Brinnande engagemang och målinriktade ryttare gör att det ser ljust ut för hoppningens framtid i Sverige. Pether Markne och Per Sandgaard engagerar sig nu för att förenkla klivet upp till seniorlivet.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Pether Markne är en av landets mest erkända tränare, med bas på Arphus Gård utanför Strängnäs. Här har han, tillsammans med sin make Per, byggt upp en anläggning som har alla förutsättningar för internationella satsningar.
– Jag vill vara den förlängda armen för de ungdomar som inte vill åka utomlands för att utveckla sin ridning. Vi har alla möjligheter att bygga upp och utbilda våra kommande landslagsryttare här i Sverige, men de kan inte göra arbetet helt själva, säger Pether.
Svårt att klara ekonomin
Han ser den problematik många ryttare ställs inför när de har haft framgångsrika ponny- och ungdomsår, och efter studenten ska stå på egna ben. Plötsligt tvingas ryttaren, som ännu inte är färdigutbildad i sin ridning, fokusera på att både hålla träningar och utbilda hästar. Detta för att ekonomin ska gå ihop. Den egna träningen och satsningen ges därmed inte högsta prioritet.
– Vi har pratat mycket om vad man kan göra för landets talangfulla ungdomar. När vi insåg att vi har en chans att göra något vi brinner för, en möjlighet att hjälpa till med vår kunskap och erfarenhet, ville vi genast satsa, berättar Pether.
Har satt ihop ett team
När han började höra sig för fick Pether positivt gensvar från många personer i sin närhet, på kort tid har han samlat ihop ett team som stöttar satsningen – och de första ryttarna har redan flyttat in på gården.
Hoppryttaren Stina Lillje är en av dem som brinner för och ska jobba med projektet. Hon har egen erfarenhet av att ta sig igenom övergången från young rider till senior, och och är sedan många år tillbaka en erkänt duktig och etablerad unghästutbildare.
Flyttade hem till Sverige
Wilma Hellström, vinnare av utmärkelsen "Morgondagens stjärna" på Ryttargalan 2014, har flyttat hem från tyska förbundskaptenen Otto Becker för att delta i satsningen, även Hedda Wallin har återvänt från Holland till Sverige och har bosatt sig på Arphus Gård.
– Jag flyttade utomlands när jag var sjutton år, men efter två år längtade jag hem till familj och vänner. Det är jobbigt att vara utomlands själv, nu har jag samma kunskap och stöttning här i Sverige, säger Hedda.
Familjen har en gård hemma i Mjölby, en anläggning som i dag håller travhästar, men plats för hopphästarna finns. Dock vill inte Hedda flytta hem till gården än, både hon och Wilma ser fram emot tryggheten att ständigt ha en topptränare närvarande.
En mentor i världsklass
Mentor för programmet är Rob Ehrens, Hollands förbundskapten, som med sin erfarenhet ska stötta Pether i satsningen – samt träna ryttarna. Tanken är att man kontinuerligt ska åka ner till Robs anläggning för träning och coachning.
– Självklart blir det individuella upplägg för båda ryttarna, men huvudmålet är detsamma. Nämligen att bygga en grund som är stabil nog för dem att stå själva på i framtiden. Vi gör en halvhalt om ett år och ser var vi står i projektet. Men att utvärdera redan efter ett år tror jag är för kort tid, säger Pether.
Engagerad sponsor
Lottie Tham, en av huvudägarna till H&M, kliver in som sponsor i projektet. Hon har ett stort intresse för ridsporten och hennes öga för fina hästar och skickliga ryttare är redan välkänt. Stina Lillje har utbildat ett flertal av hennes unghästar.
– Det är härligt att kunna satsa på unga talanger i ridsporten. Jag tror både på projektet och på att tjejerna kommer att gå långt, säger Lottie.
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!