Sportkollen - Bakom kulisserna: En dag med SVT

Sportkollen

MAJ
02
2013

Bakom kulisserna: En dag med SVT

Inför mitt möte med Roger Blomquist och Maria Wallberg funderade jag över hur jag skulle förbereda mig bäst. Vad gör de egentligen under sina dagar på Gothenburg Horse Show och hur ser en vanlig dag ut för SVT:s sportteam?
   
Hur jobbar de vid större bevakningar - EM, VM, OS? Sitter de alltid på plats eller är de hemma i studion i Stockholm? Och framför allt, är någon fråga för dum?
Lite nervöst väntar jag utanför deras hemliga rum intill pressrummet inne i Scandinavium. Den största frågan är väl ändå, vad gör de där inne?

  

 

Roger har lovat mig att jag ska få komma in dit, så jag är nästan som ett barn dagen före julafton. Om jag ska vara ärlig visste jag knappt hur Roger Blomquist såg ut när jag skulle hälsa på honom. För att inte gå fram till fel människa valde jag att slå på öronen och av synen, jag vet ju ändå hur hans röst låter! Och det fungerade, där var han.
  
Jag ska alltså få följa med SVT-gänget Roger, Maria, Gunilla och Lotta under en helt vanlig dag för dem.
Om jag är nervös? Japp! Detta är de människor som gör allt och verkligen jobbar för att vi ska få tillgång till ridsport på tv och webb - klart att jag vill veta hur deras vardag på evenemang som dessa är, utan att ställa alltför dumma frågor!
  
Men är det något jag snabbt inser är det att det inte finns några dumma frågor - och jag känner mig plötsligt som en i gänget. Vi lotsas snabbt ner till ryttargången där Roland Thunholm ska ta nya pressbilder på samtliga kommentatorer - först porträtt och sedan en gruppbild.
- Vem vill börja?, frågar Roland, men ingen vill vara först.
Här står alltså fyra självsäkra människor som gärna pratar inför hundratusentals tv-tittare, men ingen av dem vill ställa sig framför fotografen.Men när de retas med varandra blir stämningen lätt och alla ser glada ut på bilderna, vill jag lova!


  
Under tiden som Maria, Lotta och Gunilla får sina porträttbilder tagna berättar Roger att han precis har kommit från ett möte med FEI om nästa års världscupsändningar. Det är nämligen dags för Roger att lämna in önskemål till Kjell Andersson på SVT om när de vill ha sändningstid för ridsporten. Dock blir det lite svårt att planera och önska tv-tider när FEI ännu inte har fastställt sina dagar, utan bara ger preliminära datum för deltävlingarna under 2014.
  
Ridsportsändningarna på SVT Play är en succé som uppskattas av otroligt många tittare, men inget slår rekordet - den tv-sändning som nästan kom upp i 800.000. Roger berättar att målet är att få in ridsport som en stadig tv-sändning på söndagar mellan klockan 17.00-17.55.
SVT är ute efter är att alla ska kunna titta på ridsportens sändningar, även Svea 75 år som inte kan något om hästar. För att det inte ska bli för smalt rent sportsligt under sändningarna blandar experten (Lotta Björe eller Gunilla Byström) nivån på kommentarerna tillsammans med Roger Blomquist.


Rogers jobb är att presentera ekipagen och skapa spänning, samtidigt som han är underhållare innan han summera resultatet efteråt. Till sin hjälp har han som sagt experterna, som ger sin professionella syn på ekipagets prestation.

  

  
Gunilla Byström har jobbat med SVT i tre OS, det vill säga i tolv år. Eftersom dressyren inte får lika stor plats som hoppningen betyder det att Gunilla endast är kommentator vid de större mästerskapen och tävlingarna - till exempel Gothenburg Horse Show, Stockholm International Horse Show, EM, VM etcetera.

  
Lotta Björe har funnits med i tv-rutan i sju år och fick rivstarta år 2006 under VM i Aachen. Då satt Jan Svanlund bredvid henne och kom att bli en av hennes närmaste kollegor på SVT.
Tillsammans reste de runt i världen för att kommentera ridsporten under sju säsonger. När jag frågar Lotta om hur det känns att sitta utan Janne svarar hon att hon uppskattar kollegorna Maria och Roger otroligt mycket, men med Janne fanns så klart en hel del roliga minnen.
Som när Lotta med sitt dåliga lokalsinne alltid gick vilse och Janne sa glatt att "Titta på solen och gå efter den så kommer du fram!".
En energigivande kollega som Janne Svanlund glömmer man sent och han har fastnat hos Lotta, i mycket av det hon gör. Nu för tiden tar hon alltid trapporna istället för hissen, det var något som han fick henne att börja göra.
  
Både Gunilla och Lotta håller med om att det är svårare att kommentera när de sitter på plats i Sverige i stället för på tävlingsplatsen, speciellt när en kollega befinner sig på plats i arenan och det blir fördröjning mellan de två. Men så måste de göra ibland, på grund av ekonomin eller för att endast en kommentator är inbjuden av arrangören.
Maria Wallberg är den före detta ridtjejen som jobbat på SVT sedan 2005. Numer rider hon sporadiskt hos vänner eftersom hon lät elitsimningen och vattenpolon ta över som ungdom. Det är Maria vi ser framför kameran när hon intervjuar ryttarna efter deras ritter.
  
Förberedelse är A och O
Något som är gemensamt för dessa fyra personer är att de måste vara väl förberedda när de kommer till jobbet.
En skrivande journalist får resultatlistan i handen och påbörjar sitt arbete på allvar först när prisutdelningen är färdig, för detta team är då arbetsdagen över. Detta är något som är svårt att få arrangörerna att förstå.
Teamet måste nämligen minst en dag innan sändning veta vilka som startar så att de kan göra en bakgrundskoll på ryttarna, hur gick det på de senaste tävlingarna? Vilken häst rider de och hur är formen på den etcetera.
I sommar kommer SVT att sända samtliga EM på både play-kanalen och i tv, något som teamet ständigt håller i bakhuvudet när de kommenterar under vårens sändningar.
  
Här inne finns Janne alltid med
Sen är det dags, jag ska få följa med in i det hemliga rummet! Där inne sitter Elizabeth Jörgensen med kollegan Malin Carlson och jobbar. Malin gör det viktiga jobbet med att klippa ihop materialet till sammandragen vi ser på tv. Roger och Malin har gått igenom vad som ska klippas ihop och nu ska Roger lägga på speakermaterialet. 

  

  
Innan de startar går de igenom det gemensamma materialet, det vill säga manus som Roger har skrivit och materialet som Malin har klippt ihop.
Vid denna tidpunkt har Gunilla och Lotta försvunnit ner i stallarna för att få höra det senaste om hästarna och ryttarna, Maria har börjat fokusera framför sin dator inför kvällens intervjuer och Roger ska alltså lägga speakerröst på sammandraget.
Jag känner att det är så jag alltid har tänk på dem, som ett gäng arbetsmyror, och inser att det är precis vad de är. Ett team som jobbar med passion för sporten och glädje i bevakningen.
  
Precis innan jag bestämmer mig för att lämna rummer och låta dem jobba ostört säger Maria stolt:
- Här inne är Janne alltid med, det kommer han alltid att vara!
Och det blir den perfekta avslutningen på mitt studiebesök hos SVT-gänget. Jag är glad över att jag fick följa med i deras hektiska vardag och stolt över att vi har fyra experter som dessa där ingen fråga är för dum.Läst 24536 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5021780 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5022905 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 5025954 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.