Wilmas främsta häst är Carlogero men allt började med en ponny hemma i Piteå.
Tre år gammal förlorade Wilma Marklund högerögat i cancer. 18 år senare har hon vunnit inte mindre än tre junior-SM i hoppning och blivit uttagen till att träna för Henk Nooren via Young riders cademy. Nu jobbar hon på Henks anläggning i Belgien och satsar stenhårt mot en ryttarkarriär på elitnivå.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Wilma Marklund växte upp i Piteå med stallet direkt utanför ytterdörren och en mamma som tävlade hoppning. För henne blev ridningen en självklarhet redan innan hon ens kunde gå.
– Jag brukade få sitta framför mamma i sadeln som riktigt liten, minns Wilma.
Att det blev just hoppning var också ganska självklart, Wilma har alltid älskat farten och spänningen på banan. Blott tre år gammal fick hon sin första egna ponny och det var ungefär i samma veva det skulle visa sig att allt inte stod rätt till med Wilma. Själv minns hon inte speciellt mycket från den tiden men hon har fått berättat för sig att det var hennes pappa som först upptäckte att något inte var som det skulle.
– Jag stod ute på bron och vinkade en dag när pappa kom hem från jobbet och han reagerade på att mina ögon reflekterades olika av solen.
I det högra ögat blev det ett rött ljus, något som även syntes på foton tagna med blixt.
– Pappa och jag lekte pirat med ögonlapp varpå jag bara placerade ögonlappen över mitt högra öga. Det förstärkte såklart hans misstankar om att något inte stod rätt till.
Flögs till Stockholm för operation
Väl på sjukhuset kunde läkarna snart konstatera att Wilma hade fått cancer och hon flögs till Stockholm där det högra ögat opererades bort akut.
– Jag minns ingenting av det här men alla har berättat att jag var hur glad som helst, både innan och efter operationen.
Tack vare att Wilma var så pass ung när ögat opererades bort minns hon inte heller hur det var att ha normal syn. Hon har aldrig riktigt behövt vänja sig vid att rida med ett öga.
– Jag har såklart ett mindre synfält än andra, särskilt på höger sida, vilket gör att jag måste vrida huvudet mer när jag hoppar. Men jag upplever inte att det hållit tillbaka mig på något sätt, säger hon och det tycks stämma.
Tre JSM-guld och jobb hos Henk Noreen
Som junior tog Wilma inte mindre än tre SM-guld varav två samma år, både inomhus och utomhus. Direkt efter studenten flyttade hon till Tyskland för att jobba och rida ett år och under Gothenburg horse ahow förra året blev hon så upptäckt av ledningen för ”Young riders academy”, och uttagen till programmet. Via det har Wilma fått chansen att träna hos Henk Nooren i Belgien under sex månader, en dröm som gått i uppfyllelse och något hon själv menar utvecklat hennes ridning enormt. Efter halvåret stannade hon kvar för att jobba hos Henk och i dag är hon en del av teamet.
– Programmet har verkligen öppnat upp många dörrar för mig och är något som jag tror kommer ha stor påverkan på min framtida karriär, berättar Wilma.
Vardagen går ut på att rida fem hästar om dagen och sköta stallsysslor.
– Jag trivs jättebra med hela teamet där och vi har väldigt roligt tillsammans!
Bästa hästen Carlogero med i Belgien
Med sig i Belgien har hon sin bästa häst Carlogero (val, f. 2004 e. Colander u. Linda-Dolores ue. Domino, uppf. Manuela Rippe) som varit i familjen i nästan åtta år. Tillsammans har ekipaget ridit upp till 155 och så knipit alla de där JSM-gulden. Hon har också med sig Django (val, född 2010 e. Diarado u. Cor de la Poet ue. Cor de la Bryere, uppf. Ralf Hilliges), en tioårig valack hon tävlat upp till 145 på. Just nu rids han dock av en annan ryttare i teamet för att så småningom säljas. Wilma beskriver sig själv som en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Ridningen har alltid drivits av lust och viljan att utmana sig själv att alltid bli bättre. EM-planerna 2020 fick läggas på hyllan men det långsiktiga målet finns kvar; att driva egen hästverksamhet och tävla de allra största mästerskapen.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!