Hippson Lifestyle
Publicerad: 2017-02-28
Foto: Lotta Karlsson (arkiv, Pether instruerar Siri Ehrnrooth på Ollies Felix) och Anna Carlsson-Käck (porträtt)
Entreprenören Pether Markne: ”Drivkraften finns i rädslan att stagnera”
Han var inte särskilt närvarande i skolan, hade streck i flera ämnen och ville bara rida. Men trots oavslutad skolgång har det ändå gått ganska bra för multientreprenören och A-tränaren Pether Markne.
Text: Anna Carlsson-Käck
– Det var synd att jag inte fullföljde gymnasiet, det är inget jag rekommenderar ungdomar att ta efter. Man ska gå klart skolan, sade han under sin föreläsning på Hästföretagarforum i onsdags.
Som så mycket annat här i livet var det en slump att Pether Markne började rida över huvud taget. Den då sjuåriga Pether följde med grannen till ridskolan och blev omedelbart hästtokig.
Vid tolv års ålder fick han egen ponny, men fortsatte på ridskola i några år till. Som 17-åring tränade han ponnyekipage för att ett år senare bli svensk juniormästare i hoppning. Hoppkarriären fortsatte upp på internationell nivå, men det är i dressyren Pether har haft sina främsta ridmässiga framgångar. Deltagandet vid OS i Sydney år 2000 är en av flera meriter.
Stannar upp och omprövar
I dag är Pether Markne A-tränare i båda disciplinerna och en mycket populär sådan, både i Sverige och utomlands. Han förmedlar hästar i liten skala och utvecklar ungdomssatsningen Markne Academy. Nya verksamheter ser dagens ljus och han tycks ständigt ha något spännande på gång.
Pether är samtidigt den första att stanna upp och ompröva, och vid behov lämna det som inte fungerar eller som inte känns rätt. Nyligen sålde han och maken Per Sandgaard sitt livsverk, gården Arphus utanför Eskilstuna, och de har i stället hyrt in sig på en gård i Skåne.
Man blir inte förvånad när Pether säger att hans största drivkraft finns i rädslan att stagnera:
– Jag vill ständigt utvecklas. Man ska ha mat på bordet i dag, men livet har lärt mig att du samtidigt måste våga vara långsiktig.
TOLV TIPS TILL HÄSTFÖRETAGAREN
Under Hästföretagarforum, i samband med Gothenburg Horse Show, berättade Pether Markne om de erfarenheter han har med sig och de slutsatser han har dragit av sin resa som företagare.
1. Passion och engagemang
– Ha en äkta passion för det du vill göra, var ambitiös och slutför det du påbörjar. Det är viktigt att göra det man brinner för och mår bra av.
2. Skaffa en mentor och köp den kompetens du saknar
– Var ödmjuk inför andras kunskaper. Var aldrig rädd för att fråga någon som kan mer och är duktigare än vad du är, oavsett vad det handlar om. Köp in kompetens som du behöver men saknar själv. På så vis blir företaget starkt och du kan fokusera på det du är bra på.
3. Var nyfiken
– Undrar du något så ställ frågan! Jag kan nog upplevas som lite för rak ibland, men jag är helt enkelt uppriktigt nyfiken.
4. Testa, fullfölj och ha tålamod
– Jag valde bort ridlärarutbildningen, det var så mycket koner under ridprovet, det tyckte jag verkade tråkigt... I stället åkte jag 1980 till Karsten Huck (bland annat OS-bronsmedaljör i hoppning i Seoul, reds anm.) i Tyskland för att jobba och för att få rida fina hästar.
– Där var det minsann ingen som gullade med mig och mitt självförtroende fick sig en rejäl törn. Jag tyckte ju att jag redan kunde rida, men fick sitta på lina i tre månader innan jag betroddes med hästar att rida på egen hand. Jag var på väg att ge upp flera gånger, men bet ihop.
5. Sälj om du har en bra köpare
– Jag fick med mig en häst från Karsten, ett sto som jag senare blev erbjuden tio miljoner för. Och tackade nej… Jag hade större planer än så – men sedan blev hon halt, hade cystor och gick inte att få dräktig. Numera säljer jag direkt om köparen är den rätta.
6. Se möjligheterna när de dyker upp
– När jag kom hem från Tyskland red jag många hästar och slet ganska hårt för brödfödan. En dag fick jag Ampere till stallet, som visade sig vara en bättre dressyrhäst än hopphäst. Då ringde jag Louise ”Lussan” Nathhorst för att få hjälp och plötsligt var jag dressyrryttare.
– Ampere såldes sedan till Japan och för de pengarna köpte jag Amiral som jag red OS på 2000. Samma år köpte jag en unghäst som egentligen inte såg mycket ut för världen. Domarna tyckte att den var trög och Per undrade om vi hade köpt en travare... Men det var Ten Points som sedan gick Grand Prix redan som sjuåring, vilket kanske var lite tidigt så här i efterhand. År 2005 såldes Ten Points och vi kunde köpa Arphus.
7. Spreta inte
– Håll dig till de kärnvärden du har bestämt dig för. Börja inte spreta. Ett bra exempel är inredningsbutiken Arphus Nya Rum som vi öppnade 2013 på gården. Det var ju jätteroligt, men i dag har jag lärt mig att det räcker med att ha fina möbler i mitt hem. Jag behöver inte ha butik och sälja dem också.
– Vi lade ner butiken för att i stället kunna satsa helt och fullt på Markne Academy som vi startade 2014. I akademien handlar det om så mycket mer än att bara få in pengar på träningstimmar. Här erbjuder vi ett helhetskoncept med boende, hästmaterial, träning, tävling...ja, allt.
8. Välj samarbetspartners noga
– Det absolut viktigaste är att du och din eventuella samarbetspartner har samma värdegrunder. Var noga i valet av vem du ska samarbeta med och gör bara affärer med folk du kan lita på.
9. Ha en plan
– Tänk både kortsiktigt och långsiktigt. Man ska ha mat på bordet i dag, men även få en vettig pension så småningom. Om jag är en strateg? Nej, men jag planerar. Jag kan kanske se lite disträ ut, men jag har mer koll än man kan tro.
10. Gå utanför bubblan
– Allt handlar inte om hästar. Det är viktigt att umgås med folk utanför bubblan.
11. Låt hjärtat vara med
– Gå på känsla. Hjärtat måste vara med i det du gör och det måste kännas rätt i magen. Beslutet att sälja Arphus är ett sådant.
12. Våga!
– Har du en dröm, förverkliga den. Var lite mer som Pippi: ”Det har jag aldrig prövat tidigare så det kommer säkert att gå jättebra!”
taggar
Liknande webbartiklar
- Markne och Sandgaard säljer Arphus
- Cornelia och Final Cut SM-klara
- Cornelia nyper sig själv i armen: ”Det har inte helt landat att det är sant”
- Framtidsspaning på Hästföretagarforum
- Cornelia T Pettersson och Final Cut skiljs åt: ”Tyngsta beslutet jag har tagit”
- Maria Gretzer om hästföretagande: "Man behöver stå på många ben”
- Nya krav från generation Y – är färdigsadlade hästar på ridskolan framtiden?
- Tenhult satsar på bra skolhästar: ”Kan bli dyrare i slutändan att köpa billigt”
- Sissi och Nina Lilja: ”Även dressyrhästen mår bra av att få hoppa lite”
- Lagkraven har tredubblats – riskerar att knäcka hästföretagare
relaterade artiklar

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!