Foto: Jennie Börs
Sanna Wallenius är häst- och flygentusiasten som har en fot i vardera värld. Hon har arbetat som hästskötare och har tagit flygcertifikat, i dag projektleder hon både Jönköping Horse Show och satsningar hos Saab.
– Jag skulle inte vilja ha något ogjort, säger hon.
Text: Jennie Börs
Redan i sexårsåldern fick Sanna Wallenius upp ögonen för hästar och ridsport när hon började på ridskola. Intresset delade hon med sin mamma och i Sannas yngre tonår köpte de ett fullblodssto tillsammans.
– Det var ingen dyr häst, men hon var en väldigt trevlig individ. Vi tävlade hoppning på lägre nivå och tränade lite terräng tillsammans, säger Sanna.
Via sin dåvarande tränare kom hon i kontakt med hoppryttaren Linda Hallgren och började arbeta lite extra hos henne. När Linda slutade rida fick Sanna i stället möjlighet komma till den nu före detta landslagsryttaren och förbundskaptenen Maria Gretzer.
– Jag gick på gymnasiet då, och även om jag bara jobbade på helger och lov gav det mig jättemycket. Det var ett väldigt givande jobb som gav mig bra erfarenheter. Förutom att jag utvecklade min ridning fick jag lära mig mycket om hästhållning, säger Sanna och fortsätter:
– Saker jag har lärt mig generellt genom arbete i stall är att vara noggrann, men samtidigt effektiv. Och framför allt att man jobbar tills man är färdig.
Hästarna har alltid funnits med på ett hörn i Sannas liv. Här med Canto B. Foto: Jennie Börs
Upptäckte flygbranchen
Efter studenten fick Sanna ett jobberbjudande som tävlingshästskötare hos landslagsryttaren Erika Lickhammer i Holland. Och hon tvekade inte att tacka ja.
– Jag jobbade där i ungefär ett och ett halvt år, vilket också var en jätteerfarenhet. Men när jag kom hem därifrån var jag faktiskt rätt less på hästar och det stod mig lite upp i halsen.
Sanna började söka olika arbeten och det landade i ett hos flygbolaget TUI. Hon började med att utgå från Stockholm, men bytte sedan bas till Oslo. Efter drygt ett år lockade i stället studier.
– Då började jag plugga till projektkoordinator i Landskrona, men jag behöll samtidigt flygjobbet på halvtid från Malmö. I utbildningen ingick mycket praktik och två av dessa gjorde jag på Falsterbo Horse Show, där jag senare också blev anställd.
Efter sin examen kombinerade Sanna flygvärdinnejobbet med Falsterbo-arbetet, i olika utsträckningar. Under sina år i luften hade hon dessutom fått ett stort intresse för flygning, vilket gjorde att hon utöver sina arbeten började studera till pilot.
– Jag hade aldrig ens tänk flyg innan, men när jag väl började flyga insåg jag hur häftigt det faktiskt är och vilken mäktig känsla det ger.
Sanna Wallenius tycker att Saabs satsning på ridsporten är genialisk. Och menar att vore det inte för den, då hade hon nog aldrig hamnat på företaget. Foto: Jörgen Ericsson/Saab
Ridsporten ledde till projektledarjobb
En tid efter att Sanna hade fått sina flygcertifikat började hon jobba som planerare på flygbolaget Bluelink. Genom arbetet kom hon bland annat i kontakt med flygplanstypen Global 6000.
– Och i samma veva kom Saab in i ridsporten allt mer, det fick mig att få upp ögonen för bolaget och jag började se över vad de kunde erbjuda i jobbväg. Då hittade jag ett arbete som planerare i ett projekt för just Global 6000.
Sanna sökte jobbet och våren 2017 började hon sin nya tjänst. Ett arbete hon kom att trivas väldigt bra med och efter ungefär ett år fick hon ta över rollen som projektledare.
– Det var lite "scary" att komma in och leda som yngre tjej, eftersom medelåldern på Saab är ganska hög. Men jag var förberedd på uppgiften och kände att jag hade fått jobba in mig lite med projektet och gruppen. Sedan hade jag bra uppbackning från både chefer och kollegor.
Ett omvänt mentorskap
Under 2018 deltog Sanna dessutom i ett program för omvänt mentorskap. Programmet innebar att ett 20-tal medarbetare från Saab, i 30-årsåldern och neråt, parades ihop med varsin adept från företagets ledningsgrupp. De yngre skulle sedan vara adeptens mentor.
– Vi hade en hel del workshops där vi diskuterade mycket kring ledarskap. Det gav väldigt mycket att fundera på och det fick mig att inse att vi inte tänker helt olika.
Sanna förklarar att den stora skillnaden var att ledningsgruppen framför allt värdesätter familj, samt balans mellan arbetsliv och fritid, mer än mentorerna. För de yngre mentorerna menar Sanna att utveckling och karriär var viktigare.
– Det får mig att fundera. Ibland tycker jag att jag springer på så fort jag bara kan, utan att egentligen ha något tydligt mål förutom framgång. Kan de värdesätta familj och balans nu för att de i ung ålder gjorde samma resa? Eller hetsar jag på min egen utveckling när jag egentligen hade kunnat leva balanserat och ändå uppnå samma resultat?
Ellen Molins ord fastnade
Något annat Sanna menar fastnade lite extra under tiden för det omvända mentorskapet, det var något affärsområdeschefen Ellen Molin sa under en workshop om karriär: ”Så länge du gör det du tycker är kul kommer du att vara bra på det du gör.”
– Efter att Ellen hade sagt det tänkte jag till lite och tackade ja till ett erbjudande jag hade fått som projektledare för Jönköping Horse Show. Jag har alltid älskat arbetet med Falsterbo och har funderat på om jag skulle vilja ha det på heltid, säger Sanna och fortsätter:
– Så jag såg min chans att få prova på, men med ett annat evenemang. Det passade dessutom ganska bra in, då projektet hos Saab började närma sig sitt slut.
I april i år tog Sanna tjänstledigt på halvtid från Saab och sedan augusti är hon heltidstjänstledig. Detta för att kunna arbeta fullt ut med Jönköping Horse Show, som går av stapeln på Elmia den 30 oktober till den 3 november.
– Det är jätteroligt, men väldigt mycket jobb. Mycket ska planeras och det är lite svårt när man gör någonting för första gången. I början var det lite som att lägga ett pussel med alla bitar flygandes i luften, men nu känns det som att vi har fått ihop helhetsbilden.
Tydlig kommunikation är A och O
Även om planeringsarbetet har varit omfattande menar Sanna att hon har haft stor hjälp av sina goda kollegor i Jönköpingsprojektet, samt av sina tidigare arbetserfarenheter.
– Innan Saab-tiden hade jag nog inte rett ut det lika bra, då jag har fått med mig väldigt bra verktyg därifrån. Framför allt det här med hur man lägger upp saker och kommunicerar med andra. Man måste vara övertydlig i sin kommunikation, säger Sanna och fortsätter:
– För det som är självklart för mig kanske inte är det för någon annan, men med en tydlig dialog vet folk vad som förväntas och många missförstånd kan elimineras.
Falsterbo Horse Shows president, Jan-Olof ”Jana” Wannius, är en stor inspiration och förebild för Sanna.
– Av honom har jag lärt mig att vara tydlig utan att bli otrevlig, genom att vara rak men samtidigt säga saker med ”glimten i ögat”. Jag har även plockat upp de flesta av mina ledaregenskaper från Jana, säger Sanna och fortsätter:
– Till exempel att det alltid är bättre att ta ett beslut än inget beslut. Skulle det mot förmodan visa sig att beslutet var felaktigt kan man alltid ta ett nytt.
Ett starkt startfält, med både svenska och internationella ryttare, kommer att inta tävlingarna i Jönköping. Här Jens Fredricson med Cayenne de Clarence från förra året. Foto: Julia Brente
Vill inte ha något ogjort
Just nu är Sanna i sluttampen av arbetet med Jönköping Horse Show. Därefter väntar en välbehövlig semester.
– Jag är otroligt tacksam för den här möjligheten att få prova på något som jag alltid har drömt om. Vad som väntar efter tävlingarna och semestern får vi sedan se, fokus nu är på hästlovet i Jönköping och på att göra en fantastisk tävling.
När Sanna tänker tillbaka på sin karriär hittills kan hon ibland uppleva den som spretig. Men samtidigt ser hon att det finns en röd tråd; hästar, flyg och projektledning.
– Ibland kan jag tänka – varför har jag gjort allt jag har gjort? Men samtidigt vill jag inte ha något ogjort, för det har lett till att jag kommit fram till vissa slutsatser och har gjort vissa vägval. Jag hade inte kunnat ta bort någon del i arbetslivet eftersom allt hänger ihop på något sätt, säger hon och fortsätter:
– Tack vare hästarna fick jag upp ögonen för Saab, sedan hade jag kanske inte behövt pilotutbildningen för att få tjänsten där. Men å andra sidan gav den mig ett självförtroende som gjorde att jag vågade söka.
Tidigare på Hippson.se:
Malin Rinné kombinerar hästsatsning med heltidsjobb
Här utvecklar unga eldsjälar hästbranschen
Maria Tereses tankesätt förbättrade Jeannas sits
Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö
Hästtjejer tar innovationen i egna händer – utvecklar ridsporten
Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys
Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda
Kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!