Arkivfoto: Tomas Holcbecher
För den belgiska hoppryttaren Gudrun Patteet och hennes tävlingskamrat Sea Coast Pebbles Z tog veckan i Göteborg snabbt slut. Den 13-årige valacken anses inte vara i skick att tävla. FEI-veterinär Karl-Henrik Heimdahl förklarar varför.
Gudrun skriver om det tråkiga beskedet på Facebook. Sea Coast Pebbles Z har tuppspatt på höger bak och brukar lyfta sitt högerben mycket högre än det vänstra. Det brukar inte vara några problem vid veterinärbesiktningen, och valacken har gått igenom samtliga besiktningar under vintern och världscupsäsongen.
– Tyvärr har de (veterinärerna, reds anm.) beslutat att inte acceptera honom. Jag försöker förstå varför han accepterades på alla andra veterinärbesiktningar, där han rörde sig på samma sätt, men inte här på finalen, skriver Gudrun.
Ekipaget vann världscupkvalet i Helsingfors i höstas och inför finalen var de rankade som nummer åtta i den västeuropeiska ligan. Till tävlingen i Göteborg har Gudrun med sig två andra hästar och dem kommer hon att tävla i kringklasserna. Hon skriver även att hon tänker stötta sina belgiska lagkamrater i världscupfinalen.
Inte okej djurskyddsmässigt
Karl-Henrik Heimdahl, officiell veterinär för FEI, är på plats i Göteborg och var en av flera veterinärer som tittade på hästen innan beslutet fattades.
– Hästen kom till besiktningen och har en extrem variant av tuppspatt på höger bakben så den nästan sparkar sig själv i magen i varje steg. Den har svårt med koordinationen och benet blir hängande i luften när den visas upp, berättar han.
Diskussioner uppstod på plats och hela veterinärdelegationen inklusive tävlingens så kallade ground jury var med och tittade på hästen.
– Så som den visade sig vid de två tillfällen vi tittade på den ansåg vi inte att den var ”fit to compete”. Djurskyddsmässigt menar vi att det inte är okej att den tävlar, säger Heimdahl.
Det faktum att Gudrun Patteet tävlat hästen framgångsrikt under hela säsongen spelar alltså ingen roll nu.
– Vi är väl medvetna om att hästen har tävlat och har gjort bra ifrån sig. Tuppspatt är en åkomma som kan förändras över tid, så som hästen visar sig här och nu är det inte förenligt med sportens allmänna djurskyddsinställning att låta den tävla, ur den aspekten är det ett ganska självklart beslut.
Fråga experterna: Vad är skillnaden mellan spatt och tuppspatt?
I’m very sad to announce that Pebbles and I will not be competing in the world cup final. The vet at this show has...
Publicerat av Gudrun Patteet fanpage Onsdag 3 april 2019
De elitallsvenska lagen får ha med ungdomsryttare som varken är yrkesverksamma eller elitkvalade. Orättvist och "fel" ryttare får tävla tycker en del.
Andrea Barth: "Tre av lagen från norra Sverige hade försvunnit"
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
Anpassat schema, instruktörer i absoluta toppklass och gratis uppstallning av din privata tävlingshäst. Det låter ju som en dröm!
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Ett helhetstänk gällande träningsupplägg, viloperioder och rätt anpassade produkter ger han sina hästar optimala förutsättningarna att kunna prestera.
"Viktigt att vi ryttare också tränar och förbättrar våra egna svagheter"
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
Det är många aspekter man bör ha koll på när man ska transportera sin häst och val av rätt dragbil har stor påverkan på hur säkert ekipaget är på vägen.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!