Hoppning
Publicerad: 2017-10-17
Scott Brash om sin stjärnhäst: ”Sanctos är inte skyldig mig något”
Under förra veckans besök på Strömsholm kunde ingen missa att den brittiska hoppstjärnan Scott Brash älskar hästar – som djur, kollegor och individer. Vi fick en pratstund med ryttaren om hans egna tävlingskamrater, innan vi fick se honom sitta upp på en helt obekant häst.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Tomas Holcbecher och Maria Oscarius
Just nu är han femma på världsrankningen, men när Hello Sanctos och Hello M’Lady var i högform prenumererade Scott Brash länge på förstaplatsen. För två år sedan red han hem bonusmiljonerna i Rolex Grand Slam tillsammans med Sanctos, en miljon euro "extra" belönades ryttaren med efter att ha vunnit tre raka Grand Prix-klasser det året – Aachen, Spruce Meadows och Genève.
På väg tillbaka efter skada
Det är ett tag sedan vi såg radarparet på tävlingsbanorna, för Hippson berättar Scott att Sanctos ådrog sig en skada och har fått vila. Men nu är ekipaget i gång och har börjat hoppa över låga hinder på träning.
– Vi hoppar hinder på 50 centimeter just nu, det är inte mer avancerat än så. Sanctos blir 16 år nästa år, så om han inte vill hoppa mer behöver han inte. Jag har allt att tacka den hästen för, han är inte skyldig mig något, säger Scott.
Och avslöjar att han, tillsammans med ägarna, redan har börjat diskutera ämnet pensionering av stjärnhästen.
Tränar gärna i naturen
Under alla år har Scott ständigt jobbat på att ha Sanctos, i egenskap av förstahäst i stallet, i toppform. Dock ligger det fler uteritter bakom framgångarna än vad man kanske hade kunnat tro.
– Sanctos vet precis vad som förväntas av honom på tävlingsbanorna och hemma på träning, han kan alla övningar och vet rutinen i markarbetet. Något som gör att han blir lite slö. Mitt fokus de senaste åren har varit att underhålla hans smidighet och muskler, men framför allt att hålla honom glad.
Därför har det blivit många turer ut i skog och mark för ekipaget. Något Scott, precis som vår svenska toppryttare Peder Fredricson, gärna slår ett slag för.
– Man rider ju inte bara rakt fram, det går jättebra att arbeta hästarna ute i naturen.
Kände hästens hjärta under OS
Sanctos var endast tio år när han travade in framför hemmapubliken i Greenwich Park under OS 2012. Scott beskriver känslan som att hela London kokade av publikens förväntan och entusiasm.
– Han blev lite förvånad och rädd när alla klappade händerna och stampade med fötterna inför första hoppningen.
Varje dag i sex månader hade Scott vaknat på morgonen och tänkt på OS. Han hade föreställt sig alla scenarier som skulle kunna inträffa, både på gott och ont. Nu stod han framför utmaningen och fick lita på sitt samarbete med hästen för att ta sig genom banan. Ritten genomfördes både felfritt och snyggt, men Scott avslöjar att känslan han hade till häst var något annat än vad publiken såg.
– Jag kände hans hjärta slå genom sadeln, flera gånger fick jag parera Sanctos för att han inte skulle springa åt sidan, förklarar han och konstaterar:
– Ju äldre han har blivit desto tydligare blir det dock att han presterar bättre ju mer press han har på sig.
Fem tips vid uppvärmning och nedvarvning
Under clinicen på Strömsholm sitter Scott Brash upp på Daniel Svenssons häst Kahn vd Donkhoeve för första gången. Medan han skrittar fram berättar han för publiken om Sanctos och hur topphästen är i det dagliga arbetet. Sedan tar han upp Hello M'Lady, som han beskriver som en riktig dam.
– Man måste be henne om saker i ridningen. Jag kan inte komma in och berätta hur det ska vara. Hon är en väldigt känslig häst, förklarar han och säger med ett leende:
– She is a real lady!
Därefter börjar han värma upp Kahn och delar med sig av några tänkvärda tips:
1. Hästen måste förstå sin ryttare
Scott belyser återigen att varje häst har en egen personlighet, alla är olika individer. Beroende på vilken häst han sitter upp på handlar det om att lista ut på vilket sätt han ska presentera ridpasset för hästen.
– Det handlar om att den ska förstå mig som ryttare. Innan han börjar känna mig är det ingen idé att jag ställer krav med hjälper som kan vara otydliga.
Brashs tips är därför att låta det ta tid, att du som ryttare känner av hästen precis som den känner av dig.
2. Släpp fokuset på huvudet
Under uppvärmningen vill Scott att man, precis som i all ridning, tänker framåt. Hästen behöver inte gå i form utan ska helt enkelt få trava på framåt. Ryttaren bör ha en mjukhet i händerna som gör att hästen sakta men säkert kommer att börja ta eget stöd på bettet.
– Viktigt här är att man är konsekvent och rider lika mycket i båda varven, påpekar Scott.
3. Mjukt men tydligt
Några gånger under ridpasset blir Scott påmind om att Kahn inte är som M'Lady utan kanske snarare som Sanctos i markarbetet. Hästen han sitter på är sugen på att sakta av i traven och vill inte riktigt ta galoppfattningarna vid första signalen.
– Sitt inte och gnag med skänkeln när det blir så här, uppmanar han och instruerar:
– Skänkla hellre två snabba gånger om du märker att din häst tappar intresset och är på väg att sakta av. Då kommer han lära sig att det är trav som gäller tills du ber om något annat.
Scott fortsätter att göra galoppfattningar och att därefter sakta av till skritt. Efter några upprepningar gör valacken en perfekt fattning och Brash utbrister:
– Såg ni där, jag gjorde inget utan bara tänkte att jag skulle fatta galopp. Nu är han med mig.
4. Koncentration under hela ridpasset
När Kahn har arbetat på riktigt bra genom markarbetet, och även har hoppat med Scott, känner sig världsryttaren nöjd. Han beslutar sig för att trava av och får sig en påminnelse om att träningen inte alls var slut.
– Hästen måste fortsätta att lyssna genom hela ridpasset. Här går han i väg ur handen och rusar lite, berättar Scott för publiken.
Han förklarar:
– Även under nedvarvningen ska vi hålla ihop, så jag gör några halvhalter och får tillbaka honom till mig.
Därefter fortsätter ryttaren att trava tills valacken går i en lugn och avslappnad trav. Då saktar Scott av och berömmer.
5. Se förbättringarna
Passet avslutas med tio minuter skritt innan Kahn lämnas över till sin hästskötare och får många klappar på halsen.
– Leta efter de små förbättringarna under varje ridpass. De är ur dem man kan gå vidare och leta efter nya detaljer att slipa på.
Tidigare på Hippson.se:
Så markarbetar du som Scott Brash
Liknande webbartiklar
- Scott Brash pensionerar topphästen: ”Har haft ett otroligt liv tack vare Sanctos”
- Scott Brash missar OS
- Bildspel: Scott Brashs topphäst Hello Sanctos avtackades i Genève
- Följ med när Hello Sanctos reste till Kanada
- Arrivederci är Strömsholms första USA-export
- Scott Brash: ”Ska hästen orka lyssna måste den tycka att det är roligt”
- Knapp förlust för jockeylaget i bejublad Showjumping Challenge
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- På hoppclinic med Jens Fredricson och Daniel Svensson: "Handlar inte om tur eller otur"
- Laban, 8 år, fick träffa sin ryttaridol
relaterade artiklar

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!