttare. De andra dagarna vilar den.
Ridlärarna hjälper också till med inridningen vid behov.
Att ha föl och unghästar på klubben har också gjort att eleverna fått en större förståelse för hästar och deras beteenden.
– Många elever är så vana vid att kunna gå rakt in till en häst och lyfta ett ben, men nu har de blivit mer uppmärksamma i hanteringen. Eleverna lär sig att läsa av den unga hästen, hur den reagerar, om den blir spänd eller inte. Det är bra för eleverna. Sen krävs det ju ett visst mod att våga sitta upp de första gångerna.
Drar sig för att sälja till ridskolor
Att flera ridskolor larmat om att de har svårt att hitta lämpliga ridskolehästar är något som Nina är väl medveten om.
– Det är sorgligt. Vi köper helst bara svenskfödda hästar och vi letar och letar men det är verkligen så att folk drar sig för att sälja till ridskolor. Jag förstår inte det, för vilket annat ställe har utbildad personal och så strukturerad hästhållning när det gäller allt från skoning till veterinärbesök? Jag skulle snarare tänka tvärtom, att säljer man till en privatperson så har man mindre insyn i deras hästhållning.
En förhoppning på sikt är att få igång ännu ett samarbete med uppfödare, då av stora hästar.
– Vi har fått erbjudanden, men just nu har vi paus och vi måste räkna på det så att det bär sig ekonomiskt med stora hästar. I slutänden köper man ju grisen i säcken, oavsett. Men jag tror att risken är mindre när man köper en unghäst än en äldre häst.
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
taggar
Liknande webbartiklar
- Nära samarbete mellan uppfödare och ridskola
- Lilla Uppfödarskolan vill lära barn om avel: ”Kan vara vägen in till aveln för många”
- Hallsta ridklubb väntar sitt tredje föl: ”Förra året var eleverna med vid fölningen”
- ”Vi kan inte tillverka ridskolehästar som kostar 200 000 kronor”
- Renate hittade drömhästen i achaltekeern Julle: "Han glänste som smält guld"
- Anordnar ridning för pappor: ”Bra för föräldrar att få en förståelse”
- Gustavsbergs ridskola till salu – kan läggas ner
- Rekordstort intresse för Bergs ryttarförenings ridskoleverksamhet: "Blev en explosion"
- Ridskola får föreläggande – för små spiltor
- Ridskolehästar på rymmen i stan

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!