Hoppning
Publicerad: 2017-11-05
Lotta Björe visade sitt system: ”Många hoppar för höga hinder på träning”
Lotta Björe är inte bara SVT:s expertkommentator, hon är dessutom före detta landslagsryttare och en mycket uppskattad tränare i hoppning. Tidigare i veckan höll hon clinic hos Sigtunabygdens ryttarförening där hon visade sitt tydliga och pedagogiska system. Medarrangör var Uppsala ponnyklubb.
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Rider under clinicen i Sigtuna gör Nathalie Adelborg och Ebba Lindbergson som båda har haft stora framgångar, Nathalie i svår klass och Ebba på ponny. Ebba är endast 13 år gammal och har även börjat tävla stor häst i childrenklasser.
Nathalie rider valacken Dark Dancer (född 2008 e. Winchester D – Lancelot) och Ebba stoet Crunett (född 2007 e. Santa Cruz VDL – Robin Z). På läktaren är det fullsatt. Ett antal vuxna är på plats, men framför allt många ungdomar som representerar hela 13 olika föreningar.
Inleder med travbommar
Efter uppvärmningen får ryttarna börja med att trava över fyra kavalettibommar.
– Det här är en bra övning för att göra hästen avspänd. Dessutom är det ju på detta sätt man introducerar en häst för hoppning, säger Lotta.
Viktigt är att hästen travar över bommarna taktmässigt.
– Jag ägde tidigare en häst som hade väldigt kort trav men bra galopp. Då tränade jag den mycket på kavalettibommar och när den fick bättre takt kunde den även öka traven, berättar Björe.
Det går alltså att förbättra traven genom att träna kavaletti.
– Men kom ihåg, säger Lotta, att det är viktigt att lägga bommarna så att de passar hästen. Gärna på böjt spår så att du kan rida på olika avstånd, det är dessutom bra träning i att styra sin häst.
Nathalie Adelborg under det inledande markarbetet.
Lättridning utan stigbyglar
Efter travbommarna står träning i galopp över bommar på tur, vilket är en lösgörande och stärkande övning. Det är viktigt att komma ut ur serien med samma fart som man rider in i den. Hästen får inte öka.
En annan övning ryttarna får göra är sidvärtsrörelser på böjda spår i trav. Lotta ber dem att släppa stigbyglarna, vilket är bra för balansen. När du rider lätt utan stigbyglar stärker det dessutom dina skänklar.
– Det är viktigt att rida mer för skänkeln och mindre med handen, poängterar Lotta.
Hon förklarar att hästen ska bära sig med bakdelen för att kunna hoppa, det kan den inte göra om den går med för krökt nacke och kort hals. Nathalie och Ebba får visa hur hästarna bär sig bättre när halsen är lite längre, jämfört med när den kortas upp.
Jobba med hästens växellåda
På en långsida ligger tre bommar med tolv meter mellan varje. Nathalie och Ebba ska först galoppera med fyra språng mellan dem, vilket innebär att de får rida ganska samlat för att få plats. Det går dock fint. Sedan ska de rida fyra språng först och därefter tre till sista bommen. Då måste de öka redan i tredje och fjärde språnget så att hästen ökar grundrytmen.
Ännu svårare är att rida tre språng först och sedan fyra. Då får de lov att bromsa i tredje språnget för att minska sin grundrytm.
– Det här är en mycket bra övning för att lära sig att se avstånd, säger Lotta.
Björe menar att man som grund ska rida hästen i ett lugnt tempo, lösgjord och i balans.
– Men för att vinna tävlingar kan det inte gå för sakta, du måste även kunna rida fortare. Så träna inte bara genom att rida i samma tempo utan växla upp till högre växlar, säger hon.
Du ska alltså kunna reglera din häst i olika tempon, samt kunna rida långa och korta galoppsprång men behålla samma rytm. Om detta inte fungerar i galopp kan du börja med en lättare gångart.
Rakriktad hopphäst är viktigt
Nästa övning går ut på att hoppa hinder på böjda spår. Då, liksom alltid, är det viktigt att kunna styra och att använda blicken.
– Titta inte ner utan långt fram, instruerar Lotta.
Hon påpekar att hästen inte får vara utåtställd och gå på dubbla spår. Använd ledande yttertygel som hjälp om den tränger inåt. Hästarna måste tränas så att de är reglerbara och lika i båda sidorna. När det blir högre är det viktigt att din häst är rak mot hindret för att kunna hoppa felfritt.
Ryttarna får gå vidare till att hoppa en kombination med tre hinder.
– Det ska inte vara för korta avstånd för unga hästar och det är bra att ha markbommar. Gör det inte för svårt för hästen, tänk på att den ska gilla att hoppa, säger Lotta.
När hindren höjs blir avståndet mellan dem lite kort. Björe förklarar vad man då kan göra för att underlätta för hästen.
– Anpassa tempot, ta av något närmare hindret, räta upp dig och stötta upp lite med varsam hand samt använd rösten.
Lotta tycker generellt att vi är lite dåliga på att använda vår röst, vilken är ett utmärkt hjälpmedel.
När hästen har landat efter hindret får den för övrigt inte rusa utan ska ridas rakt fram och sedan skritta. Detta ska göras konsekvent så att det blir ett invant beteende hos din häst.
Ebba Lindbergson är bara 13 år men är redan en skicklig ryttare.
Våga ändra det som inte fungerar
Sist av allt sätts de olika övningarna samman till en bana. Både Nathalie och Emma är fantastiskt duktiga, deras hjälper syns knappt men allt stämmer perfekt.
– De svåraste eleverna att undervisa är ungdomar som har ridit ganska länge och tycker att de kan det mesta, menar Lotta.
Ibland kanske eleven tycker att det känns bra, men tränaren ser något annat och vill ändra. Då kan det bli svårt! Nu för tiden är det dock lättare att övertyga eleven eftersom det går att filma träning och tävling. Man måste kunna ändra på saker om något inte fungerar som det ska.
– Om du vill ha en hållbar häst måste du hitta ett samspel och använda lätta, fina hjälper. Jag tycker att många hoppar för höga hinder på träning. Det är mycket bättre att träna lägre men mer tekniskt, säger Lotta.
Ett tips till åhörarna är att skriva upp vad som har varit bra (eller mindre bra) med de olika övningar du rider hemma på träning, att utvärdera och reflektera över det du gör.
Lotta är väldigt klar i sin undervisning och frågar då och då om ryttarna tycker att det känns bra. Hon tränar många ponnyekipage och menar att hon då måste vara extra tydlig.
Dessutom är Björe pedagogisk och låter ibland åhörarna fundera en stund på olika ”problem” i ridningen, innan hon talar om hur de kan lösas och varför det blir på ett visst sätt. Vilket gör clinicen i Sigtuna väldigt inspirerande.
Så här stod hindren uppställda i ridhuset.
Liknande webbartiklar
- Många timmar ridsport på tv i sommar
- Lotta Björe om jobbet som expert i SVT: "Hästarna såg ut som myror"
- SVT förbereder inför säsongspremiären
- Bakom kulisserna: En dag med SVT
- Lotta Björe tillbaka som hopplärare på Ridskolan Strömsholm
- Py satsar mot OS 2024 – men tar sig samtidigt tid att omskola travaren ”Totte”
- Nyårsenkät: Så firar ryttarna in det nya året
- Lotta Björe: ”Jag hade aldrig gjort så mot min egen häst”
- Ponny- och childrenryttare hade säsongsupptakt
- 2010 i bild och film!

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!