Utrustning
Publicerad: 2016-12-27
Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
Marianne Esseen Söderberg och Daniel Svensson är huvudlärare i dressyr respektive hoppning på Ridskolan Strömsholm. Där utbildar de bland annat framtidens ridlärare. Här ger de sin syn på hjälptyglar, apropå den senaste tidens debatt.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Hjälp- och inspänningstyglar har diskuterats flitigt i höst, inte minst i samband med att marknadsföringen av dem anmälts till Konsumentverket. I anmälan riktade körgurun Anders Eriksson också kritik mot att hjälptyglar, framför allt halsförlängare, används på ridskolor.
– Jag var på en ridskola tidigare i år där majoriteten av hästarna gick med olika inspänningstyglar. Det är bara för att de har problem med det de har på ryggen. Förbundet säger att framtidens ridskola ska vara en hästskola. Det är det inte när hästarna är nerspända i nackarna med hjälp av ”snoddar”. Människor lär sig ingenting av det, sade Anders till Hippson då.
Tar avstånd från graman
Marianne Esseen Söderberg och Daniel Svensson är huvudlärare i varsin gren på Strömsholm. Vi frågade dem vad de tycker om hjälptyglar och om utrustningen diskuteras under utbildningarna. Först ut att svara är dressyrproffset Marianne Esseen Söderberg:
Hej Marianne, vad har du för inställning till hjälptyglar?
– Det skiljer sig från fall till fall. Jag tycker till exempel att graman är förkastligt. Själv fick jag lära mig av en tränare att gramantygeln är "like a razorblade in a monkey's hand” (som ett rakblad i en apas hand, reds anm.). Jag vill verkligen ta avstånd från den, eftersom gramanen kan användas på fel sätt.
– Om den över huvud taget ska användas ska det vara av säkerhetsskäl när man rider ut, men då föredrar jag ändå thiedemantygeln. Då har du bara en tygel i handen och den gör bara så att hästen inte kan slå upp huvudet, utan att verka neråt. Gramantygeln innebär att ryttaren har två tyglar i handen och att man kan dra ihop hästen på helt fel sätt.
– Inspänningstyglar kan användas vid longering, men det är viktigt att de är fjädrande och inte för korta. Det kan vara en hjälp för hästen att hitta balansen.
Hur tar ni upp hjälptyglar under utbildningen?
– Vi informerar om vilka hjälptyglar som finns, och att om de inte används korrekt kan det bli väldigt fel både för ryttare och häst. Det är jätteviktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar.
Hur ser du på att exempelvis ”gummisnoddar” används på ridskolor?
– För oerfarna ryttare kan det vara ett alternativ, men kan du rida rätt och har korrekt utbildning behövs det inte. Hästarna som nybörjare rider är välutbildade och har bra balans, så då ska det inte behövas. Det ska vara vid extremfall för att hästen ska hitta sin balans, men det är väldigt olika från fall till fall. Vissa hästar är trygga att gå med det, andra hänger sig fast. Är hästen väl utbildad behövs det inte, det är det man ska jobba mot.
Mindre vanligt än för tio år sedan
Daniel Svensson är huvudlärare i hoppning och menar att det var vanligare med hjälptyglar förr.
Hej Daniel, vad tycker du om hjälptyglar?
– Det korta svaret är att vi i regel inte använder några hjälptyglar förutom martingal vid ridning. Sedan kan det finnas extremfall där man av säkerhetsskäl behöver sätta på en graman när man rider ut, men inte till vardags och det är inget vi förespråkar. Här på anläggningen finns runt 250 hästar och jag tror faktiskt inte att det är någon som använder det.
– Vid longering kan man använda en vanlig inspänningstygel, gogue eller kapson för att hjälpa hästen till rätt form. Det handlar alltså om en lättare form av hjälptygel och det beror helt på vilket syfte du har med longeringen. Det är också individuellt för varje häst hur och om de används.
Hur tar ni upp frågan om hjälptyglar under utbildningen?
– Det kommer upp för diskussion under utbildningen. Då handlar det om hur de fungerar och varför man använder dem.
Och hur ser du på att hjälptyglar används på ridskolor?
– Jag har både varit elev, ridlärare och ridskolechef och min erfarenhet är att jag har sett thiedemantygel användas på ridskola. Det har varit i syfte att hjälpa hästarna till en skonsammare form så att de oerfarna ryttarna kan koncentrera sig på sits, balans och inverkan. I min roll som tränare stöter jag på olika former av inspänningar, men jag upplever att det är mindre vanligt nu än för tio år sedan.
– Det är en konst att kunna rida med hjälptyglar och om de ska användas ska det vara av skickliga händer. Det är allt för lätt att till exempel använda en graman och ändå inte få hästen att gå i rätt form. Då blir en hjälptygel mer som att en värktablett. Värken försvinner tillfälligt, det känns bra just nu, men egentligen gör det ingen nytta alls.
– Fel användning av alla sorters inspänningar gör att hästen tar skada, medan en korrekt användning ibland kan vara till hjälp för den erfarna hästutbildaren.
Hur används hjälptyglar på din ridskola? Är det i grupper för barn eller vuxna? Hör gärna av dig till oss och berätta. Det gör du lättast på Facebook (skicka meddelande) eller via mejl till redaktion@hippson.se.
Tidigare på Hippson.se:
Han har anmält försäljningen av hjälptyglar
Forskningskollen: Hjälptyglarnas vara eller icke vara
taggar
Liknande webbartiklar
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- Kunskapsklippen, del 3: Så "botar" du tittighet hos hästen
- Knapp förlust för jockeylaget i bejublad Showjumping Challenge
- Strömsholm har nio hästar till start i Breeders
- Clinic med Peder Fredricson på Strömsholm
- Arrivederci är Strömsholms första USA-export
- Scott Brash om sin stjärnhäst: ”Sanctos är inte skyldig mig något”
- Ny gymnasieutbildning på Strömsholm: ”Det är fantastiskt roligt”
- Forskning: Från militär till coach – ridläraren är inte vad den har varit
- Scott Brash: ”Ska hästen orka lyssna måste den tycka att det är roligt”
relaterade artiklar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!