Hoppning
Publicerad: 2017-09-11
Bilden är uppdaterad sedan artikelns orginalpublicering. Arkivfoto: Linnea Lindahl (Gretzer)/Tomas Holcbecher (Fredricson)
Gretzer och Fredricson om talang: "Viktigaste bitarna kostar inte en krona"
Artikeln publicerades för första gången 2017-09-11.
När Maria Gretzer och Jens Fredricson skulle diskutera vad talang är och hur man förvaltar den, i samband med EM i ridsport, samlades många nyfikna åhörare i Saabs monter på Heden i Göteborg. Varken Maria eller Jens ansågs vara lovande talanger som unga, men de har båda haft fantastiska karriärer inom ridsporten. Hur tog de sig till toppen – och vad krävs för att du ska ta dig dit?
Text: Cajsa Ekström Arman
Både Maria Gretzer och Jens Fredricson menar att det är hårt arbete, och en stor dos envishet, som ligger bakom framgångar i sadeln.
– Jag började rida på ridskola men trivdes inte alls, då de äldre tjejerna var rätt elaka mot mig. Jag grät nästan varje gång vi åkte därifrån. Det tyckte inte min far var så roligt, så efter ett tag köpte han varsin ponny till mig och min bror Peder, berättar Jens och fortsätter:
– Då ökade mitt intresse för ridning och jag började tycka att det var det roligaste som fanns! Vår pappa var en hård men rättvis förälder och vi var tvungna att själva ta hand om våra ponnyer. Även om det innebar att gå upp när man hade gått och lagt sig för att kontrollera att man hade gett hästen vatten i boxen.
Även Maria började rida på ridskola. Efter ett antal år utomlands, där hon till slut fick börja jobba som beridare på ett välkänt dressyrstall, tog hon sitt pick och pack och flyttade tillbaka hem till Sverige.
– Jag ansågs inte ha någon direkt talang för hoppning, men jag har alltid haft en känsla för och kontakt med hästarna. Samt en förståelse för hur jag ska jobba dem.
Rätt inställning till utveckling
Maria och Jens är eniga om att talang består av flera olika saker. Det handlar främst om en inställning till utveckling.
– En talang är en person som hela tiden strävar efter att göra något bättre. Man utgår från sig själv och sin egen prestation, och jobbar med sina svagheter. Det är aldrig den som tycker mest synd om sig själv som vinner, säger Jens.
Den strategin fungerar inte, förklarar han. Det gäller att man hela tiden strävar framåt, analyserar sin ridning och funderar över vad man själv hade kunnat göra bättre.
– De viktigaste bitarna för att lyckas inom vår sport kostar inte en krona, säger Jens och visar en lista på tio punkter:
- Komma i tid 6. Kroppspråk
- Attityd 7. Energi
- Vara förberedd 8. Passion
- Anstränga sig 9. Öppen för coachning
- Arbetsmoral 10. Göra det lilla extra
– Alla som är i toppen av vår sport i dag har fått arbeta sig dit den hårda vägen. Visst finns det kortsiktig framgång, men då når man oftast inte hela vägen. Det gäller att själv bygga upp sitt hästmaterial och att steg för steg ta sig framåt, säger Maria.
Producenter och konsumenter
Enligt Jens finns det två kategorier ryttare, producenterna och konsumenterna.
– Producenterna är de som gång på gång tar fram och utbildar riktigt fina hästar. Konsumenterna är de som köper en riktigt dyr och fin häst för stora summor och efter en tid är hästen inte alls värd de pengarna längre, säger han och fortsätter:
– Man får inte glömma att det inte finns någon genväg till framgång. Att nå toppen är en krokig väg, det gäller att våga försöka och att inte ge upp.
Det är väldigt sällan samma ekipage som vinner de allra största tävlingarna. Jens förklarar det med att en vinnare lätt nöjer sig, medan den som kommer på andra plats åker hem och tränar hårt. Nästa tävling är det ombytta roller. Det gäller att inte ge upp, att träna hårt och att få ridtimmar i sadeln.
– Många ryttare har inte råd att ha mer än en häst, men det finns flera tusen ridhästar i vårt land. Varav de allra flesta bara rids cirka fem dagar i veckan och en gång om dagen. En ridhäst klarar av att ridas varje dag och två pass om dagen. Så hästar finns det! Det handlar bara om hur mycket tid man som ryttare vill lägga ner på sin satsning. Jag har aldrig ägt många egna hästar. Jag har alltid ridit hästar åt andra, förklarar Jens.
En annan viktig del för att lyckas är enligt Maria att aldrig sluta våga försöka. Samt att skaffa sig ett bra team runt sig.
– Vill du lyckas gäller det att ha positiv attityd, att våga försöka samt att skaffa dig ett bra team. Det kommer du långt på!
Atletisk förmåga och inställning till arbete
När det gäller hästens talang handlar det om en kombination av atletisk förmåga och inställning till arbete. En häst utan stor atletisk förmåga, vilket innebär att den vet hur den använder sin kropp samt är mjuk och spänstig och har ett bra tryck, kommer inte att ta sig till toppen.
– Det räcker dock inte med den atletiska förmågan, hästen måste även ha en positiv inställning till arbete, säger Jens.
Hästens teknik kan man alltid förbättra med olika gymnastiserande övningar. Men dess inställning är svår att påverka, hästen ska vilja framåt och fortsätta att vilja gå fram även när den är avslappnad och lösgjord.
En häst som efter ett ridpass är avspänd, frustar och fortfarande bjuder framåt är utvecklingsbar. En häst som ”dör” lite när den är avspänd har inte samma utvecklingspotential. Hästarna ska ha en vilja att göra rätt och att kämpa, säger Jens.
Aldrig okej att pressa hästen
Han och Maria pratar också om vikten av att inte pressa hästen förbi dess förmåga. En häst som blir pressad blir aldrig bra, den ska hela tiden vilja jobba lite till.
– Det är ryttarens och tränarens ansvar att nyttja hästen på den nivå där den har sin medfödda förmåga. Alla hästar kan inte hoppa 1,40, många av dem är fantastiska tävlingskamrater upp till 1,30-nivå.
– Som ryttare och tränare har du ett ansvar att inte pressa hästen till något den fysiskt inte klarar av. Det är inte schysst. Man ska inte sträva efter att hoppa så högt som möjligt, utan ska rida så bra som möjligt på hästen optimala nivå, avslutar Jens.
Liknande webbartiklar
- FEI bekräftar – säger ja till EM i hoppning och dressyr 2021
- Ännu ett bakslag för Got Event – stäms på miljonbelopp
- Konstgräsplanerna på Heden förstörda efter EM i ridsport
- Hästar och flyg ledde till dubbla drömjobb: ”Stallet gör dig noggrann och effektiv”
- Kombinerar hästsatsning med heltidsjobb: "Kärleken till djuret betalar inte fakturorna"
- Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda: "Stallmiljön har lärt mig att ta ansvar"
- Ryttare belönas med ”mjukt pris”
- Werth segrade – Kittel hade vingar
- Håkan Buskhe om engagemanget för dressyren: ”Vi kommer hålla i länge”
- Vår "gårdsbil"
relaterade artiklar

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!