Hoppning
Publicerad: 2017-10-17
Scott Brash om sin stjärnhäst: ”Sanctos är inte skyldig mig något”
Under förra veckans besök på Strömsholm kunde ingen missa att den brittiska hoppstjärnan Scott Brash älskar hästar – som djur, kollegor och individer. Vi fick en pratstund med ryttaren om hans egna tävlingskamrater, innan vi fick se honom sitta upp på en helt obekant häst.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Tomas Holcbecher och Maria Oscarius
Just nu är han femma på världsrankningen, men när Hello Sanctos och Hello M’Lady var i högform prenumererade Scott Brash länge på förstaplatsen. För två år sedan red han hem bonusmiljonerna i Rolex Grand Slam tillsammans med Sanctos, en miljon euro "extra" belönades ryttaren med efter att ha vunnit tre raka Grand Prix-klasser det året – Aachen, Spruce Meadows och Genève.
På väg tillbaka efter skada
Det är ett tag sedan vi såg radarparet på tävlingsbanorna, för Hippson berättar Scott att Sanctos ådrog sig en skada och har fått vila. Men nu är ekipaget i gång och har börjat hoppa över låga hinder på träning.
– Vi hoppar hinder på 50 centimeter just nu, det är inte mer avancerat än så. Sanctos blir 16 år nästa år, så om han inte vill hoppa mer behöver han inte. Jag har allt att tacka den hästen för, han är inte skyldig mig något, säger Scott.
Och avslöjar att han, tillsammans med ägarna, redan har börjat diskutera ämnet pensionering av stjärnhästen.
Tränar gärna i naturen
Under alla år har Scott ständigt jobbat på att ha Sanctos, i egenskap av förstahäst i stallet, i toppform. Dock ligger det fler uteritter bakom framgångarna än vad man kanske hade kunnat tro.
– Sanctos vet precis vad som förväntas av honom på tävlingsbanorna och hemma på träning, han kan alla övningar och vet rutinen i markarbetet. Något som gör att han blir lite slö. Mitt fokus de senaste åren har varit att underhålla hans smidighet och muskler, men framför allt att hålla honom glad.
Därför har det blivit många turer ut i skog och mark för ekipaget. Något Scott, precis som vår svenska toppryttare Peder Fredricson, gärna slår ett slag för.
– Man rider ju inte bara rakt fram, det går jättebra att arbeta hästarna ute i naturen.
Kände hästens hjärta under OS
Sanctos var endast tio år när han travade in framför hemmapubliken i Greenwich Park under OS 2012. Scott beskriver känslan som att hela London kokade av publikens förväntan och entusiasm.
– Han blev lite förvånad och rädd när alla klappade händerna och stampade med fötterna inför första hoppningen.
Varje dag i sex månader hade Scott vaknat på morgonen och tänkt på OS. Han hade föreställt sig alla scenarier som skulle kunna inträffa, både på gott och ont. Nu stod han framför utmaningen och fick lita på sitt samarbete med hästen för att ta sig genom banan. Ritten genomfördes både felfritt och snyggt, men Scott avslöjar att känslan han hade till häst var något annat än vad publiken såg.
– Jag kände hans hjärta slå genom sadeln, flera gånger fick jag parera Sanctos för att han inte skulle springa åt sidan, förklarar han och konstaterar:
– Ju äldre han har blivit desto tydligare blir det dock att han presterar bättre ju mer press han har på sig.
Fem tips vid uppvärmning och nedvarvning
Under clinicen på Strömsholm sitter Scott Brash upp på Daniel Svenssons häst Kahn vd Donkhoeve för första gången. Medan han skrittar fram berättar han för publiken om Sanctos och hur topphästen är i det dagliga arbetet. Sedan tar han upp Hello M'Lady, som han beskriver som en riktig dam.
– Man måste be henne om saker i ridningen. Jag kan inte komma in och berätta hur det ska vara. Hon är en väldigt känslig häst, förklarar han och säger med ett leende:
– She is a real lady!
Därefter börjar han värma upp Kahn och delar med sig av några tänkvärda tips:
1. Hästen måste förstå sin ryttare
Scott belyser återigen att varje häst har en egen personlighet, alla är olika individer. Beroende på vilken häst han sitter upp på handlar det om att lista ut på vilket sätt han ska presentera ridpasset för hästen.
– Det handlar om att den ska förstå mig som ryttare. Innan han börjar känna mig är det ingen idé att jag ställer krav med hjälper som kan vara otydliga.
Brashs tips är därför att låta det ta tid, att du som ryttare känner av hästen precis som den känner av dig.
2. Släpp fokuset på huvudet
Under uppvärmningen vill Scott att man, precis som i all ridning, tänker framåt. Hästen behöver inte gå i form utan ska helt enkelt få trava på framåt. Ryttaren bör ha en mjukhet i händerna som gör att hästen sakta men säkert kommer att börja ta eget stöd på bettet.
– Viktigt här är att man är konsekvent och rider lika mycket i båda varven, påpekar Scott.
3. Mjukt men tydligt
Några gånger under ridpasset blir Scott påmind om att Kahn inte är som M'Lady utan kanske snarare som Sanctos i markarbetet. Hästen han sitter på är sugen på att sakta av i traven och vill inte riktigt ta galoppfattningarna vid första signalen.
– Sitt inte och gnag med skänkeln när det blir så här, uppmanar han och instruerar:
– Skänkla hellre två snabba gånger om du märker att din häst tappar intresset och är på väg att sakta av. Då kommer han lära sig att det är trav som gäller tills du ber om något annat.
Scott fortsätter att göra galoppfattningar och att därefter sakta av till skritt. Efter några upprepningar gör valacken en perfekt fattning och Brash utbrister:
– Såg ni där, jag gjorde inget utan bara tänkte att jag skulle fatta galopp. Nu är han med mig.
4. Koncentration under hela ridpasset
När Kahn har arbetat på riktigt bra genom markarbetet, och även har hoppat med Scott, känner sig världsryttaren nöjd. Han beslutar sig för att trava av och får sig en påminnelse om att träningen inte alls var slut.
– Hästen måste fortsätta att lyssna genom hela ridpasset. Här går han i väg ur handen och rusar lite, berättar Scott för publiken.
Han förklarar:
– Även under nedvarvningen ska vi hålla ihop, så jag gör några halvhalter och får tillbaka honom till mig.
Därefter fortsätter ryttaren att trava tills valacken går i en lugn och avslappnad trav. Då saktar Scott av och berömmer.
5. Se förbättringarna
Passet avslutas med tio minuter skritt innan Kahn lämnas över till sin hästskötare och får många klappar på halsen.
– Leta efter de små förbättringarna under varje ridpass. De är ur dem man kan gå vidare och leta efter nya detaljer att slipa på.
Tidigare på Hippson.se:
Så markarbetar du som Scott Brash
Liknande webbartiklar
- Scott Brash pensionerar topphästen: ”Har haft ett otroligt liv tack vare Sanctos”
- Scott Brash missar OS
- Bildspel: Scott Brashs topphäst Hello Sanctos avtackades i Genève
- Följ med när Hello Sanctos reste till Kanada
- Arrivederci är Strömsholms första USA-export
- Scott Brash: ”Ska hästen orka lyssna måste den tycka att det är roligt”
- Knapp förlust för jockeylaget i bejublad Showjumping Challenge
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- På hoppclinic med Jens Fredricson och Daniel Svensson: "Handlar inte om tur eller otur"
- Laban, 8 år, fick träffa sin ryttaridol
relaterade artiklar

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!