Hoppning
Publicerad: 2018-01-08
Rolf-Göran Bengtsson om dotterns ridning: ”Hon är flitig som bara den”
Trettondagen blev en härlig hästdag i Umeå, med deltagare från stora delar av Norrland. Hippologums läktare fylldes under den efterlängtade clinicen ”Nå nya höjder med Rolf-Göran Bengtsson” arrangerad av URF, Stall Bengtsson och Speiser Equestrian. Och innan eventet bjöds det på pratstund med RGB om nya livet på familjegården – och om hoppsportens utveckling.
Text & foto: Karin Engman
Rolf-Göran Bengtsson besökte Umeå ryttarförening för två år sedan och var under lördagen alltså tillbaka på Hippologum.
– Anläggningen är fin för det här. Det blir lätt att man hamnar i södra Sverige, jag kommer ju därifrån, men vi vill också besöka landets övriga delar och hjälpa ridsporten på det viset. Det är kul om man kan bidra med någonting för de aktiva och för föreningen här. Vi berättar lite om hur jag gör det, och kan kanske ge några tips, säger han inför clinicen.
Camilla Granberg är verksamhetschef för Umeå ryttarförening.
– Jag tror att det är otroligt inspirerande för ryttare häruppe i norr att få se dels när du rider själv, dels att vi får ta del av det du har att förmedla. Det kommer folk från hela Norrland hit, säger hon.
Enligt Camilla ger en sådan här clinic den yngre generationen en inblick i hur mycket jobb som krävs för att bli tävlingsryttare.
– Även om vi är på olika nivåer så förbereder vi oss på samma sätt, vare sig vi bor långt söderöver eller långt upp i norr. Det är samma system som ger framgång i det långa loppet, framhåller Rolf-Göran.
Det gäller att vara noggrann, arbetsam, flitig och lite envis. Med det kommer man långt.
– Man kan göra mycket utan att det måste kosta en massa, massa pengar. Du kan göra så rätt som möjligt med de resurser du har själv.
Dagens moderator Augusta Speiser, Rolf-Göran Bengtsson och Umeå ryttarförenings verksamhetschef Camilla Granberg.
Driver verksamhet med hustrun
Under 15 års tid har Rolf-Göran och Bo Kristoffersen drivit Stall Bengtsson & Kristoffersen i Breitenburg, men nu har Rolf-Göran flyttat sin verksamhet till hustrun Evi Bengtssons stall i Itzehoe utanför Hamburg. Vid årsskiftet avslutade Rolf samarbetet med Bo, och makarna ska tillsammans driva Stall Bengtsson.
– Nu ska stället anpassas till vår verksamhet, det tar både tid och energi. När man har varit någonstans i 15 år och kan alla rutiner är det bara att gå till jobbet om morgonen och göra arbetsuppgifterna. Det här är lite extra jobb, men det är också spännande.
Evis och Rolf-Görans dotter Pamina Caroline Bengtsson har hunnit bli tre och ett halvt år, och har självklart börjat rida.
– Hon är flitig som bara den och vill gärna gå ner till stallet varenda dag. Vi har lånat en shetlandsponny av en god vän, berättar pappa Rolf, och ansiktet spricker upp i ett stort och varmt leende.
Rolf-Göran trivs bra i Tyskland.
– För oss är det klart lättare att bo i centrala Europa där det händer lite mer. Men även i Hamburg bor jag nästan lite för långt norrut. Själva ”happeningen” har dragit sig ner runt omkring Belgien, som ligger fantastiskt långt framme. Där bygger de typ sådana här anläggningar, den ena efter den andra, säger han och fortsätter:
– De som bor därnere har det fantastiskt. Kör de en och en halv timme tycker de att de kör jättelångt. De tävlar ofta och kan producera unghästar på ett helt annat sätt. Runt Hamburg är det tyvärr ett mindre utbud, där finns inte riktigt samma anläggningar vilket vi egentligen hade behövt.
Nya hästar ska visa framhovarna
Tävlandet tar mycket tid och det finns inte utrymme för att föda upp hästar i den egna verksamheten. Förutom några få.
– Vi har lite grann, men inte mycket. Jag tar i stället hästar i ridning från olika hästägare, och vi tar emot en del elever i mån av tid och plats. De kommer och tränar inför en tävling eller så kommer de kanske ner från Sverige för en kortare träningssession.
I stallet står en ny generation hästar på tillväxt.
– Jag har på kort tid förlorat tre säkra hästar. Att Casall skulle pensioneras visste jag, det var planerat så. Det var en fantastisk tid men nu måste vi gå vidare.
När samarbetet med den tidigare sponsorn Stutteri Ask avslutades förlorade Rolf-Göran Unita som fick flytta hem till Danmark.
– Efter det gick tyvärr Clarimo och gjorde sig illa i Rotterdam och det ser inte ut som att han kommer tillbaka. Så tre sådana hästar, det märks! Nu är jag plötsligt ett stort steg tillbaka med Crunch som precis har blivit tio år. Oak Grove’s Carlyle, efter Casall, har också börjat komma upp i de större klasserna. Och sen har jag ett sto från Schweiz, Spring Dark. Hon har börjat gå större klasser och gör det hyggligt bra, kan vi säga.
Augusta Spesier och Rolf-Göran Bengtsson inledde clinicen med ett samtal om dagens ämne, management kring tävlingssatsningen.
Letar efter ny huvudsponsor
I stallet står också ett par intressanta unga hingstar från Holsteinerförbundet.
– De har precis blivit sju. Den ena heter Quivery, efter Quintero som jag hade tidigare. Så lite nytt finns, men givetvis hade det varit tacksamt med en stor sponsor som kunde backa upp mig lite grann. Där är vi fortfarande ute och söker.
– Hur gör man för att hitta de här guldkornshästarna, frågar föreningens ordförande Åsa Hagner.
– Ja, det är inte lätt! Det finns många hästar, men kanske färre utbildade nu. Betäckningssiffrorna har gått tillbaka drastiskt de sista sju till åtta åren. Folk har inte lyckats sälja hästarna och har slutat att betäcka sina ston. Men jag tror att det har varit nere och vänt och är på väg tillbaka, det finns fler hästar igen. Allt fler rider och vill tävla, säger Rolf-Göran.
Det gör samtidigt konkurrensen om hästarna allt större.
– Vi har fått stor konkurrens från östsidan med Qatar och Saudiarabien och framöver kanske Kina. Där behöver de utbildade hästar. De har inte samma hästkunnande som finns i Europa och de behöver hela paketet – häst, tränare och management.
Tacksam för långsiktigheten
Att lära sig rida tar tid och vanligen krävs flera hästar på vägen.
– Visst är det bra för Europa att vi kan producera här, med det kunnande vi har, men å andra sidan är det svårt att hålla kvar de bättre hästarna. Det finns inte så många riktigt bra hästar och när man väl har hittat en kan det vara svårt att behålla den. En duktig häst gör att anbuden haglar in.
Rolf-Göran är tacksam för att han har fått behålla sina topphästar under lång tid.
– Holsteinerförbundet och Stutteri Ask var inte ute efter att göra handel med hästarna på samma sätt, utan ville behålla dem för avel. Casall kunde stanna många år hos mig och det var min lycka.
Bengtsson åker till Basel och tävlar på onsdag och vill hem så snabbt som möjligt för att förbereda hästarna.
– Kommer jag dåligt förberedd så vet jag precis hur det går, skrattar Rolf.
Det gäller att hålla sig till ABC med RGB. Han lever som han lär, temat för lördagens clinic är rätt management kring en satsning. Missa inte del 2 från Rolf-Göran Bengtssons dag i Umeå – som publiceras inom kort här på Hippson.se.
Under clinicen red Rolf-Göran Bengtsson Emelie Stenmans häst Anton 737. Håll utkik efter vårt referat som kommer inom kort!
Rolf-Göran möter sina glada fans, och får skriva en stor hög autografer.
Liknande webbartiklar
- Rolf-Göran Bengtsson: ”Bygg upp din häst med hjälp av en väl fungerande plan”
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinics i Linköping och Umeå
- Therese Nilshagen till Umeå i oktober
- Casall i Global Champions "Hall of Fame"
- Grattis på födelsedagen Casall – se nostalgiklipp från Hamburg
- Bildspel: Casall bjöd på födelsedagskalas
- Grattis på födelsedagen – 20-åriga Casall!
- Tack för allt, kung Casall: Här är 18-åriga stjärnhästens karriär i bilder
- Rolf-Göran flyttar hem hästarna
- Rolf-Göran: ”Ett skadat nagelband gör ont”
relaterade artiklar

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!