Hoppning
Publicerad: 2022-07-14
”En endorfinkick när man känner att man är sitt allra bästa”
Peder Fredricson är på plats i Falsterbo för att tävla men inte med någon av de tilltänkta VM-hästarna. All In och Catch Me Not S laddar upp hemma på Grevlunda inför VM i augusti.
Text: Annika Grundberg
Foto: Linnea Lindahl
Och frågan alla ställer sig är ju så klart, är All In VM-aktuell?
– All In är förstahandsvalet till VM om han är i form. Men jag matchar Catch Me Not också, han känns också väldigt bra. Jag väljer så sent som möjligt om jag nu blir uttagen …, säger han under en pressträff i Falsterbo.
Med till Falsterbo har han Christian K för de femstjärniga klasserna samt åttaåriga Jumper d’Oase som ska gå lägre klasser och Instrumental som går sjuårshoppningen.
All In blir lätt för tjock
Redan i början på året sätter Peder en plan för sina hästar beroende på vad som väntar.
– Jag har en plan för hästarna som jag sätter upp i början av året vad de stora målen är och hur upplägget ska vara för att få dem i form för just det. Sen är det inte alltid det faller ut. All In är, om jag har tur, på väg in i en riktigt bra form.
För H&M All In har det inneburit en lång vila efter OS-framgångarna följt av en lång igångsättning.
– Det svåra med honom är inte att få honom i kondition. Det är hans kropp för han blir så himla tjock. Jag vill ju inte träna ihjäl honom, jag vill ju att han ska kunna äta och så där, säger Peder och skrattar lite.
– Det tar lite tid att ändra om hans kropp och bygga om den. Jag tränar honom så att han drar upp magmusklerna och får in bakbenen. Jag gymnastiserar honom mycket, hoppar lagom men ändå så att jag bygger upp honom.
– Jag tror att hästar är som människor, först måste de gå lågintensivt för att stärka upp kroppen. De kan inte göra explosiva saker när de är tjocka men de sista månaderna när All In börjar komma i form då jobbar jag rätt så mycket med explosiviteten. Det är inte jättelånga pass. Hellre intervaller, studs, serier och med pauser emellan så att han får återhämta sig.
Går i hagen hela dagarna
All In går ute i princip hela dagarna med en annan häst och rör sig mycket. Ska han resa lösgalopperas han före avresa och stallas upp där det ges möjlighet till att kunna lösgaloppera honom. Allt för att han ska ges de allra bästa förutsättningar att hålla sig i form. Han är 16 år i år, liksom Catch Me Not S, och näst efter frågan om All In är VM-aktuell kommer den om det är hans sista mästerskap.
– Jag sätter inga begränsningar, jag säger ingenting. Det lättaste man kan göra är att säga att det inte går så jag låter det vara öppet, säger Peder.
Öppen för förändringar som leder till utveckling
Peder har under åren testat och ändrat sitt upplägg för att maximera resultaten och få hästarna att må så bra som möjligt. Som att hoppa utan skor, låta dem gå i hagen med andra hästar med mera.
– Jag vill ha bra och starka människor i teamet som tror på sin sak och som inte köper vad som helst som jag känner. Jag har inga problem med folk som säger emot det jag säger, det tycker jag är bra. Men de måste vilja ta teamet framåt annars platsar de inte. Men i alla förändringar är det lite motstånd och så ska det nog vara annars blir det lätt att man ändrar allting hela tiden. Man ska ha ett system som är ganska fast och som man håller sig till. Men ser man en svaghet så får man ta en diskussion om hur man kan göra det på ett bättre sätt.
Men förändringar får inte göras bara för att man kan poängterar Peder.
– Det är viktigt att man inte ändrar för sakens skull. Man ska bara ändra när man känner att man kommer till en dörr som man inte kan låsa upp. Man har försökt att ta sig igenom dörren på alla möjliga sätt men den är stängd i det sätt som vi gör nu. Då måste vi öppna den och komma igenom för att komma vidare. Då kanske man behöver ta in bra kompetens utifrån som kan hjälpa en. Det gäller att lära av de som kan mer och har mer erfarenhet.
Svårt att hitta rätt i informationsflödet
– Jag skulle önska att man lättare kan hitta kompetensen man söker. När man söker på nätet får man massa svar, allt från de som jobbat med ämnet jättelänge till den som skrivit en uppsats på gymnasiet till den som är hobbyryttare som bara lägger ut på Facebook. Det är jättesvårt att veta vad som är värdefullt och inte.
Peder efterlyser någon form av samlad information som är kvalitetssäkrad.
– Jag skulle jag vilja ha en pool där man får den senaste forskningen och någon slags kvalitetssäkring av viss sorts information som är så viktig att den är rätt. Och tillgång till specialister för man vill ha riktigt bra hjälp och inte bara ganska bra för ganska bra är man kanske redan själv.
Känner sig i bra form
Precis som att jobba noga med hästarnas form behöver Peder jobba med den egna, både mentalt och fysiskt. Men det kan ta emot lite i starten.
– Jag ska börja med den mentala uppladdningen med Enhager (mental tränare, reds anm) inför VM. Vi ska ha ett samtal första gången i kväll. Men det är lite som när man ska göra det där första joggingpasset, det är lite motstånd men sen när man gjort det känns det bra. Det gäller att långsamt bygga upp bubblan.
Världsetta inte längre ett mål
Peder jagar inte längre förstaplatsen på världsrankingen, där har han varit. I dag är han trea. Men det finns fortfarande mycket roligt kvar att göra inom sporten.
–Det finns så mycket annat kul att göra med hästar och det är så fantastiskt att vara kring dem och jobba med dem hemma.
Men tävlingsmomentet är fortfarande något som drar och ger en extra kick.
– Att få vara på de där tävlingarna med de allra bästa ryttarna när det verkligen gäller då måste man vara så jäkla närvarande för att kunna leverera, är man inte det då vinner man inte. Det är jobbigt att ta sig dit men att få vara i den sinnesstämningen en kort period ger en väldig endorfinkick, när man känner att man är i sitt allra bästa.
Tidigare på Hippson.se
Bildspel: Häng med till Falsterbo Hunting
Det blev seger i kürdebuten
"Det var vinna eller försvinna som gäller"
Danskt i topp i ungdomsfinalen
Grabbhoppning - framtidens stjärnor gjorde Falsterbo-debut
Norges Mikkel Fredin Nilsen ute på segertåg
Syskonen Brandt stöttar varandra i Falsterbo
Efter 19 lunginflammationer - Anna kvalad till final
Jenny Magnusson och Goodwin vann kürdebuten: "Är mållös"
Erica Swartz vann 7-star
Södertälje ridklubb tog hem lagguldet
Bildspel - häng med till Falsterbo
Vann i Falsterbo - debuterar i küren: "Värdefullt för oss som kommer underifrån"
Falsterbo tillbaka till 100 procent
Familjen Heed om nya ponnytävlingen
EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Internationella ryttare till Falsterbo presenterade
Liknande webbartiklar
- Kyras frack dyrast i Falsterbos välgörenhetsauktion
- Välgörenhetsauktion till förmån för Ukraina
- Framtidens stjärnor gjorde Falsterbo-debut
- Kan bli en VM-start för All In
- Tacka Nababette Z för att Henrik kom till Falsterbo
- ”En häst för de riktigt stora klasserna”
- Tre glada unga ryttare tog emot Ajax-stipendiet
- Kajsa Björe om sexårsvinnaren: "Hon har en otrolig vinnarskalle"
- "Isac är den häst som överraskat mig mest av allt"
- Lördag i Falsterbo – det händer i dag

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!